Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Grip Geçirmek mi Aşı Olmak mı: İşte Bütün Mesele Bu!

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
15 Aralık 2009
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
1
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Sağlıklı insanların yaşları ne olursa olsun grip aşısı olmalarını gerekli bulmuyorum. 55 yaşındayım, bugüne kadar hiç grip aşısı olmadım. Bunun birkaç sebebi var: BİR: Grip sağlıklı insanlar için tehlikeli bir hastalık değil; ölüme yol açmıyor. İKİ: Grip aşıları sadece belirli bir tip grip virüsüne karşı ve üstelik de geçici bir süre bağışıklık sağlıyor. Bunun için de her sene tekrar aşı olmak gerekiyor. ÜÇ: Grip gibi hastalıklar insanların sağlıklarının kıymetini bilmeleri bakımından da faydalı olabilir. DÖRT: Üstelik grip olunca öğrenciyseniz okulu kırmak, çalışıyorsanız en azından birkaç gün işe gitmemek için de bulunmaz bir fırsat ortaya çıkıyor. Sizin de ‘Daha ne olsun’ dediğinizi duyar gibiyim.

Geçen hafta The Lancet Infectious Diseases isimli dergide Hollandalı virologların yayınladıkları bir araştırmanın bu görüşümü desteklediğini görerek çok mutlu oldum.

Araştırmacılar üç grup fare üzerinde çalışmışlar. Birinci grupta daha önce H3N2 grip virüsü ile hasta edilen, ikinci grupta H3N2 grip virüsü ile aşılanan ve üçüncü grupta da H3N2 ile ne aşı olan ne de hastalık geçiren fareler varmış. Bu üç gruptaki fareyi öldürücü dozda H5N1 tipi kuş gribi virüslerine maruz bırakmışlar.

Sonuçta, daha önce H3N2 ile grip geçiren farelerin kuş gribini atlattıklarını, ama hem aşı olmuş olan farelerin ve hem de aşı olmamış ve grip geçirmemiş olan farelerin öldüklerini görmüşler.

Araştırmacıların bundan çıkardıkları netice şu: Grip hastalığı geçirmek o canlıyı sadece o grip virüsüne karşı değil başka grip virüslere karşı da dirençli kılarken, belirli bir grip virüsüne karşı yapılan aşı diğer grip virüslerine karşı etkin koruyuculuk sağlayamıyor.

Araştırmada dördüncü grup daha var. Bu grupta, gribe karşı aşılandıktan sonra aynı virüsle grip geçirmeleri sağlanan ve daha sonra da kuş gribi virüslerine maruz bırakılan fareler bulunuyormuş. Bu fareler de kurtarılamamış. 

Bu sonucun yorumu çok daha ilginç: Grip aşısı olmak farelerin grip enfeksiyonu ile etkili bağışıklık kazanmalarını da önleyebilir.

İNSANLARDAKİ DURUM

Bu araştırmanın insanlar için de geçerli olduğunu var sayarsak ortaya şu sonuçlar çıkıyor:

BİR: Grip aşısı olmak insanlarda da vücudun grip virüslerine karşı etkili ve kalıcı bir bağışıklık oluşturmasına fırsat vermeyebilir.

İKİ: Henüz hiç grip virüsü ile hastalanmamış bir çocuğa grip aşısı yapılması, grip hastalığının etkin ve kalıcı bir bağışıklık oluşturmasını engelleyebilir.

Tabii ki sadece farelerde yapılan bir deneyin sonuçlarına dayanarak grip aşılarının insanlardaki etkileri hakkında kesin bir hükme varmak doğru değil. Ancak, domuz gribi salgınında grip aşısı yapılan çocukların, daha önce hiç değilse bir defa grip geçirmiş ama hiç grip aşısı olmamış çocuklara göre daha çok hastalandıkları ve daha ağır hastalık geçirdikleri gösterilebilirse bu iddia doğrulanmış olacak.

Gene bu araştırmaya göre, virüste öldürücü bir mutasyon olması halinde domuz gribi geçirenlerin, H1N1 aşısı olanlara göre daha şanslı olmaları bekleniyor.

Bu pandemide 1957 senesinden önce doğanların domuz gribine dirençli olmaları da bu kişilerin daha önce H1N1’ e benzer özelliklere sahip bir grip virüsü ile hastalık geçirmiş olmaları ile açıklanıyor.

GRİP HASTALIĞI AŞIYA GÖRE NEDEN DAHA KORUYUCU?

Araştırmacılar bunu gerçek bir grip virüsü ile geçirilen enfeksiyonun sağladığı bağışıklık daha etkili ve daha uzun süreli olmasına bağlıyorlar. Ayrıntıları henüz tam olarak bilinmeyen bu olayda antikorlardan çok T-hücrelerinin (hücresel bağışıklık) rollerinin olduğu düşünülüyor. Bu hücrelerin virüsün yüzeyindeki antijenlere değil gövdesindeki antijenlere karşı bağışıklık yarattığı tahmin ediliyor. Oysa aşıların sağladıkları bağışıklık virüslerin yüzeyinde bulunan ve yapıları sürekli değişen H ve N antijenlerine karşı oluşuyor.

GELELİM NETİCEYE

Araştırmayı yapan R. Bodewes, gribin atlatılmasından sonra vücudun bağışıklık sisteminin çok daha fazla geliştiğini, bunun özellikle çocuklarda gelecekleri için faydalı olabileceğini belirtiyor ve bu sebeple sağlıklı çocuklara aşı yapılmasının ne kadar doğru olacağının çok iyi düşünülmesi gerektiğini söylüyor.

Paylaş
Etiketler: aşılanmakgripkarşıkoruyuculukvirüslerine
Önceki Yazı

Sosyal Bilimciler Açıklıyor:

Sonraki Yazı

Bilgi Ağı mı, Yazarportal mı

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Bilgi Ağı mı, Yazarportal mı

Yorumlar 1

  1. Dr.Gulsever says:
    16 yıl önce

    Hocam bir hastalığın geçirilmesinin bağışıklığı daha güçledirdiği aşikardır. Hatta bağışıklığımızın güçlenmesi için özellikle çocuklarda ateşli bir hastalık olduğunda antibiyotik kullanımını elimizden geldiği kadar geciktirme tarafıyım.

    Ancak yukarıda ifade ettiğiniz konuda eksik olan bir taraf var. Şu andaki pandemide yayılan H1N1 virüsü ile ölenlerin azımsanmayacak bir kısmı 50 yaş altı ve herhangi sistemik bir hastalığı olmayanlar. Bu durumda beni öldürmeyen İnfluenza güçlendirir tarzı bir bekletiye mi girelim?

    Hadi biz virüsü yenebilecek kadar güçlüyüz diyelim, bizden sevdiklerimize bulaşan hastalığın sevdiklerimizin kaybına dayanabilecekmiyiz.

    Unutmamak gerekiyor ki virüs herhangi bir şikayete neden olmadan önce bulaştırıcılığı başlıyor. Yani biz grip olduğumuzu anladığımızda çoktan yakınlarımıza ve sevdiklerimize bulaşmış oluyor.

    Ben de mevsimsel grip aşısı olmuyorum ve şükür çok sıkıntı çekmedim. Ancak bu pandemi biraz farklı. Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap