Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dilek GAPPİ

İzmir’in İki Ayrı Yüzü

Dilek GAPPİ Yazar Dilek GAPPİ
10 Ekim 2013
Dilek GAPPİ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bir yönüyle bakarsanız Akdenizin ‘kabuğuna sarılmış’ inci kentidir İzmir…

Zor gelişir, emekli cennetidir, bir ileri iki geri ritmiyle büyür, aynı konuları yıllardır tartışır. Sıkışmışlıkları vardır, kolay atılım yapamaz.

Öbür yönüyle; Boğazına kadar hem yatırımlar hem de sıkıntılarla dolan İstanbul’un ardından “Teknolojik, akıllı, AVM, plaza, rezidanslar” gibi çağın gelişen sermaye yatırımlarının ibreyi döndüreceği ikinci adrestir. Potansiyeline baktığınızda bir gün koşar adım gelişecek umudu vardır.

***

Şimdilik bebek adımlarıyla daha ziyade, “Politik beklentiler açısından akla geldikçe” büyüyor İzmir. AKP iktidarı “yerelde gücünü taçlandıracak” bu rövanş kentini hedefe aldıkça, yağmur gibi yatırım vaatleri duyduk bir aralar. İzmir Alsancak Limanı dünyanın 10 limanından biri olacak Üçkuyular- Bostanlı köprüleri yapılacak” Çılgın projeler Karaburun yarımadası ikiye bölünecek. Tabii araya kısa zamanda yerel dinamikleri harekete geçirecek, rant beklentisini yükseltecek projeler de alınıyor.

***

Elde ne varsa ortaya konuyor. “Alsancak Limanı’na da AVM yapacağız, stadyum da AVM olacak, İnciraltı bölgesi AVM dolacak” Yetmiyor… Özelleştirme İdaresi’nin elindeki imkanlar tek tek taranıyor.   Kentin en kıymetli yerlerinde devlete ait araziler satışa sunuluyor. Doğanın içinde kalmış kentin ender soluk aldığı yemyeşil alanlar da ‘AVM, rezidans’  yapılmak üzere satışa hazırlanıyor. Bornova Ağaçlı Yol’daki Karayolları ve Maliye Hazinesi adına kayıtlı yeşillikler içindeki 54 dönüm arazi de böyle gündeme geliyor.

***

Ancak Türkiye öyle gelişmeler yaşıyor ki, İzmir’de hesaplar, planlar alt üst. Gezi olayları İzmir’le ilgili denklemi, kimyayı bozuyor. Görünür etkilerine bakın, “35 büyük proje” ile kentin başını döndüren o günlerden eser yok. Konak tüneli hızla ilerliyor ama diğer projeler fıs, fıs sönmekte. Liman yatırımları aheste, mega müze vaadleri eski bir beste, neredeyse her gün İzmir’le ilgili hedeflerin açıklandığı, bakanların birbirlerine devrederek gelip gittiği çoşkulu seramonilerden eser yok şimdilerde…

***

Yabancı sermaye girişi zaten durdu, duracak. Bırakın yeni yatırımları varolan kapasiteler ağır aksak. Bize kalıyor, Özelleştirme İdaresi’nin elinde satışa çıkan, kentin içinde ‘kelaynak’ niteliğinde kalmış uçsuz bucaksız yemyeşil  arazilerin satışından “gelişim hamlesi” ummak… İzmir işdünyası ne yapsın atlıyor ihalenin üzerine, İzmirliler “Ağaçlı Yol’a dokundurtmam, buraları da ranta kurban vermem” diye direnmeye çalışsa da bugünlerde, İzmir işdünyası projenin üzerine kapanmış durumda. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği ihaleye beklenenin üzerinde ilgiyle 10 firma katıldı. Firmalardan “İzmir Ortak Girişim Grubu” başta Folkart’ın sahipleri olmak üzere kentin birçok önde gelen simasını da burada buluşturuyor. Fiyat teklifleri henüz meçhul, bu araziler ne kadara gidecek belli değil… Üstelik bu hamlelerden sonra sıra çaresiz bölgedeki diğer kamu arazilerine, lojmanlarına gelecek. Mesala Zeytincilik Enstitüsü yüzlerce dönüm yeşil arazisiyle şimdiden iştah kabartıyor.

***

İşte şimdilerde durum böyle, bir yandan “Elimizde kalan son yeşili AVM furyasına kaptırmam diyen İzmirliler var, öte yanda yatırım atılım alanında bu ihaleleri çıkış yolu görmek durumunda kalan işdünyası.

Ne diyelim bu kenti, “Fuarlar, kongreler, turizm, sanayi, üniversite kenti yapmayı” vaad edip yol alamayan beceriksiz yöneticiler  ve politik beklentilerle çözümü sadece satıp savmakta görenler utansın!!!

BÜYÜK İLGİ

54 dönümlük alanın AVM, rezidans veya otel yapılmak üzere satışa çıkılması nedeniyle eylemler birbirini izlerken Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihaleyi gerçekleştirdi. Toplam 54 bin 181 metrekarelik araziyle ilgili ihaleye toplam 10 firma katıldı. Bu firmaların içinde İzmir’in en gözde grupları bulunuyor. 1-Mehmet Gökdemir İnş. San. Tic. Ltd. Şti. 2-İzmir Ortak Girişim Grubu 3-Gergül Yapı Paz. San. ve Tic. Şti. 4-Mistral Yapı Gayrimenkul San. Tic. A.Ş. 5-Kavuklar Akaryakıt Otomotiv San. Tic. A.Ş 6-Seza İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti. 7-Özser Otomotiv Tic. A.Ş. 8-Femteks Tekstil Turizm San ve Tic. Şti. 9-Armesa-Murat Akdemir Ortak Girişim Grubu 10-Liva İç ve Dış Tic. A.Ş.

Paylaş
Etiketler: akıllıAVMplazaTEKNOLOJİK
Önceki Yazı

Sigarayı Bırakanlar Neden Kilo Alıyor?

Sonraki Yazı

Süt Devrimi

Dilek GAPPİ

Dilek GAPPİ

500 dollar loan online today.

İlişkili Yazılar

Dilek GAPPİ

Her Yer İzmir Olsa!

25 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

Lafı Bırak Sisteme Bak

12 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

10 Yılda 10 Seçim

07 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

Villa Fiyatına 1 Oda 1 Salon

05 Haziran 2018
5k
Sonraki Yazı

Süt Devrimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap