Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ümit SÖNMEZ

Günlük – L’amour Cache – Hidden Love

Ümit SÖNMEZ Yazar Ümit SÖNMEZ
10 Ekim 2014
Ümit SÖNMEZ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Dağ bayır gezmeyi özlemişim. Aslında her zaman özlüyorum da fırsat bulamıyorum. Fırsat bulamıyorum diyorum da bazen mesela okula giderken henüz bir inşaat kondurulmamış arazilerden de geçtiğim oluyor. Bu araziler şehir içinde olmalarına rağmen tarla havasında duran araziler. Buranın toprağı Tokat bölgesinin toprağına benziyor. Kahverengi ile kırmızı arasında, humuslu türden bir toprak türü.

Bugün de fırsat bu fırsat deyip, dışarı çıktım. Amacım bu sefer asfalt yolların kenarından yürümekti. Yeşilkent tarafına doğru yürümeye başladım. Yeşilkent, Didim merkezin doğu tarafında kalıyor. Fakat bir süre sonra, 1 buçuk kilometre kadar sonra, fikir değiştirip asfalt yoldan çıkıp araziye daldım. Yeşiltkent yolu ile, yine doğudaki Akbük yolu arasında kalan geniş araziler; bir kısmı hala ürün ekilen tarlalar.

Zaman zaman herkese lazım aslında. Doğa yürüyüşçülerinin mantığı da aynı. Doğa ile baş başa kalmak. Fakat benim farklı bir anlayışım daha var: o da, ağırlıklı olarak toprak kokusu duymak. Zaten asfalt yoldan araziye dalışımın sebebi de buydu. Daldığım bölge az biraz çalış çırpı maki zeytin ağaçları olmasına rağmen toprağın açık açık göründüğü bir geniş bölgeydi.

Bir tarlanın kenarından yürümeye başladım. İleride çalılık bir bölgenin içinden yolum devam ediyor. Çalılara yaklaşmaktayken beyaz bir köpek belirdi havlayarak tam da çalılık başlangıcında. Duralamadım. Bana ve sağ tarafımdaki bölgeye havlamaya devam etti. Sağa baktığımda tarlanın diğer ucunda başka bir beyaz köpek gördüm. Yani köpek hem bana havlıyor hem de diğer köpeğe haber veriyordu. Bölgelerine girilmesi hoşlarına gitmemişti.

Ya İzmir’di, ya Denizli; köpeklere fısıldayan bir adamın haberini okumuştum, sanırım iki yıl önce. Etrafında o lakapla tanınan bir adam. Köpekleri çok seven bir adam. Köpekler de onu severmiş. O geldi aklıma.

Bir bilgiyi sevmekle, bir bilginin kullanılabilirliğini sevmek diye bir şey var mıydı? İkisi aynı mıydı veya? Felsefe, ki bu dönüşmüş bir addır dilimize, bilgi+sevgisi demekti. Veya, bilgiyi ve bilginin kullanılabilirliğini sevmek, eğer ki sevgi tanımı değilse, sevgiye yol açan bir şey miydi?

Köpek önümden geçti tarlaya girdi. Sağ yanımdan havlamaya devam etti. Elimi uzattım, yürürken. Çağırma ıslığı çaldım. Diğer köpek de bu yana seğirtmişti. Elim havadayken, sakin ol, dedim. Köpek havlamayı kesti, başını eğdi. Diğer köpek de sustu. Yürüdüm.

Köpek aslında, ilkin, sana soru soruyor: hav hav hırrr! Yani, dost musun, düşman mısın? diye. Sen de ona cevap vermelisin. Bak, köpek, senin hafızanda yer alan çoğu insanın davranışı gibi bir davranış sergilemiyorum. Kaçsam, bu da kötü niyet belirtisi aslında. Niye kaçıyorsun? Demek ki bir kötü niyetin vardı, harı hırı görünce kaçıyorsun.

Normal bir şekilde yürümek, köpeğe, senin hafızanda kayıtladığın ve beklediğin gibi aksi davranışlardan birine sahip değilim, demektir. Bilgi işe yarar.

Çalılıkların içine girdim yola benzeyen bir yolsudan. Biraz ilerledim ki ne görem! Çöplük! Alabildiğine geniş bir çöplük. Genel görüngüden anladığım kadarıyla da, çoğunlukla sanayi inşaat vb atıklarının bir tür savaş ertesi meydanına benzettiği büyük bir çöplük. Sağa doğru yine daha tarlamsı, çöplük gibi olmayan bir bölgeye giden yolsu gördüm. Fakat çöplüğe girmeye karar verdim. Daldım çöplüğe.

Rüzgar da estiği için çöplüğün o global kokusunu duymuştum. Bir tek koku değil, kokular geçidi. Koku karnavalı. Koku armonikası. İlgi çekici bir şey bu çünkü her tür koku var. Boyumu aşan aşmayan çöp tepeleri, mermer parçaları, cam kırıkları, elbiseler, koltuklar, küvetler, kanalizasyon boruları, alafranga klozetler, yemek artıkları, lastikler, ayakkabılar, insan dışkıları, kedi köpek ölüleri… tam bir savaş meydanı. Kokular. Her koku oradaydı. Bence herkes bu büyük çöplükleri gezmeli, hatta pikniğe gelmeli. Kokuları derinlemesine içine çekmeli. Bunda felsefi bir şey yok. Bir netlik bir açıklık bir duruluk var. Kokuların kendisinde değil belki, kokuların sizi götürdüğü yerlerde bir duruluk var belki. O anlar, o mudur onun götürdüğü müdür, bilinmiyor fazla fakat en azından bir netlik belirip duruyor gözünüze.

Yürüye yürüyeyken yeni açılmış bir atık su-tahliye kanalına denk geldim. 5 metre derinlik, 5 metre genişlinde. Atlayarak geçmek mümkün değil. Yanı sıra yürüdüm. Az bir zaman sonra sağ tarafta yangın çıkmış sönmüş bir düz bir çalılık gördüm. 1-2 dönüm. Çalılar yanmış. Toprak simsiyah. Güneş ışığı da vurunca bu yangın bölgesine büyülü bir yer gibi de göründü gözüme. 20-30 metre ilerisinde çalıların içinde bir kumru kanatları parlaya parlaya kalktı, geri indi çalıların içine. Az kavrulmuş ölü börtü böcek toplamaktaydı sanırım. Simurg hikayesi de bu manzaraya benziyor, dedim içimden. Küllerinden doğan bir kuş. Şu Anka kuşu. Farklı mitolojilerde adı değişen kuş. Kimileri romantik bir unsura döndürmüş, kimileri daha felsefi bir anlama uçurmuş. Fakat bu kapkara çalıların olduğu bölgedeki parlayan kumru yiyecek toplamaya gelmişti.

Kanal kenarından, geldiğim yoldan geri döndüm ve çöplüğe vardım tekrar. Çok fazla küvet vardı her yanda. Global kokuyu duya duya bir baktım ki küçük sanayi sitesine yaklaşmışım. Biraz daha yaklaşmıştım ki bir köpek daha havlamaya başladı. Uzaktan bir kangalla bir Anadolu çoban(davar) köpeğini ayırmak zordur. Fakat davar köpeğiydi. Sitede, en arkadaki atölyelerin birinde bağlamışlar. Zincirli olduğunu gördüm. Gerçi zincirli olmasa ne olacak! Bilgim ve tecrübem vardı ne de olsa.

Köpeğin olduğu yana doğru yürüdüm. Asfalt bir yol başlangıcı gördüm.. Yola çıktım. Köpek havlamaya devam ediyordu. Zinciri, bağlı olduğu römorkun demirlerine değip çıngırdıyordu. Solumdan havlıyordu. Sağ taraftaki atölyelere bakıyordum… bir değil, ikincisinin önünde kapkara bir şey belirdi. İşin kötüsü, zinciri de yoktu. Pitbull. Bir daha baktım, zincir var mı diye, yoktu. Bana doğru yürüdü, genizden bir hırlama çıkardı. O kadar da kara değilmiş. Başından belinin orta yerine kadar grimsi bir renkte aslında. Neden o gördüğüm anda kara olduğunu sanmıştım, diye düşünmeye fırsat bulamamıştım..

Yani, şimdi ,bilgi filan diyoruz da, hani Pitbull imgesi, o an anladım ki, bize bir köpek şeklinde yerleşmemiş. Köpek değil, parçalayan bir şey.. İki kırt bir kart kurt, kolumu koparır.

Soldaki davar köpeğine elimi uzattım. Sakin ol, dedim. Ve çağırma ıslığı çaldım bir süre. Davar köpeği sustu. O susunca Pitbull da üzerime yürümekten vazgeçti…

…

Eve vardım. Bir iki soyun dökün çay may derken, televizyonu açtım. Kon-TV’de kalmış uydu. L’amour caché Hidden Love adlı bir film. Ortasında açmışım filmin. Anlamak için çaba sarf ettim. Az çok anladım gibi sanki. Emin değilim. Filmin sonunu merak etmedim. Aslında merak ettim de, sebepsiz olduğunu düşündüğüm bir halle kalktım yerimden şu yazıyı yazayım, dedim.

Paylaş
Etiketler: çöplüklerfelsefeglobalHidden LoveL'amour Cachepitbull
Önceki Yazı

USA’ yı Sarsan Salgın: Enterovirüs D68

Sonraki Yazı

Memleketim Ulubey’den (Ordu) Bayram Vesilesiyle

Ümit SÖNMEZ

Ümit SÖNMEZ

1976 Tokat doğumluyum. Bilim-Teknik konularına ve edebiyata karşı yoğun ilgim var. Öyle ki, taa çocukken alfabeden "A"yı öğrenir öğrenmez bulduğum her şeyi okurum. Bu dünyadan alabileceğimiz bir şey yoktur. Öyleyse, yazarak bir şeyler bırakalım.

İlişkili Yazılar

Berlin Günlükleri (IV) – “Almanya Bitmiş!”
Gezi Yazısı

Berlin Günlükleri (IV) – “Almanya Bitmiş!”

14 Kasım 2025
5k
Berlin Günlükleri (III) – Berlin Gezi Rehberi
Anı / Günce

Berlin Günlükleri (III) – Berlin Gezi Rehberi

03 Ekim 2025
5.1k
Berlin, Leda
Anı / Günce

Berlin Günlükleri (II) – Leda: Berlin’in En Ünlü Ressamı

15 Eylül 2025
5.1k
Berlin
Gezi Yazısı

Berlin Günlükleri (I) -İncir Ağacı Kafe’de Bir Elf Kızı

27 Ağustos 2025
5.2k
Sonraki Yazı

Memleketim Ulubey’den (Ordu) Bayram Vesilesiyle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap