Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ümit SÖNMEZ

Günlük – Reklam Yapsam Yer misin?

Ümit SÖNMEZ Yazar Ümit SÖNMEZ
25 Ekim 2014
Ümit SÖNMEZ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İki yıldır kar görmediğimi hatırladım. Buralara kar yağmıyor. Psikoloji dört mevsim döngüsüne alıştıktan sonra buralara gelmek bazı dengeleri bozuyor mu acaba? Yani, kar-kış yoksa mevsimlerden biri eksik kalıyor, üçe düşüyor sayı. Sanırım psikoloji de ona göre ayarlıyor kendini. Fark edemediğim bir ara kış psikolojisini de aradan çıkarıyor. Görmüyor ama öykünüyor. Öykünüm mode: on.

Eylül- Ekim aylarında daha çok yazmaya eğildiğimi görüyorum. Değişik yerlerde yazdığım yazılara bakıyorum. Aylık istatistiklerde bu durumu görüyorum; havalar biraz serinlemeye başlayınca yazı sayısı artıyor.

***

Şehir içindeki KİPA’nın önünde haftada bir lokma döküyorlar. Cuma günleri. KİPA hakkında gazetelerin birinde okuduğum yazıda şöyle diyordu: “Ege bölgesinde KİPA’nın müşteri sayısı arttı. “ Bu eksen üzerine birkaç paragraflık bir yazıydı.Geleneksel ve halka yakın figürlerle reklam anlayışı.

Finansbank’ın çocuklu reklamı da güzeldi. O ne kadar sevimli bir çocuktu öyle! Hatta o resmi reklam sayfasından kesip alarak çerçeveletmek gibi bir düşünce de geçtiydi aklımdan. Sonra vazgeçtimdi. Güzel bir çocuk yüzü fakat dışarıda zalım bir hayat. İnsanı handikaplara sürükler, dedim ve vazgeçtimdi.

Pek çok reklam anlayışı var. Reklam, Internet çıkalıberi bir gelişime uğruyor. Daha bir insan yüzlü reklam anlayışlarından tutun vahşi-zorba reklam anlayışlarına kadar reklam anlayışları var. Bir seviyeye kadar bilinç reklamları normal karşılıyor. Bazı reklam türlerinde ise insan artık reklamları görmez hale geliyor. Reklamcılık sektörü çok kazandıran bir sektör olmasına rağmen zor da bir sektördür. Demin dediğim gibi; reklamlar-türleri bir dönem iyi ya da kötü görülüyor, algılanıyor, fakat sonrasında artık müşteri potansiyeli tarafından görülmez hale geliyor. Reklam bombardımanları buna sebep.

Sabit ve basit içerikli reklamların sürekli yapılması bu bombardıman içinde işe yarayabilir bir reklam anlayışı gibi duruyor. Sade ve iddiasız gibi duran ve uzunca süre belli yerlerde duran reklam araçları daha işe yarardır. Sürekli bir koşuşturmanın olduğu hayatlar içinde nasıl ki insan soluklanmak için bir sakin-sade bir yerde durur da oturur, insan beyni de bu reklam çokluğu içinde zihinsel olarak da sade olanı ön hafızasına getirebilir. Sadelik ve sabitlik. Zaman zaman gerilla reklam tekniklerini de kullanmak gerekir. Sokakta, televizyonda, Internet’te anlık/kısa tür reklamlar.

Yani bunları bir reklamcı edasıyla söylemiyorum. Reklamı gören müşteri açısından söylüyorum.

Zorba reklam anlayışı. Internet’te değişik tür sosyal ağlarda kurulan guruplarda daha çok yapılıyor. Mustafa Balbay’ın demir parmaklıklar ardından çıkmasından hemen sonra Face’de bir sürü Balbay gurubu kurulmuştu. Hatırı sayılır üye sayılarına ulaştılar bazıları. Fakat sonra anladım ki gurup kurucularından çoğunun Balbay’ı desteklemek gibi derdi yoktu.. Belli web sitelerine tıklama sağlamak için kurulduklarını anlamıştım. Bu açık zorbalık değil, gizli zorbalık türünde bir reklam anlayışıydı.

Yani bir ürün-bir şey reklamı yapılacaksa o ürünle yakın-az yakın ilgili öğelerle kurulu bir reklam sahası oluşturmak en mantıklısı. Ve bu reklam zemini zaman içerisinde mantıken bağlantılı öğelerle genişletilmeli. Bilince balta indirir gibi vur-kaç reklamları reklam yapana da zarar veriyor.

Şehir içindeki KİPA tarafına dönen minibüsler var. (Bilemiyorum KİPA böyle bir reklam şekli düşündü mü? Düşünmüş olabilirler.) 10 kişilik bir ekip ayarlarım ilk önce. Bu elemanlar sabahtan akşama kadar minibüslere binerler planlı bir şekilde. Tek tek. İkişer ikişer.. Hep de, KİPA’nın oradan geçiyor mu? KİPA’nın orada, KİPA’ya yakın… vb cümleleri kullanırlar minibüsün içinde. KİPA’nın reklama ihtiyacı mı var? dememek lazım. Reklam denen şeyin pekiştirme aşaması da vardır. Bu tür bir reklamı yapıyor da olabilirler. Bu tür reklamı farklı türde iş yerleri de yapabilir aslında. Insert, broşür dağıtmak yerine bu tür reklam her iş yerine fayda sağlar.

***

“Özgürlük” hayallerine o kadar çok kapılmış ki insanlar, ilahi bir el gelse de dokunsa bu insanlara, o an tanımını yaşadıkları “özgürlük”leri verilse hepsinin de canı sıkılır. Bu sefer de özgürlük özgürlük diye yırtındıkları bağırış zamanları için bağırmaya başlarlar.

Üretmedikleri fikirlerin, üretmedikleri şeylerin övgüsünü yapan insanlar.. Övgü, tatlıdır; fakat sadece tatlı bir rüyadır o.

Paylaş
Etiketler: reklamReklam türleri
Önceki Yazı

5 Yıl Çalışmadan Ölme!

Sonraki Yazı

2014 Model Grip Aşısı Rezaleti

Ümit SÖNMEZ

Ümit SÖNMEZ

1976 Tokat doğumluyum. Bilim-Teknik konularına ve edebiyata karşı yoğun ilgim var. Öyle ki, taa çocukken alfabeden "A"yı öğrenir öğrenmez bulduğum her şeyi okurum. Bu dünyadan alabileceğimiz bir şey yoktur. Öyleyse, yazarak bir şeyler bırakalım.

İlişkili Yazılar

Berlin Günlükleri (IV) – “Almanya Bitmiş!”
Gezi Yazısı

Berlin Günlükleri (IV) – “Almanya Bitmiş!”

14 Kasım 2025
5k
Berlin Günlükleri (III) – Berlin Gezi Rehberi
Anı / Günce

Berlin Günlükleri (III) – Berlin Gezi Rehberi

03 Ekim 2025
5.1k
Berlin, Leda
Anı / Günce

Berlin Günlükleri (II) – Leda: Berlin’in En Ünlü Ressamı

15 Eylül 2025
5.1k
Berlin
Gezi Yazısı

Berlin Günlükleri (I) -İncir Ağacı Kafe’de Bir Elf Kızı

27 Ağustos 2025
5.2k
Sonraki Yazı

2014 Model Grip Aşısı Rezaleti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap