Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Anma

Kars’ın 103. Kurtuluş Yıldönümü Üzerine

Mursel ADIGÜZEL Yazar Mursel ADIGÜZEL
31 Ekim 2023
Anma, Mürsel ADIGÜZEL, Siyaset & Politika, Tarih
0
Kars’ın 103. Kurtuluş Yıldönümü Üzerine
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Kars’ın 103 Kurtuluş Yıldönümü
Sevgili okurlarım, Serhat Kars’ın yetiştirdiği eğitimci yazar ve şair olarak, 30 Ekim 1920 günü Serhat Karsımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümünü olan gününü, sevinç ve mutluluk içinde kutlamaktayız. Aynı zamanda bu önemli kurtuluş gününü, Karslılarla birlikte, Karsın bir parçası olan Koçköy’ü halkıyla birlikte kutlanmasını sağlayan, Koçköy’ü Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneği Yönetimine teşekkür ediyorum.

Sevgili okurlarım, 42 yıllık esaretin 30 Ekim1920’de son bulması unutulur gibi değildir. Bu vesileyle Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunu kaleme almış olmam, içimi ferahlatmıştır. Karsımızın yetiştirmiş olan bir aydın öğretmeni ve yazarı olarak, siz okurlarıma, Karsın geçmişten günümüze gelinceye kadar geçirmiş olduğu tarihine bir yolculuk yaparak, siz değerli okurlarımı bilgilendirmek istemiş oldum..

Sevgili okurlarım, Kars adının kaynağı olarak bakıldığında, Kars’ın kuruluşunu sağlayan Karsaklardan gelmektedir. Kars, Türkiye’deki en eski Türkçe söylenen bir il adı olması unvanına sahiptir. Kars M.Ö. 5000 yıllarında HURİLER tarafından kurularak, 4000 yılına kadar Huriler’in yönetiminde kalmıştır. Daha sonra dört bin yılında Urartuların istilasına uğramış, MÖ. 665 yılına kadar Urartuların egemenliğinde kalmıştır. MÖ. 665 yılında bu egemenlik son bulunca, İskitler tarafında ele geçirilmiştir. İskitler, Kars’ı MÖ. 145 yılına kadar yönetmişlerdir. Kars, MÖ: 145 yılından itibaren, Partlar’ın himayesi altına giriyor. Böylece Kars’ta KARSAKLI BEYLİĞİ kurulmuş oluyor. Bu Beylik, MÖ. 145 yılından başlayarak M.S. 430. Yüzyılına kadar Kars’ta hüküm sürmüştür. MS. 430 yılında Sasaniler’in istilasına uğrayan Kars, uzun süre Bizans ve Arap istilasına ve savaşlarına maruz kalmıştır. Kars, Sasaniler’den sonra 1071 Malazgirt savaşı sonrasında, Anadolu’da kurulan Selçuklu Devletinin egemenliğine girmiş oluyor. Selçuklu Devletinin yıkılması sonucunda, 1200 yılından kısa bir süre sonrası, 1239 yılında Moğolların istilasına uğramış ve 1406 ya kadar Moğol İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. Moğol Devletinde yıkılması sonrasında, bu kez de 1406 yılından 1467 yılına kadar Karakoyunlu Devleti, 1467 den 1535’e kadar Akkoyunlu Devleti himayesinde kalmıştır. 1535 yılında ise Osmanlı Devletinin genişleme dönemi sonrasında, bu kez de Osmanlı topraklarına katılmış oluyor. Osmanlı Devletinin Balkanlar’da başlatmış olduğu savaşın yenilgisi sonucunda, 1878 de, Ruslara savaş tazminatı olarak verilmiştir. Karslıların bu esaretleri 1920 yılına kadar devam etmiştir. 1917 de Bolşevik Devrimi sonucunda, Kars üç yıl Rusların konturu dışında kalınca, Ermeni ve Gürcü komitecilerin ağır tehditleri altında kalmıştır. Ermeniler, birçok köyü yakıp yıkıyor ve insanları öldürüp toplu mezarlara gömüşlerdi. Hele hele Kars’ın Subatan Köyünde meydana topladıkları bütün kadın ve çocukları öldürüp, topluca gömdüler. Bu durumun Ankara’da yeni açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Gazi Mustafa Kemal’e bildirilmesi üzerine Kars, geri alınması yönünde, Erzurum’da Bulunan üçüncü ordu komutanı Kazım Karabekir’e harekete geçmesi emri verilmiş oldu. Bu emir üzerine, Halit Paşa Komutanlığında hareket eden ordumuz, 30 Ekim 1920’de Kars’ı ermeni mezaliminden kurtararak, Türk topraklarına katmış oluyor. Böylece Kars’ın, 42 yıllık esaretten kurtarılarak, yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Misak-ı Milli sınırları içine alınmış oluyor.

Sevgili okurlarım, bu yazımla sizlere Kars Cumhuriyetinin nasıl kurulduğu ve kuruluş çalışmaları hakkında bilgi vermek istiyorum. Karslılar, Ermeni ve Gürcü mezaliminden kurtulmak için, önce Milli İslam Şurasını, daha sonra da Cenub-i Garb-i Kafkas hükümetlerini kurmuşlardır. Kars Cumhuriyetin asıl adı, Cenubi Garbi Kafkas Hükümet-i Muvakkate-i Milliyesi’ydi. Yani Güneybatı Kafkasya Geçici Hükümeti olarak kurulmuştu. Ama Kars merkezli olduğu için ‘Kars Cumhuriyeti’ olarak anıldı. 1. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Kafkasya’dan geri çekilme kararı alan Rusya ile 3 Mart 1918’de Brest-Litvosk anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Rusya, Güneybatı Kafkasya’dan, Anadolu’da işgal etiği Kars, Ardahan, Artvin ve Batum’dan çekildi. Böylece, bu bölge de hukuki ve idari bir boşluk doğmuş oldu. 9. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa, Kars Mutasarrıfı Hilmi Uranla birlikte halkı örgütlemeye başladılar. Bu bölgede yeni bir devletin kurulmasının mutlak şart olduğunu belirterek, Ermeni ve Gürcü istilasına karşı, Kars’ı, Artvin’i ve Batum’u bu mezalimden kurtarmayı amaçladılar. İlk önce Kars’ta Milli Şura Hükümetinin kurulması için, bölgenin seçkin kişileriyle şura toplantısı yapıldı. Bu Şurada, Kepenekçi Emin Ağa ve Piroğlu Fahrettin Bey başkanlığında, Milli İslam Şurası olarak, 17- 18 Ocak 1919 gerçekleştirildi. 29 Ocak 1919 tarihlerinde ise Dr. Esat Oktay Bey başkanlığında yapılan 2. kongrede Milli Şura Hükümeti adı, CGKHMM (Cenubi Garbi Kafkas Hükümet-i Muvakkate-i Milliyesi) olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanlığına Cihangiroğlu İbrahim (Aydın) Bey getirildi. Yapılan bu değişim sonrası, o gün yayınlanan Seda-i Millet gazetesinde, 18 maddelik anayasa yayınlandı ve yürürlüğe koyuldu. Çok kısa bir zaman içinde devletin kuruluş örgütlenmesini tamamladılar. Bu bölgede yeni bir devletin kurulmuş olması, dış mihrakların hoşuna gitmedi. Harekete geçirilen Fransız güçleri tarafından, yeni kurulmuş olan üç aylık Kars Türk Cumhuriyetinin kapısına kilit vuruldu. Cumhurbaşkanıyla birlikte beraberindeki heyeti ve Bakanları tutuklanarak sürgüne gönderilmiş oldu. Böylece o günün şartlarında kurulmuş olan Kars Cumhuriyetinin faaliyetine son vermiş oldu.

Sevgili okurlarım, O kara günlerden bu güne ulaşmanın mutluluğunu yaşayan Karslı hemşerilerimin 103. Yılı geride bırakarak Özgürlük bayramlarını kutluyor, Başta Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarına ve gazi ve şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla aziz hatıraları önünde, saygıyla eğiliyorum.

Mürsel ADIGÜZEL
Eğitimci Yazar ve Halk Şairi

Paylaş
Etiketler: Balkanlarkars'ın kurtuluş yıldönönümüOsmanlı Devleti
Önceki Yazı

Evlilik Kader Değil ve…

Sonraki Yazı

Çöp El

Mursel ADIGÜZEL

Mursel ADIGÜZEL

Mürsel Adıgüzel Kimdi: Sevgili okurlarım, Mürsel Adıgüzel1946 Kars doğumlu olup, İlkokulu Koçköy’de, Orta öğrenimini Kâzım Karabekir İlköğretmen Okulunda okudu. Öğretmen olarak 1966-1967 öğretim yılında mezun oldu. Eğitim Fakültesi’ni bitirerek, öğrenimini tamamladı. Yurdun çeşitli il-ilçe ve köylerinde görev yaptı. Meslek yaşamı boyunca, sivil toplumcu anlayışı öne çıkardı. Eğitimin temel ilkelerine sahip çıkılmasının mücadelesini verdi. Birlik ve beraberlik içinde toplumsal dayanışmanın önderlerinden birisi oldu. Altı yıl TÖB-DER Yönetim Kurulu üyeliği ve bir dönem başkanlığını yürüttü. “EĞİT-DER” den “EĞİT-SEN”e çalışmaları içinde yer aldı. Dört yıl (Öğretmenler Sendikası) EĞİT-SEN’’in temsilciliğini yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde görev alarak, dört yıl ilçe eğitim sekreterliği, bir yıl il eğitim komisyonu başkanlığı görevini sürdürdü. 10. Dönem Ümraniye İlçesinden seçilerek, İstanbul İl Genel Meclisi Üyeliği ve Grup Sekreterlik görevini yürüttü. Şimdi ise Anadolu Kültür Sanat ve Mozaik Derneğinin Onursal Başkanıdır. Kültürel bilgi birikimlerini toplumla paylaşmak adına, İstanbul Çamlıca Gazetesini açtı ve yönetti. Makalelerini Gazetesinde ve “Serhat Kültür Dergisi’nde” yayınlamaya başladı. İstanbul Çamlıca Gazetesi sonrasında, www.turkhaber.com, www.habersitesi.com da yazılarını yazdı. Şimdi ise www.yazarportal.com köşe yazarları gazetesinde yazılanı yazmaya devam etmektedir. Öğrencilik ve öğretmenlik yıllarından başlayan hece şiiri yazma çalışmaları, emekli olduktan sonrada devam etti. Şiirlerle Bayramlar, Mustafa Kemal Destanı, Var Git Kendi Yoluna”, “Adam Olursun”, “Yüreğimin Sesini Dinle”,”Duy Beni” şiir kitapları haricinde, “Karapapaklar ve Öyküleri/Soy Ağacı”, “Karapapaklar ve Öykülerim”, Bir Halkın İki Adı Terekeme/Karapapak”, “Unutulmayan Yıllar”, Halk hikayelerinden “Adıgüzel İle Gülçiçek Hikayesi” ve “Alimaho’nun Hatırı İçin Bir bardak Çay İçin” adlı kitapları yayınladı. Bu kitaplarının haricinde, 2011-2012-2013’de “Anadolu Kültür Sanat ve Mozaik Derneği”nin Şairler Grubunda yer alan şairlere, 60 konuda atışma düzenledi. Bu atışmaları “Şairler Antolojisi” adı altında iki kitapta toplayarak yayınlandı. Toplumsal ve sosyal faaliyetlerini aralıksız sürdüren Adıgüzel, eğitimcilik döneminden başlayarak yapmış olduğu başarılalı çalışmaları sonucunda, on iki teşekkür, beş başarı belgesi, beş sertifika, altı plaket ve bir devlet şeref belgesi sahibidir. Kendisine sağlıklı bir yaşam ve uzun ömürler diliyorum. Editör

İlişkili Yazılar

Anma

Iskaladığımız Günler, Iskalanan Hayatlar

03 Aralık 2025
5k
Devlet ve Ateşten Gömlek
Eğitim & Kültür

Devlet ve Ateşten Gömlek

01 Aralık 2025
5k
Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)
Gündem

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)

29 Kasım 2025
5k
Avrupa Özerklikleri ve Türkiye
Kültür

Avrupa Özerklikleri ve Türkiye

26 Kasım 2025
5k
Sonraki Yazı
Çöp El

Çöp El

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap