Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dr. Ahmet FİDAN

Millet Sarıgül’dürebilecek mi Dersiniz? (I)

Dr. Ahmet FİDAN Yazar Dr. Ahmet FİDAN
21 Temmuz 2009
Dr. Ahmet FİDAN
3
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Avantaj ve Dezavantajlarıyla Sarıgül Hareketi:

Türk siyasal hayatında lider tipli kişilikleri parti yönetimi hiç bir zaman sevmemiş, uygun bir zaman içinde uygun bir dil ile partiyle ya ilişiğini kesmiş, ya dışlamış, ya da bezdirmiştir. Sayın Sarıgül’ün CHP ile olan hukuku da böylesi bir yılan hikayesi gibiyDİİİİ.

Ne var ki, Şişli’nin Baronu baktı olacak gibi değil, yıllardır kendine gösterilen pas, pas, pas…; rest,  rest, restt kartlarına dayanamadı önce bir minik DSP sendelemesiyle üç beş adımlık yön değiştirse de “vira bismillah” diyerek kendi yoluna koyuldu.

Siyaset biliminde herhangi bir siyasal kadroya, partiye, akıma angaje olmaksızın kalem oynatmak oldukça kolay ve zevklidir. Bendeniz de şu an bu zevki yaşıyorum. Zira, aman şu kesime dokunmasın, aman şu cümlemdeki şu sözcük falanca kişiye batmasın, aman bizim teşkilatı rahatsız etmesin diye beynimin içinde “cısssss” larla dolu bir koza bulunmamakta.

Sayın Sarıgül’ün bismillah dediği hareketi için de böylesi bir yazı yazma mutluluğunu yaşıyorum.

Böylesi hareketleri daha önce çok gördük. Hareket kelimesinden hareketle Cem Boyner ANAP tan, Muhisn Yazıcıoğlu MHP/MÇP den, Yaşar Nuri Öztürk, CHP den, yine İsmail Cem CHP den, Tantan DYP den, Erdoğan Fazilet Partisi’nden, Abdüllatif Şener, AKP den vb. bir çok dominant kişilikler parti içinde etrafında rüzgar oluşmasının maddi ve manevi gazıyla yeni parti (pardon hareket) oluşturmuştur. Buraya kadar bir dizi lider (tipli yönetici) bir dizi hareketi sıraladık ama, acaba Sarıgül’ün hareketi nice olacak dersiniz.

Sadede gelirsek; öncelikle şunu belirtmeliyiz. Prensip olarak, potansiyel olarak ve de realist olarak bir hareketin hızlı bir şekilde veya yavaş bir şekilde tek seçimle veya birkaç seçimle (tek-çift veya üç başına ) iktidara gelme şansları oldukça düşüktür.

Amaaa: Sarıgül de böyle mi acaba. En kolay cümle bekleyelim görelim olacaktır. Türk atasözü tezatlarla doludur. Bir sözümüz “doğacak çocuğa don biçilmez” derken bir diğeri de, “perşembenin gelişi çarşambadan belli olur” der. O halde, ben de Sarıgül’ün Perşembe’deki vaziyetinin çarşambadan nasıl görülebileceğini düşündüm.

Olumlu ve olumsuz faktörleri teker teker sıralamak isterim aslında.

Olumlu Faktörler:

1. Öncelikle Sarıgül R. T. Erdoğan gibi siyasette “maraton koşuculuğu” olgusunu algılamış içselleştirmiş birisidir.

2. Diğer siyasal hareket liderlerinin çevresindeki rüzgar Sayın Sarıgül’de daha güçlüdür ve seçkinci değildir.

3. Sarıgül’ün siyasette on yıllara dayanan altyapı çalışmaları R. T. Erdoğan’da olduğu gibi İstanbul temellidir. Yani Anadolu’nun özeti konumundaki bir il çerçevesinde ortaya çıkmıştır. Yani İstanbul temelli bir siyasal çıkış avantajını kullanmaktadır.

4. Sarıgül öteden beri “popülist” politika izlemiş ve bu politikasını çoğu zaman halkın içine girerek halka anlatabilmekte başarılı olmuştur.

5. Sarıgül çoğu sivil toplum kuruluşlarıyla yakın ve sıcak ilişki içine girmiş her birini gereği kadar önemsemiş ve özümsemiştir. Sivil toplum kuruluşlarının önemli  her faaliyetini kaçırmamaya çalışmıştır. Onyıllardır Anadolu’daki bütün illerin vakıf ve dernekleriyle ilgisini kesmemiş yıllık çalışmalarına fili veya mesajla katılmıştır.

6. Sarıgül’ün ortaya çıktığı dönem, Türk siyasal hayatında muhalefet açısından büyük bir kara deliğin (boşluğun) bulunduğu bir dönemdir. İktidarda da muhalefette de kerhen oy verenlerin yüzdeliği oldukça yüksektir.

7. Sarıgül genç dinamik ve gelişimci, yenilikçidir. Liderlik tarzı onu iktidara taşımak için son derece uygundur.

8. Sarıgül (yer yer popülist söylemlerle de olsa) çoğu azınlıklarla yakından ilişkilidir. Toplum katlarını ve katmanlarını öteden beri görmüş ve görmektedir.

9. Sarıgül başkanı olduğu Şişlide her seçim oylarını artırmış ve siyasal açıdan kabul edilirliğini ve memnuniyetini ve de meşruiyetini tartışılmaz hale getirmiştir. Öyle ki, ayrıldığı siyasal partiler kendi adına benzer (çakma))) adaylarla ona rakip olmaya çalışmış ve her seferinde hüsrana uğramıştır.

Olumsuz Faktörlere Gelince:

Olumlu maddeleri dokuzda bırakıp olumsuz yönleri de yarına bırakalım. Toparlama cümlelerini de sonuna ilave etmek üzere bu günlük  esen kalın efendim.

Not:

Bu yazı, http://www.bilgiagi.net, http://www.timeturk.com, http://www.bilgievreni.com, http://www.haberanaliz.net http://www.siyasalforum.net, http://www.gunesgazetesi.net, http://www.kamudanhaber.com http://www.gercekgazete.web.tr, ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Balıkesir Demokrat, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Paylaş
Etiketler: politikaSiyasettoplum
Önceki Yazı

Sineğin Yağından Vergi Alınmayacak

Sonraki Yazı

Zeytinyağı Psikolojisi

Dr. Ahmet FİDAN

Dr. Ahmet FİDAN

İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004). Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi. ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir. Eserleri: Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.

İlişkili Yazılar

Bilim & Teknoloji

Kültür Araştırma Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Kuruluyor

15 Kasım 2024
5k
Dr. Ahmet FİDAN

Kişisel Gelişim ve Öz Motivasyon Teknikleri Açısından Toksik Kişilerden Uzaklaşma Yöntemleri

12 Kasım 2024
5k
Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies
Çocuk Gelişimi

Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies

11 Kasım 2024
5k
Kaçırılan Fırsatlar İçin Bomba Teselliler
Dr. Ahmet FİDAN

Kaçırılan Fırsatlar İçin Bomba Teselliler

06 Ekim 2024
5k
Sonraki Yazı

Zeytinyağı Psikolojisi

Yorumlar 3

  1. Emre ÇAKIR says:
    16 yıl önce

    Türkiye Değişim Hareketi sanıyorum ki diğer tüm hareketlerden farklı, diğer tüm hareketlerden daha etkin olacaktır. Mustafa Sarıgül’e bu ülkenin ihtiyacı fena halde var kanaatimce.

  2. admin says:
    16 yıl önce

    Yazının imla düzeltimi seyahatte olmam nedeniyle günün ikinci yarısında geçekleşmiştir. Günün I. yarısındaki teknik hatalar giderilmiştir. Okuyucularımızın bilgilerine sunarız.

  3. orhan bostan says:
    16 yıl önce

    ahmet kardeşim sarıgül liderliğindeki hareketin toplumsal karşılığı yok yani müslümanlar yok kürt kardeşlerimiz yok
    neyin icabı bu hareket hangi dinamikleri harekete geçirecekbelli değil
    bu denklemde onun yeri yok maalesef

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap