Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar M.Nihat MALKOÇ

Mirac’ın Meyveleri

M.Nihat MALKOÇ Yazar M.Nihat MALKOÇ
05 Nisan 2019
M.Nihat MALKOÇ
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Hz. Muhammet(sav) gelmiş geçmiş peygamberlerin en büyüğü ve sonuncusudur. Kendisine büyük kitap gönderilen dört resulden biridir. Allah onu özel olarak terbiye etmiştir. Her ne olursa olsun ondan sonra bir başka peygamberin gelmeyeceği Kur’an ayetleriyle sabittir. Bu nedenlerden dolayı Cenab-ı Hak, yaratılanların en hayırlısı olan güzeller güzeli Resul-i Ekrem’e ayrı bir ehemmiyet vermiştir. Onu mükâfatlandırmak amacıyla, göklere yükselterek Mirac nasip etmiştir. Mirac esnasında kendisine cennet ve cehennem gezdirilmiştir. Aslında diğer peygamberlerden bir kısmı (Hz. İbrahim, Hz. Yakup, Hz. Musa, Hz. İsa) gaybî âlemlere seyahatler yapmışsa da bunların hiçbiri Mirac hadisesiyle mukayese edilemez. Çünkü Peygamberimiz, bu mukaddes yolculuğunda, bir rivayete göre meleklerin bile ilerisine geçemeyeceği Sidretü’l Müntehâ’nin ötesine geçme şerefine nail olmuştur. Bu noktada, meleklerin bile ilmi son bulmaktadır. Allah, Resulullah’ı bu mevkiye eriştirmiştir.

Mirac’la ilgili çeşitli rivayetler var. Bir rivayete göre Resulullah, Mirac’a yükseleceği gece, amcası Ebu Talip’in Ümmühani adlı kızının misafiriydi. Cebrail, Resulullah’ın huzuruna gelerek göğsünü yarmış, kalbini çıkararak su ve zemzem ile yıkamıştır. Sonra içerisini imanla doldurup tekrar yerine koymuştur. Daha sonra “Burak” adlı bir binekle önce Mescid-i Aksâ’ya, ardından da göklere yükselmiştir. Yedi kat göğü bir bir geçerken değişik peygamberlerle görüşmüştür. Göğün birinci katında Hz. Âdem, ikinci katında Hz.Yahya ve Hz. İsa, üçüncü katında Hz.Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Musa ve yedinci katında Hz. İbrahim, Resulullah’ı karşılamıştır. Hz. Muhammet(sav), Cibril’in isteğiyle, sözkonusu peygamberlerin önüne geçerek, onlara namaz kıldırmıştır; yani imamlık yapmıştır. Bu da Peygamberimizin büyüklüğüne işarettir.

Mirac’ın meyvelerinin başında namaz gelmektedir. Namaz bu esnada farz kılınmıştır. Bundan dolayı Peygamberimiz: “Namaz müminin miracıdır” buyurmuştur. Çünkü kul, namaz sırasında Allah’a çok yakın olur. Kulun, Rabbine en yakın olduğu zaman secde anıdır. Aslında Mirac esnasında Resulullah’ın ümmeti olan bizlere günde elli vakit namaz farz kılınmıştı. Peygamberimiz Mirac dönüşünde Hz. Musa’ya uğradığında, Hz. Musa ona: “Ne ile emrolundun?” diye sormuştur. O da: “Gece ve gündüzde elli vakit namazla.” deyince Hz. Musa, Resulullah’a hitaben: “Ümmetin, her gün elli vakit namaza muktedir olamaz. Vallahi ben, senden önce insanları tecrübe ettim. Benî İsrail’e muamelelerin en şiddetlisini uyguladım(muvaffak olamadım) Sen çabuk Rabbine dön, bunda ümmetine hafifletme talep et!” dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz, Allah’ın huzuruna çıkarak durumu izah etti. Namaz kırk vakte düştü. Tekrar Musa’ya geldi. Hz. Musa, ahır zaman ümmetinin bunun da üstesinden gelemeyeceğini söyleyerek Resulullah’ı tekrar Allah’ın huzuruna gönderdi. Bu birkaç kez böyle devam etti. En sonunda namaz beş vakte kadar indirildi.

Peygamberimiz, Mirac sırasında Allah’ı bizzat görmüştür. Bununla ilgi farklı görüşte olanlar da var. Semanın yedi katını ve orada bulunan melekleri görme imkânına kavuşmuştur. Mirac mucizesinin gerçekleştiği esnada Resulullah elli iki yaşındaydı. On iki yıllık peygamberdi. Bakara Suresi’nin son iki ayeti, Mirac esnasında kendisine aracısız olarak, bizzat Allah Tealâ tarafından sunulmuştur. Bu ayetlerden birini dikkatinize sunmak istiyorum:

“Allah, kimseye gücünün üstünde bir şey teklif etmez. Herkesin kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. Rabbimiz, unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Rabbimiz, bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Rabbimiz, bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bağışla, bize acı! Sen bizim mevlâmızsın! Kâfirler toplumuna karşı bize yardım eyle!(Bakara S. 286.Ayet)

Paylaş
Etiketler: Hz. MusaHz. YakupHz.İsameyvelermiraçnamazPeygamberimiz
Önceki Yazı

Balıkçı Tezgahı

Sonraki Yazı

Dört Nisan

M.Nihat MALKOÇ

M.Nihat MALKOÇ

İlişkili Yazılar

M.Nihat MALKOÇ

Tarih Milletlerin Hafızasıdır

24 Eylül 2023
5k
Öğretmek Yetmez, Eğitmek de Gerekir
Eğitim

Öğretmek Yetmez, Eğitmek de Gerekir

17 Eylül 2023
5k
Sümela Kültür Yolu Festivaline Dair Notlar
Etkinlik

Sümela Kültür Yolu Festivaline Dair Notlar

10 Eylül 2023
5k
Genel Eğitim

Önce Ahlak ve Maneviyat

10 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Dört Nisan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap