Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 7, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Kanser Tedavisinde Paradıgma Değişikliğine Yol Açabilecek Araştırmalar Var

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
28 Ekim 2019
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İndependent Türkçe‘ deki yazım:

Yeni araştırmalar, ameliyatla çıkarılmaya uygun olan kanserlerin tedavisinde paradigma değişikliğine yol açabilecek kadar önemli sonuçlar veriyor.

Harvard Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan ve Journal of Clinical kasa fişiInvestigation’da yayınlanan yeni bir deneysel araştırmada, vücudun enflamatuar cevaplarını baskılayan anti-enflamatuar ve enflamasyonun iyileşmesini hızlandıran tedavilerin deney hayvanlarının hayatta kalma süresini uzattığı gösterildi (1).

Araştırmacılardan Panigraphy, Kanser tedavisinin iki ucu keskin bıçak olduğunu, ölen kanser hücrelerinin enflamasyonu tetikleyebileceğini ve mikroskobik kanser hücrelerinin büyümesini hızlandırabileceğini söylüyor ve ekliyor:

“Cerrahi, kemoterapi ve radyasyonun üçü de vücudun enflamatuar ve immünsüpresif hasar cevaplarını harekete geçirebilir.

Hatta anestetik ilaçlar da enflamasyonun iyileşmesini bozabilir” (2).

Araştırmanın gerekçesi

Araştırmacılar, enflamasyonun erken dönemde durdurulmasının ve/veya enflamasyonun iyileşmesinin hızlandırılmasının kanser cerrahisinin tümör büyümesini teşvik eden sonuçlarını önleyebileceği düşüncesiyle bu araştırmayı planlıyorlar.

Fareler üzerinde yapılan çalışmada ameliyattan önce verilen “ketorolac” isimli anti-enflamatuar ilacın çeşitli kanser ameliyat modellerinde kanser hücrelerinin yayılmasını önlediği ve hayvanların ömürlerini uzattığı ama ilacın ameliyattan sonra verilmesinin işe yaramadığı tespit edildi.

Gene ameliyattan önce verilen ve insan vücudunda tabii olarak bulunan anti-enflamatuar maddeler olan “resolvinlerin” de benzer sonuçlar verdiği ortaya çıktı.

Her iki tedavinin birlikte yapılmasının tümör büyümesi üzerine sinerjik etki gösterdikleri, cerrahi ve kemoterapinin uyuyan tümör hücrelerini büyüyen bir tümöre dönüştürmelerini önlediklerini de belirlendi.

Kanser tedavisi tümör büyümesini teşvik edebilir

Kanser tedavisinin paradoks olarak yeni tümör büyümesini teşvik ettiği bilinen bir olaydır.

Mesela, meme kanseri ameliyatı geçiren bazı hastalarda memenin tamamen çıkarılması veya etrafındaki sağlam doku ile beraber tümörün alınması şeklindeki müdahalelerden 12-18 ay sonra metastazların ortaya çıkması sık rastlanan bir tablodur.

Uzmanların çoğu bu erken metastazların hastalığın tabii ilerlemesine bağlarlar; yani hasta ameliyat edilmemiş olsa da metastazlar gene ortaya çıkacaktır.

Bu olayın, kanser hücrelerinin ameliyat sırasında dolaşıma karışmasıyla veya daha önce vücudun başka yerlerine gitmiş olan uyku halindeki kanser hücrelerinin büyümesi ile gerçekleşebileceğini düşünenler de vardır.

Tümörle beraber önemli miktarda sağlam meme dokusu da alındığı için cerrahi işlem tek başına kanserin yayılmasının sebebi olamaz, ama ikinci ihtimal pekâlâ gerçek olabilir.

Kanser yayılmasının sebebi ameliyat değil iyileşme olayıdır

Kanserin yayılmasının sebebinin ameliyatın kendisinin değil ameliyat yerindeki “iyileşme olayının” olabileceğini düşündüren başka araştırmalar da var (3).

Daha önce meme kanseri olmayan farelerin vücutlarının farklı bölgelerine fare meme kanseri hücreleri ekilerek (yalancı metastaz) yapılan araştırmada, başlangıçta tümör hücrelerinin büyümeye başladıkları ama daha sonra bir tür uyku haline geçtikleri gösterildi.

Bu uyku hâli bağışıklığı baskılanmış olan farelerde değil sadece bağışıklık sistemisağlam olan farelerde ortaya çıktı, ki bu bize bağışıklık sisteminin bu metastazları yok edemediğini ama sınırlandırdığını gösteriyor.

Sadece tümöre müdahale değil herhangi bir cerrahi girişim de hayvanların yüzde 60’ında, kontrol grubunda yer alanların ise ancak yüzde 10’unda bu metastazların büyümesine sebep oldu.

Cerrahi müdahale sistemik enflamatuar bir cevaba yol açar

Cerrahiden sonra tetiklenen sistemik enflamatuar cevapla beraber, büyümeleri tümör-spesifik T-hücreleri ile baskılanan metastaz yapmış hücrelerin çoğalmaya başlaması mümkündür.

Yara iyileşirken bağışıklık sistemi fazla mesai yapar ve yara yerini onaracak, enfeksiyonu önleyecek ve kan damarlarının artmasını sağlayacak olan hücreleri olay yerine gönderir.

Kemik iliğinden aktive makrofajlar metastazların olduğu yerlere göçerler, tümörle ilişkili makrofajlara dönüşürler ve tümör yakınındaki bağışıklık sistemini baskılarlar, bu da uyku halindeki metastaz yapmış hücrelerin uyanması ve çoğalmasına yol açar.

Bağışıklık sistemi bu şekilde cerrahi yaranın iyileşmesiyle meşgulken vücudun diğer yerlerindeki kanser hücreleri de bir nevi “başıboş” kalıyor olabilir.

Beyin, akciğerler veya karaciğerde yerleşen bu metastazların esas kanserden daha tehlikeli olduğu ve hastaların bir kısmının bu sebeple öldükleri unutulmamalıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırmanın kanser ameliyatı olanlar için çok önemli sonuçları olabilir.

Cerrahi müdahale yapılacak hastalara yapılacak anti-enflamatuar tedavinin metastazları önlediğinin insanlar üzerinde de gösterilmesiyle kanser tedavisinde yeni bir dönem başlayabilir.

İKİ: Bu arada kanserli hastalarda her türlü cerrahi travmanın riskli olması ihtimalinden dolayı bunlarda gereksiz müdahalelerden kaçınılmasının önemli olabileceğini de vurgulamak gerekir.

ÜÇ: Bu araştırmadan kanser ameliyatlarının zararlı olduğu ve yapılmamasının daha doğru olacağı şeklinde bir sonuç çıkarmak yanlıştır, akıl ve mantık dışıdır.

Kaynaklar:

1.https://www.jci.org/articles/view/127282

2.https://hms.harvard.edu/news/tamp-tumor?

3.http://stm.sciencemag.org/content/10/436/eaan3464?rss=1

Kaynak: https://www.independentturkish.com/node/85431/t%C3%BCrkiyeden-sesler/kanser-tedavisinde-paradigma-de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fine-yol-a%C3%A7abilecek-ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar

Paylaş
Etiketler: Kanser TedavisiiParadıgmaTedavisiiParadıgmaTerimi kaldır: Kanser TedavisiiParadıgma Kanser
Önceki Yazı

Hans İle Hasan

Sonraki Yazı

Gönlümüze Karşı Vazifeler

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Gönlümüze Karşı Vazifeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Biz Ne Güne Duruyoruz Burada

Angarya Değil Bu İş

07 Aralık 2025
Göz Gördü Gönül Katlanmadı

Eller Taşın Altında

07 Aralık 2025
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap