Devlet hukuk ve adalet ayaklarıyla yürür. Hukuk guguk olursa adalet dalalete dönüşür. İstismarlar mantar gibi çoğalır. Mağduriyetler ve gözyaşı artar. Televizyon haberlerini izlediğinizde kan ve gözyaşını bol bol seyrediyoruz. Hukuk nasıl guguk oluyor onu da görüyoruz. Bir olayda iki mahkemeden farklı hüküm çıkıyor, birinin tutukladığını diğeri salıveriyor, biriniz suç dediğine diğeri alkış tutuyor. Bir olay da hakimler bile ayar tutturamıyor. Ne suçtur ne kanuni haktır karışmış vaziyette.
Bir olay anlatacağım örnek babında.
Adamın kiraya vereceği bir dairesi vardır. Bir gün bir kadın ile bir adam daireye kiracı olmak talebiyle ev sahibine gelirler. Karı koca olduklarını söylerler, yanlarında bir de bebekleri vardır. Neyse sözü uzun tutmayalım, evi kiralarlar ve anlaşma yapılır. Aradan 6 ay geçer ilk ay ödenen kiradan başka kira ödenmemiştir. Kiracı ev sahibine uğramaz bile. Ev sahibi eski komşularından araştırmaya soruşturmaya başlar ki, eve giren çıkan adamlar vardır ve daire randevu evine dönmüştür.
Kiracılar evli midir değil midir ? Adam mı kadını satmaktadır ? Yoksa kadın mı kocası evde olmadığı zamanlarda evi genel eve dönüştürmektedir ? Ev sahibinin morali çok bozulmuştur ve ne yapması gerektiğini kara kara düşünmektedir.
Ev sahibi açıkça dolandırılmıştır ve bu ev kiralama işi tam bir sahtekarlıktır. Avukatlar ve mahkemeler ortadadır. Yıllarca sürecek mahkeme duruşmaları çekilir şey değildir. Peki ev sahibi ne yapmalıdır ? Ev sahibi düştüğü bu rezil durumdan nasıl kurtulacaktır ?
Hukukun guguk olduğu bu tarz yaşamlar çok fazla görülür oldu ülkemizde. Sizce ev sahibi ne yapabilir veya ne yapmalıdır ?
28 Temmuz 2010 Çarşamba
UĞUR ÖZALTIN