Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 7, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yakup HALICI

Obama’nın Kızı!

Yakup HALICI Yazar Yakup HALICI
31 Ekim 2011
Yakup HALICI
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

ABD başkanı Obama’nın kızı önemli bir “alkışlanacak karar”(!) almış. Modası geçmiş cep telefonlarını geri kalmış ülkelere göndererek oradaki sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarına merhem(!) olacakmış. Bunun için de kampanya başlatmış.
Haberler bu minvalde… Büyük haber ajansları bunu ballandıra ballandıra, büyük bir olaymış gibi bütün dünyaya geçtiler, bundan birkaç gün önce.

Diyorlar ki, Obama’nın kızı her iki yılda bir cep telefonu değiştiriyormuş. Kızcağız düşünmüş, taşınmış sonunda aklına parlak bir fikir gelmiş ”ben bu eskiyen telefonlarımı kenarda tutacağıma, ya da bir-iki dolara hurdacıya satacağıma geri kalmış ülkelere göndereyim. Oralarda sağlık kuruluşlarının hizmetine sunayım. Ve bu sayede canlar kurtarmış olurum”.Haber ajansları bu haberi geçtikten sonra peşinden şu yorumu ekliyorlar “Obama’nın kızının yaptığı büyük bir âlicenaplık ve fedakârlık, erdemlik örneği”
Kapitalizm şunu emreder;
Çalışan ve kazanan her zaman hak eder. Çok çalış, çok kazan ve istediğin gibi harca. Zaten kapitalizmin özgürlük sevdası da buradan gelir. Birey çalışıp kazandığını istediği gibi harcasın ki daha çok çalışıp daha çok üretme isteği daha doğrusu egosu artsın.

Kapitalizm kısaca nefsi körüklüyor. İyilik yapmak, insanlara yardımcı olmak mecbur değildir, Zira doğa kanununda mücadele vardır ve hep güçlü olanlar kazanır, zayıf olanlar kaybederler. Bu da doğa kanunu gereği de gayet normaldir. Onlar için bir anlamda doğanın sürekliliği sağlanmış oluyor. Eğer böyle olmasa dünyada hayat bu denli dengeli ve sürdürülebilir olamazdı.

Dolayısıyla kapitalizme göre yardım etmek insan olmanın değil,”erdemli” olmanın gereğidir. Yani yardımcı olmak, iyilik yapmayı sevmek her insanın karı değildir. Kapitalizmin böyle düşünmesi kendi mantığı içinde doğrudur. Bu bir nevi savaş alanında düşmana vurmak yerine başını okşamaya benzer. Veya zayıfı yaşatmaya çalışmak güçlünün hakkını çalmaktır.

Lakin gerçek öylemidir? Yani yardımcı olmak, insanlara iyilik yapmak erdemlik-midir? Bu soruya cevap aramaktansa biz doğulular bu konuda nasıl düşünüyoruz, ona bakalım.

Biz doğulular ve özellikle Müslümanlara göre yardımcı olmak, iyilik yapmak insan olmanın gereğidir, yani insanın vazifedir. Güçsüze, ezilmişe, fukaraya yardım etmek her imkânı olan insanın vazifesidir. Bu Yaratanın bizatihi emridir. Konuya bir başka yönden yaklaşmak da mümkündür. Her insan bir malı ihtiyacı olduğu kadar kendinde saklamalıdır. Fazlası onun için haramdır. İslam inancı ve dolayısıyla geleneklerimiz bunu emreder.

İsterseniz konuyu biraz açalım;
İnancımıza göre kişi imkânım var diye istediği malı istediği kadar alıp stoklayamaz. Ya da istediği malı istediği gibi kullanma veya kullanmama özgürlüğüne sahip değildir. Çünkü o mal toplumun ihtiyacı için üretilmiştir ve toplumun o mal üzerinde dolaylı da olsa söz hakkı vardır. Yani bir anlamda kişi malın veya emeğin hakkını satın alsa dahi malı istediği gibi kullanma hakkına sahip değildir.
Bir örnek verelim;
Bir zengin sıradan bir otomobil alsa ve onu hiç kullanmadan garajında saklasa inancımıza göre bu suçtur. Zira zengin kişi otomobilin sacını, çeliğini, boyasını üretene eğip, bükene o işe yatırım yapana kısaca otomobile emeği geçen herkese saygısızlık etmiş sayılır. Yani dolayısıyla topluma saygısızlık etmiş demektir.

Nitekim büyüklerimiz sofrada yemek yerken tabağımızdaki yemeği bitirince bir ekmek parçası ile sıyırtırlar. Yine bir ekmek kırıntısı yere düşse onu alıp basılmayacak yere koydururlar.

Bu Allahın bize bahşettiğine olan şükrün ifadesi olduğu kadar onu üretip bize sunanlara olan saygının ifadesidir de…
Dolayısıyla bizim için normal olan bir şey onlar için erdemlik ise Obama’nın kızına “vah-yazık” demekten başka diyeceğimiz bir şey olamaz…

Paylaş
Etiketler: ABD Başkanıİyilik yapmakKapitalizm kısaca nefsi körüklüyorKapitalizmin
Önceki Yazı

Konut Satışları Yüzde 32 Düştü

Sonraki Yazı

Hoş Geldin “Azra” Bebek

Yakup HALICI

Yakup HALICI

İlişkili Yazılar

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)
Gündem

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)

29 Kasım 2025
5k
Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)
Genel Eğitim

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)

19 Kasım 2025
5k
Balçıktaki CHP
Ekonomi

Balçıktaki CHP

15 Kasım 2025
5k
Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)
Kent/Şehir

Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)

11 Kasım 2025
5k
Sonraki Yazı

Hoş Geldin “Azra” Bebek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Biz Ne Güne Duruyoruz Burada

Angarya Değil Bu İş

07 Aralık 2025
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap