Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ümit SÖNMEZ

Günlük- Bunu Yapan İnsan Olabilir

Ümit SÖNMEZ Yazar Ümit SÖNMEZ
18 Ekim 2014
Ümit SÖNMEZ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

“Bunu yapan insan olamaz” cümlesine rastlarız bazen. Gazetelerde, günlük hayatta dillerde. Fakat sonuçta bunu yapan insan. Her ne yapılıyorsa. Ne zaman duysam bu cümleyi, özellikle şu son zamanlarda aksine bir cümleyi de mırıldanır şekilde söylüyorum: bunu yapan insan olabilir.

Gençlik dönemlerinde romantizm tehlikelidir. Hele de siyasi gibi görünen kutuplaşmaların ayrımlarının daha da belirgenliştiği dönemlerde. Gençlerin içinde olduğum için onları çok fazla gözlemleme fırsatım oluyor. Öyle oluyor ki, romantik bir dalgaya kapılmış bir gence “saldır” emrini versen gidip saldırır, ne için saldırdığını bile bilmeden.

Üniversite yıllarımdan hatırlarım.. o zamanlar yine elimden geldiğince okumaya çalışırdım. Ve insanları dinlemeye, anlamaya. Geldiğim yer ve üzerimize yapışan kimlikler sebebiyle tehdit altında olurduk çoğu zaman. Hatta her zaman. Ya bir listede adımız olurdu, ya bir şekilde sahip olmadığımız etiketler bile üzerimize yapışık dururdu. Onlar kim olursa olsun, ilk önce düşman olmak yerine, onları tanımak için çaba sarf ettim. Her zaman duyduğumuz şey var ya; kişi komünizme düşmandır, fakat tek bir satır bile okumamıştır. Okumayı bırakın, bir yerlerden birkaç bilgi edinmekle, karşı tarafa öldüresiye düşman olduklarını çok görürdüm. İnadına anlamak için onları, çoğunun okumadığı, kitaplarını okudum. Ahmet Arvasileri, Said Nursi kitaplarını.. ve elbette Sosyalizm kitaplarını da.

Yani, hepimiz ilk önce görüngüde olan şeylere “düşman” oluruz ya, ben böyle yapmayayım, dedim. Bir karşıtlığım olacaksa bilerek karşıt olmalıyım, dedim. Ki mantık bunu öngörür: bilmediğin şeye nasıl “düşman” olabilirsin? Komikleştirme özelliğim de işe yarıyordu. Yani biri geliyor karşıma, veya “tanıyor da” güya, düşman da, davranışları tavırları değişiyor, hep gülesim gelirdi.

Üniversitelerimizin çoğu liseden farksız. Yani, şu an bir meslek lisesi öğretmeniyken, gördüğüm romantik-doğrucu genç tiplerinin aynılarını üniversitelerde fazlasıyla görmeniz mümkün.

Teknik lise yıllarımı hatırlarım.. Yatılı okuyordum. Yine, geldiğimiz yerler sebebiyle bazen bilinçli şekilde bazen bizim “ne” olduğumuz bilinmeden çoğunlukla dinsel sebepler yüzünden hakaretlere maruz kalırdık. Ben o zamanlarda da kimseye kızmazdım. Merakımdan nurcuların arasına da girdim, Teolojik-Tarihsel kitaplar da aldım…anlamak için hep.

Babam bana çok kızardı, gönderdiği paraları kitaba dergiye yatırınca ben üç gün dolmadan paralar biterdi. Kitap meselesini hiç söylemedim ona. Gerçi ben parasız yatılı okuyordum; yatacağımız bir pansiyonumuz, önümüze gelen üç öğün yemeğimiz vardı. Fakat bu kitap dergi merakımdan dolayı uçan paralar sebebiyle gezmeye tozmaya tek kuruş kalmazdı.

Ta o lise yıllarımda, bugünün bilinen islamcı örgütlerine dahil olmuş olan öğrenci arkadaşlarım bile vardı. Hatta birisi bir gün ortadan kaybolmuştu. Sonra, babası Siirt’den İstanbul’a, okulumuza gelmişti, oğlum nerede diye. Oğlu bugünün terörist islamcı örgütlerinden birine katılmıştı.

Gençler tabii ki romantiktir… Aslında gençler özlerinde romantik değildir; enerjileri fazladır. Bu enerji fazlalıkları onları ya karşı cins etkileşimine uçurur, ya da büyük amaçlar uğruna feda bile olabilecek arabesk kişilere döndürür… Bu bağlamda baktığımızda, güya solcu bir liseli ile güya islamcı bir liseli aslında tıpa tıp aynıdır. Akışına kapıldıkları şey, bilim akıl sanat üretim temelli işler değil, tamamen bir duygu boşalım-tekrar dolumdur. Olay bir hayvani-haz olayıdır çoğunlukla.

Dünyada, dünya görüşleri-ideolojiler elbette olmalıdır. Romantizmin, insan-özünü kaybettirmiş olduğu insanlarla nasıl konuşabiliriz? Ergenlikten çıkamamış insanlarla ne konuşabiliriz? Beni tanımadan beni öldürmek isteyen insanlarla ne konuşabiliriz?

Lise zamanlarımdan bu güne bu eksen üzerine düşündüm. Öyle davrandım. İnsan her şeye benzer, her şeye döner. İnsana dönmemekte ısrarcı insana düşman olduğumu anladım.
…
Bunu yapan insan olabilir. Bunu yapan insan olamaz, cümlesinin tersi bir cümle. Bunu yapan insan olamaz, dediğiniz insanları da biraz anlamaya çalışalım. Anlamamız pek mümkün. Mümkünse, anladıktan sonra, duruma göre, düşman olalım.

Paylaş
Etiketler: dinlergençlerideolojiler
Önceki Yazı

Sevinç TOFİQQIZI Röportajı

Sonraki Yazı

İzmir’in Logoları

Ümit SÖNMEZ

Ümit SÖNMEZ

1976 Tokat doğumluyum. Bilim-Teknik konularına ve edebiyata karşı yoğun ilgim var. Öyle ki, taa çocukken alfabeden "A"yı öğrenir öğrenmez bulduğum her şeyi okurum. Bu dünyadan alabileceğimiz bir şey yoktur. Öyleyse, yazarak bir şeyler bırakalım.

İlişkili Yazılar

Berlin Günlükleri (IV) – “Almanya Bitmiş!”
Gezi Yazısı

Berlin Günlükleri (IV) – “Almanya Bitmiş!”

14 Kasım 2025
5k
Berlin Günlükleri (III) – Berlin Gezi Rehberi
Anı / Günce

Berlin Günlükleri (III) – Berlin Gezi Rehberi

03 Ekim 2025
5.1k
Berlin, Leda
Anı / Günce

Berlin Günlükleri (II) – Leda: Berlin’in En Ünlü Ressamı

15 Eylül 2025
5.1k
Berlin
Gezi Yazısı

Berlin Günlükleri (I) -İncir Ağacı Kafe’de Bir Elf Kızı

27 Ağustos 2025
5.2k
Sonraki Yazı

İzmir’in Logoları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap