Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Perşembe, Aralık 11, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ahmet SARGIN

Kutlu Doğum Haftası ve Peygamberimizin Örnek Ahlakı

Ahmet SARGIN Yazar Ahmet SARGIN
23 Nisan 2016
Ahmet SARGIN
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

En yüce ahlâka sahip olduğunda; yüzyıllar boyunca, dost ve düşman, herkesin üzerinde birleştiği tek bir insan vardır: Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam. Hz.Muhammed (sav), âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan en son peygamber ve bütün insanlık için en güzel ahlak örneğidir. Yüce Mevla’mız Kuranı Kerimde onun için şöyle buyurmaktadır.

“Şüphesiz sen yüce bir ahlak üzeresin.”( Kalem Suresi 4)

Zaten o, yeryüzünde bulunuş maksadını, ”Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim”. Buyurarak net olarak ifade ediyordu. “Andolsun size bir Peygamber geldi ki sizin sıkıntıya uğramanız onu incitir ve üzer. Çünkü o size çok düşkün, mü’minlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir.” (Tevbe Suresi 128)

 “Rasulüm biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.”( Enbiya Suresi 107)

 “Andolsun ki Rasulullah, sizin için, Allah’a ve ahİret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” (Ahzab Suresi 21) Alemlere rahmet olarak gönderilen o Yüce Rasul, güzel ahlak konusunda şöyle buyurmuştur: “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.”

“Sizin en hayırlınız ahlâkça en güzel olanınızdır” “Kişi güzel ahlakı ile geceleri ibâdetle gündüzleri oruçla geçirenin derecesine yükselir.” “Su buzu erittiği gibi, güzel ahlâkta günahları eritir (yok eder); sirke balı bozduğu gibi kötü ahlâkta ameli bozar.” “Allah’ım beni güzelleştirdiğin gibi ahlâkımı da güzelleştir”

Hz. Aişe Validemize Hz.Peygamber (sav)’in ahlakı sorulduğu zaman;

“Siz hiç Kur’ân okumuyor musunuz. O’nun ahlâkı Kurân’dı.” cevabını vermiştir. Kurân ahlâkı; Yüce Mevlâmızın Kurânı Kerim’de bize bildirdiği, Hz. Peygamber (sav)’inde bizzat yaşayarak örnek olduğu ahlaktır.

Ayet-i kerimeler, hadis-i şerifler ve İslâm büyüklerinin mübârek sözlerinin ışığında, Yüce Rasûlullah (S.A.V.)’ın ahlâkî vasıflarını özetlemeye çalışalım : Rasulullah (s.a.v.) güler yüzlü, tatlı sözlüydü. Kimseye fenâ söylemez, kimsenin sözünü kesmezdi. Sert değildi, yumuşak idi. Edep ve hayâ âbidesiydi. İnsan severdi, dosttu. Çok mütevâzi idi. Vâkurdu. Boş ve lüzumsuz konuşmazdı. Karşısındakini candan dinlerdi.

Çocukları çok sever ve okşardı. Bir hadisi şeriflerinde şöyle buyururlar :

“Büyüklerimize hürmet etmeyen, küçüklerimize merhamet etmeyen bizden (kâmil ümmetimizden) değildir”  Fazilet sahiplerine saygı gösterirdi. Akrabasını ve komşusunu hatırdan çıkarmaz, onlara ikrâmdâ bulunurdu. Fakat onları kendilerinden üstün, faziletli olanlara tercih etmezdi.

Cömertti, şefkatliydi. Sözünde mutlaka dururdu. Dinlemesini, söylemekten fazla severdi. Nefsine hâkimdi. Beyaz giymeyi tavsiye ederlerdi. Namazı noksansız kıldıranların en hafif kıldıranıydı. Güleceği zaman mübarek elini, mübarek ağzının üzerine koyardı. Kahkahâ ile gülmez; fakat dâimâ mütebessim bulunurdu.

 Verilen müjdelere şükrederdi. Uyurken mübârek sağ elini, mübârek yanağının altına koyardı.Herkesin isteğini mümkün olan ölçüde, yerine getirirdi. Eli çok açıktı, cömertliği deryâdan farksızdı. İlim, hikmet çağlayanı, sabır timsaliydi, Atılgandı, tehlikeden korkmazdı, heybetliydi. Gelmiş ve gelecek insanların en cesur ve en kahramanı, en kuvvetlisiydi.

PEYGAMBERİMİZİN ÖRNEK AHLAKI

 Hanımlarına karşı insanların en yumuşağı ve ikrâmlısıydı. Onlara karşı daima tebessümlüydü. Ne yer, ne içerse hizmetçisine de aynısını verirdi. Vefât ederken son anlarında dahi “Elinizin altındakilere (hizmetçi ve işçilere) iyi davranmamızı, onların haklarını gözetmemizi ve namaza dikkat etmemizi” tavsiye buyurmuştu.

 Sofradan dâimâ doymadan, yarı aç kalkardı. Temizliğe son derece ehemmiyet verir ve riâyet ederdi. Özel işlerini kendisi yapardı. Döşeği içi hurma lifi dolu deridendi. Dünya malına asla rağbet göstermezdi, Birgün yanında dünyalıktan bahsettiler, Buyurdu ki : “İşitmiyor musunuz? Sâde hayat imandandır”‘

Ekseri yediği arpa ekmeği ve hurmaydı, Allah’ın huzuruna kavuştuğu vakit, evinde az bir arpadan başka yiyecek maddesi bulunmamıştı.[3] Kimsenin ayıbını yüzüne vurmazdı. Çok âdildi.Sosyal adaleti ve kardeşlik hukukunu en güzel o uyguladı. Çalışmaya, ilim ve irfana, icâd ve keşiflere teşvik etmiştir.

Dâimâ Hakk’ın ve haklının yılmaz savunucusuydu. Zulüm ve sömürünün amansız düşmanıydı. İnsanların faydası için, kendi rahatını terk ederdi. İnsanlara madde ve mevkisine göre değil, takvâ ve ahlâkına göre değer verirdi.

 İlim-irfan âdab-erkân şiârıydı. Hayatı iman ve cihad olarak görmüştür. Câhil bir toplumu, dünyanın en insâni, en müreffeh devleti haline getirmiştir. O’nun tebliğ ettiği İslâm Nizamı’nı hayatlarına gerçek mânasıyla tatbik eden cemiyetler, yine aynı şekilde dünyanın ve insanlığın efendisi olurlar.

 Modern medeniyetin öncüsü ve insanlığın manevi mimârıdır. İlk defa insan haklarını tam manâsıyla o açıklamış ve bunu tatbik etmiştir.

Rasulullah (s.a.s.) her yönden örnek alınacak en mükemmel insandır. Her müslümanın O’nu en güzel şekilde öğrenip tanıması; Onun yüce ahlâkını yaşamaya ve yaşatmaya çalışması lâzımdır, Çünkü O’nun ahlâkı, Kur’ân ahlâkı idi.

Hz. Âişe (r.a.) Vâlidemiz’e, Sahabeler Rasulullah’ın (s.a.v.) ahlâkını sordular. Buyurdu ki : “Siz Kur’ân okumuyor musunuz Allah Rasulü (s.a.v.)’ın ahlâkı Kur’ân idi”

Şâir Nâbi şöyle diyor : “Çalış, ehl-i kemâl ol, uyma her nâdân-ı gümraha/  Baş eğ, el bağla, sonra gel Huzüru Hazreti Şâh’a.”

Rasulullah (s.a.s.) Efendimizin çok yapmış olduğu dualarından biri şudur : “Allah’ım: Fayda vermeyen ilimden, kabul olmayan amelden, müstecâb olmayan duadan sana sığınırım” (250 Hadis, H, No: 95).

Bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: “Ey mü’min, sende şu dört şey bulunursa dünyada kaybettiğin (elde edemediğin) şeylere üzülme: Doğruluk ve sadakat, emanetlere riayet, güzel huy ve yüksek ahlâk, meşru çalışıp helalden kazanmak”

 Allah’ın selâmı, rahmeti ve bereketi Peygamber Efendimize ve O’nu örnek edinenlerin üzerine olsun.

Paylaş
Etiketler: Cömerttiİslâm büyüklerininKalem Suresimübârek sözlerininşefkatliydi.
Önceki Yazı

Öteki Köy

Sonraki Yazı

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Ahmet SARGIN

Ahmet SARGIN

İlişkili Yazılar

Onlar Avrupa’daki Türklerin Sesi
Ahmet SARGIN

Dört Duvarlar Arasında Nice Gerçek Hikayeler Var

09 Aralık 2025
5k
Yozgat Sevdalısı Bir Hemşehrimiz Mustafa Erkılıç 
Ahmet SARGIN

Yozgat Sevdalısı Bir Hemşehrimiz Mustafa Erkılıç 

02 Aralık 2025
5k
Onlar Avrupa’daki Türklerin Sesi
Ahmet SARGIN

Okul Yolunda Bir Canavar Gördüm?

12 Kasım 2025
5k
Onlar Avrupa’daki Türklerin Sesi
Ahmet SARGIN

Devletin Sağlam Kaleleri Yıkılıyor?

10 Kasım 2025
5k
Sonraki Yazı

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Seferihisar’ın Turuncu Şenliği Mandalina Festivali

Seferihisar’ın Turuncu Şenliği Mandalina Festivali

11 Aralık 2025
İnsan Haklarının Neresindeyiz 

İnsan Haklarının Neresindeyiz 

11 Aralık 2025
Tebrik Kartı

Tebrik Kartı

11 Aralık 2025
Paket

Paket

11 Aralık 2025
Soma’da Maden İşçisiydi Mehmet

Soma’da Maden İşçisiydi Mehmet

11 Aralık 2025
Sevgilerim Büyüdükçe

Sevgilerim Büyüdükçe

10 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap