Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Cahit KARAÇ

İnsanda Farkındalık Duygusu

Cahit KARAÇ Yazar Cahit KARAÇ
22 Şubat 2012
Cahit KARAÇ
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Farkındalık duygusu; İnsanın paylaşımcılığını oluşturup artıran, insanı insan yapan en yüksek bilinç seviyesidir.

Bu bilinçte bir insan, peygamber ahlakına sahip olmuş, Kur-an ve doğa bilgisiyle donanımlı, son derecede güzel alışkanlıklar kazanmış.

Her gün içinde yaşadığı hayatı kolaylaştırmak için öğrenip kendini yenileyip geliştiren, insanla ilgili, doğayla alakalı, yaşantısının güzelliği için eğitilmiş, bilgili, ilgili ve itimat edilip güvenilir olandır.

Bu bilinçte bir insanın bütün algıları açıktır. Hissiyatı güçlüdür. Anlayış ve kavrama yeteneği yüksektir. Değişip dönüşmede öncüdür. Son derecede duyguları gelişmiş olduğundan çevresindeki her şeye karşı son derece de duyarlıdır. Herkesi kendi gibi insan bilip, sevip sayandır. İnsanı insan bilip temkini elden bırakmadan güven duygusu aşılayıp verendir.

Bu bilinçte bir insan, sevgi de aşkta, muhabbette, ilimde, irfanda, doğrulukta, dürüstlükte, arkadaşlıkta, dostlukta duyguda, düşüncede, hal ve hareketlerde halka ve Hak’a son derece de yakın durup yakın olandır.
Bu bilinçte bir insan yaşantısında temiz ve çalışkandır. Her şeye özen gösterip itina içinde yaşandır. İçi dışı bir, Hakça bir vicdana sahip olandır. Dolayısıyla haktan, hukuktan, adaletten ve doğruluktan asla sapıp taviz vermeyendir.
Bu bilinçte bir insan, insanlık gururunu koruyup onuruna sahip çıkıp saygınlık kazandırarak Allah’ın bizlerden istediği tüm güzel huy, karakterdeki kişilik özelliklerine sahip olmayı başarandır.
Bu bilinçte bir insan, okuyup öğrenmiş, aklını büyütmüş, derin düşünceli, nefsini eğitmiş, kendine hakim, tüm insani görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye yetkin, ar, edep, haya açısından son derecede insani yaşayan, yaşarken de utanan bir yüze sahip olup, Allah’a karşı görev ve sorumluluk bilinci içerisinde güzel bir ruh bütünlüğü oluşturarak yaşayandır.
Bu bilinçte bir insan, hayat içinde hoş görülüdür, son derece tevazu içinde yaşayandır. Böyle bir insan hassastır, alçak gönüllüdür, toprak gibi mütevazıdır. İnsana yakındır, şefkat ve merhamet sahibidir.
Tüm karakter ve kişilik özelliklerini tamamlamış güzel bir insandır. Ferasetiyle de Allah’a son derecede yakındır. Her gün daha çok güzel olup, Allah’a daha çok yakın olmak için Allah’ın tüm emirlerini bil hakkıyla yerine getirip, bütün çirkinliklerden uzak durur.
Bu bilinçte bir insan, vicdanıyla kuldan utanıp, Allah’tan korkandır. Böyle bir insan, yukarıda saydığım tüm güzel hususlara uygun yaşayan, yaşarken de insanı, insan yapan diğer tüm güzel huy ve alışkanlıkları da kazanıp elde etmek için elinden geleni yapandır.
Kısacası; hayattaki tüm yaşantısıyla, güzel ahlakıyla peygamberi izleyip onun yolundan giderek ona yakın olandır. Onun gibi yaşayıp insanlara güzel örnek olandır.
Dolayısıyla bu bilince ulaşmış olan bir insan, artık bu dünyada Allah’ın biz kullarından istediği olgunluğa ulaşmış, kemal derecesinde kâmil insan olmuş demektir. Bunun anlamı da bir insan için artık adam gibi adam olunmuş demektir.
Bu halin devamından sonra insanoğlunun ulaşabileceği en son durum kanatsız melekliktir. Ondan sonrası meleklerden sütün olma halidir ki, o da adam gibi adam olma halini çoktan aşmış mükemmellik derecesine ulaşmış demektir.
İşte bir insan için farkındalık duygusunun anlamı budur. İnsan da bu duygu oluşup gelişmeden hiçbir insan, Allah’ın bizden istediği ölçüde insan olamaz…

21.02.2012
Cahit KARAÇ

Paylaş
Etiketler: alakabilgiilgiinsan
Önceki Yazı

NATO Ve Türkiye’nin Bağımsızlığı

Sonraki Yazı

Ekonomi Her Şey Değildir.

Cahit KARAÇ

Cahit KARAÇ

İlişkili Yazılar

Cahit KARAÇ

Barış

19 Nisan 2019
5k
Cahit KARAÇ

İnsan ve Ağaç

16 Nisan 2019
5k
Cahit KARAÇ

Cahit’ten Özlü Sözler

26 Şubat 2019
5k
Cahit KARAÇ

İnsan ve Ağaç

23 Şubat 2018
5k
Sonraki Yazı

Ekonomi Her Şey Değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap