Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mehmet Emin BALLI

İstanbul mu, Ankara mı?

Mehmet Emin BALLI Yazar Mehmet Emin BALLI
30 Mart 2012
Mehmet Emin BALLI
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İstanbulun Büyük Otogarı insanları buz gibi beton yığınıyla karşılarken, Ankara'da  AŞTİ pırıl pırıl görüntüsüyle,  çiçeklerle, kitap reyonlarıyla cıvıl cıvıl karşılar yolcularını. Bakmayın siz öyle bir elin parmakları kadar sivrilen gökdelenlere, İstanbul hızla betonkente dönüşüp insanın ruhunu sıkarken,  Ankara daha planlı, ferah, daha Modern kent olma yolunda ilerliyor.
Geçen hafta Ankara’da idim. Birkaç sene aralıklarla başkente uğruyoruz. Her gidişimdedeğişimi/dönüşümü görüyor, bir ferahlık hissediyorum kendimde. Bu seferde öyle oldu.

Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmazmış ya, 80 yaşındaki annemizin 3 damarının değiştirildiği İbn-i Sina Hastanesinde geçti bir haftamız. Bu süre zarfındada tabi ki etrafımı gözlemleme imkanım oldu.

Bakınız gözüme İstanbul’la kıyasladığımda neler takıldı:
Hastaneler bomboş:
Gün içerisinde İstanbul’da hastaneler karınca gibi kaynarken,  Ankara hastanelerinde in cin top oynuyor, akşam saat 16:00 olunca hastanede kimsenin kalmadığını görünce şaşırıyorum!
Biz İstanbul’da telefonla bile randevu alamazken!

Doktorlar çok ilgili:
Hastanız hastane kapısından içeri girdikten sonra size dokundurtmuyorlar. Hele de ameliyat vb. işlemleri varsa hastanenin ilgili personeli tıkır tıkır işlemlerinizi takip ediyor. Mesela Ambulansla nakledilen bir hastaya (doğrusu hastamıza) hastanın kendi doktoru, Uzman, Sağlık Teknisyeni Hemşire vb. tam donanımlı personel eşlik ederken, İstanbul’da bu donanımı görmek ne mümkün!

Hasta ziyaret saatleri İstanbul’da belirli zaman aralığına sıkıştırılırken, Ankara’da bu kural konmuşta olsa hastanızla istediğiniz zaman görüşme esnekliği/imkanı bulabiliyorsunuz.

Ankara’nın yolları, caddeleri bomboş:
Abartmak için söylemiyorum, Ankara’da da binlerce araç var lakin trafiğin hiç tıkandığını görmedim. Çünkü caddeler o kadar geniş ki araçlar sağa sola parkeden araçlara takılmadan tıkır tıkır işliyor. İstanbul’da bırakın caddeyi genişletmeyi evin balkonuna dokunulamıyor/dokunulmuyor bile! Ankara’da kimsenin gözünün yaşına bakmadan caddeleri genişletmişler.
Dolmuşları gıcır gıcır ve büyüklükleri neredeyse  İstanbul’un dolmuşlarının iki katı  kadar. Yer altından vızır vızır işleyen Metro Ankaralının en hızlı ulaşım altarnatifi.
Anadolunun kalbindeki Ankara’yı yıllar öncesinden gecekondular şehri olarak bilirdik. Çünkü köyden gelen dağa tepeye kendi imkanlarıyla tek katlı yaşam alanları kurmuşlardı.
Ya şimdi öyle mi?
Son 10 yıldır görüyoruz ki TOKİ Ankara’nın görüntüsünü müthiş değiştirmiş.  TOKİ  her tarafa standart  ve tam teşekküllü modern siteler kuruyor. TOKİ bir bölgeyi alıyor, 2+1, 3+1 insani yaşam standartlarına uygun evler üretip makul yükseklikte ve fiyatta binaları dikiyor. Binaların yanına, camisini, okulunu, sağlık ocağını, dershanesini, alışveriş merkezini, postanesini, bankasını ve hatta otobüsünü/servisini kurarak kapısına da güvenlik elemanını dikip insanlara huzurlu bir yaşam sunuyor. Tüm bunları hem de en kalitelisinden ve modernini yaparak müşteri memnuniyeti  de sağlıyor.

İstanbulun Büyük Otogarı insanları buz gibi beton yığınıyla karşılarken, Ankara'da  AŞTİ pırıl pırıl ve çiçekle, kitap reyonlarıyla cıvıl cıvıldır.

Tabi ki İstanbul kalabalık lakin asıl mesele/sıkıntı hemen hemen her şeyin plansızlıktan/düzensişzlikten kaynaklandığını söylemek daha doğru olandır.

 Ankara’da hayat monoton, İstanbul’da renklidir.

Mesela ben Ankara’da olsa idim belki yazar olamazdım hele hele de şiir yazabilmem için Boğazı ve Haliç’i Ankara’ya nasıl taşırdım! İstanbul’un bu hareket ve enerjisi ilham kaynağımdır.  Bu dinamik enerji beklide dünyanın hiçbir şehrinde yoktur lakin bu hareketi eziyete dönüştürmek yerine berekete dönüştürmek daha akılcı olsa gerek.

Ankara’da bir evin balkonuna çıktığınızda ufukta karlı dağları görürsünüz (Elmadağı vb) sanki resim tablosu gibi.
Sokağa indiğinizde bir ferahlık hisseder tertemiz hava ile ciğerlerinizi olabildiğince doldurabilirsiniz.
Etrafınızdaki insanların yardım sever olduğunu hisseder ve gülümsediğini görürsünüz.
Ya İstanbul’da öylemi, her taraf beton yığını!
Ancak Rezidanslardan aldığınız süit dairenizden belki denizi görebilirsiniz, tıpkı Mekke Towerler’dan Kabe’yi izlediğiniz gibi! …

Paylaş
Etiketler: İstanbul-Ankara
Önceki Yazı

Talimat Taşıyıcılığı Onur Kırıcıdır

Sonraki Yazı

18 yaş Öncesi Sigorta Emekliliği Etkiler mi?

Mehmet Emin BALLI

Mehmet Emin BALLI

İlişkili Yazılar

Göbeklitepe‘de Türk Uygarlığı İzleri!
Doğa-Çevre

Göbeklitepe‘de Türk Uygarlığı İzleri!

23 Ekim 2025
5.1k
Mete Han; Köklerimiz…
Edebiyat & Sanat

Mete Han; Köklerimiz…

19 Eylül 2025
5k
Kızılcık Mucizesi
Bilim

Kızılcık Mucizesi

12 Ağustos 2025
5.1k
Birer Birer Tükeniyoruz Galiba!
Gündelik Yaşam

Birer Birer Tükeniyoruz Galiba!

30 Temmuz 2025
5.1k
Sonraki Yazı

Yeni CHP’de, Çatalca’ya Yeni İlçe Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap