Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasret TOSUN

Goncagül -2-

Hasan TANRIVERDİ Yazar Hasan TANRIVERDİ
17 Ekim 2019
Hasret TOSUN
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Ahmet Goncagül’e baktığında kavak yaprağı gibi titrediğini hatırladı. Ağzına su damlattı ve ağlaması kesildi. Çocuğu hanımı kucağına alıp ısıttığında ise uyumuştu. Güzleğe kaçmaya çalışmaları gözünün önünden gitmiyordu.

Güzlek sapağına geldiğinde akşam olmak üzereydi. Yorgunluğuna rağmen durmadı, yürümeye devam etti. Damın kapısını vurduğunda hanımı tedirgin olmuştu. Ahmet’in sesini alınca kapıyı açtı. Hanımına yolda askerleri gördüğünü ve çetelerin kaçtığını söyledi.

Güzlekte bayram havası esti. Ateş yakıldı süt kaynatıldı, patates pişirildi. Artık güzlekte gizli kalmak kalkmıştı. Goncagül ve Yunus dünyadan habersiz uyanmışlardı. Sabah sütlerini içtiler, patates kavurup yediler. Ahmet ilçeye gidip haber bakmalıyım dedi. Gece yarısı yola çıktı. İlçeye vardığında güneş ışınları ilçeyi abluka altına almıştı.

Ahmet amcasının dükkanının açılmasını bekledi. Amcası geldiğinde sarıldılar. Amcası ağladı ve kimsemiz kalmadı dedi. Köylerde barınamayacağını hemen gelmesini söyledi. Ahmet’i bir yere yerleştireceklerdi. Ahmet amcasına, “Gitmeliyim, göçü alıp gelirim.” Dedi.

Güzlekten buruk bir sevinçle çıktılar. İlçede amcasının gösterdiği eve yerleştiler. Goncagül ve Yunus olaylara bir mana veremiyordu. İlçede tanıdıkların ilgi odağı Goncagül’dü. Yunus da Goncagül’ün peşinden ayrılmıyordu.

Goncagül’ü kim bırakmış veya nasıl kaybolmuştu. Arayanı soranı var mıydı?

Goncagül koşuyor oynuyor gözlerinin içi gülüyordu. Ana ve babasını hatırlamıyordu. Yalnız bazı oyunlarını tekrar ediyordu.

Ahmet ve hanımı köylerinin yakılmasını kabullenemiyor, Ermeni komşularının insanları yakabileceklerine inanamıyorlardı. Çocukların bu olaylardan etkilenmemeleri için yanlarında hiçbir şey konuşmuyorlardı.

Anne, Goncagül’ü rüyasında öğretmen olmuş gördüğünde ağlayarak uyandı. Çünkü köyüne tayin olmuştu. Onlara uyurken baktığında gözleri doluyordu. “Yakınlarım uykularında çeteler tarafından yakıldılar.” dedi. Köyden bir fırtına Goncagül’ü yola mı fırlatmıştı.

Goncagül bugün okula kayıt olacak ve hazırlık okuyacaktı. Yunus da tutturmuş bende okula gideceğim diyordu. Çocuğu nasıl ikna edeceklerdi. Anne akla karayı seçiyordu. Onu da yalancıktan kayıt edeceklerdi.

Okul çıkışı ağlayan bir anne gördüler. Yanından geçerken yürekleri cız etti. Acaba aradıkları Goncagül olabilir miydi?

Eve geldiklerinde annenin ağlamasını tekrar tekrar konuştular. Aradıkları Goncagül olabilirdi. Çünkü okul yaşının denk gelmesi insanın içinde bir kuşku uyandırıyordu. Ahmet köyünü özlüyor ve konuşuyordu. Yakılmış bir köy hemen kendine gelemezdi. Köyden onlara fayda yoktu. Topraklar bir süre yalnız kalacaktı.

Goncagül’e bezden dikilmiş çanta aldılar. Kalem silgi ve cetvel aldılar. Okul kıyafetini daha sonra seçeceklerdi. Öğretmeni Goncagül’ü çok sevmişti. Fakat herkesin morali bozuktu. Çetelerin fırtınasında yakılıp yıkılanlara karşı elden gelen bir şey yoktu.

Anne Goncagül ile Yunus’u beraber okula götürüyordu. Kıyafetleri çok yakışmıştı. Anne, “İçiniz kan ağlarken çocukların okuluna sevinemiyoruz.” Diyordu. Anne Goncagül ile ilgili nüfus kaydının olmamasını okula Ahmet açıklayacaktı.

Ermeni çetelerin katliamı öğretmenler tarafından anlatılmıyordu. Çünkü olaylara bizzat tanık olanlar vardı. Bunlar ağlıyor ve anne ve babasının yakıldığını biliyorlardı. İlçe kendinde değildi. Alışveriş canlı değildi. Yerli mallar satılmıyordu.

Ahmet devlet dairesine girmiş çalışıp evi geçindiriyordu.

Okul başladıktan iki ay sonra ilk gün ki, kayıt zamanı ağlayan anne okulun önünde oturmuş bakıyordu. Goncagül’e dikkat kesilmişti.

Ahmet okul müdürüne Goncagül’le ilgili bilgileri anlattı. Müdür kaymakamlığa kayıp baş vurularını istedi. Bunun üzerine bir kız çocuğu için de baş vurulduğunu öğrendi. Gerekli yerlere haber salındı ve Goncagül’ün anne ve babası olduğunu iddia eden kişiler okula geldiler.

Okul müdürüne nasıl kaybolduğunu anlattılar. Esasında kayıp değil evler yakılırken, gecenin karanlığında kaçarken eşyaların yanına uyurken bırakılma olarak anlatmışlar. Geri dönüp kızlarını ve eşyalarını alamamışlar. Çünkü çeteler olayı fark edip yolu kesmişler. Geri dönseler öldürüleceklermiş.

Goncagül’ü müdür yanına almış ve anne ve babasıyla görüştürmüş. Anne kızını görünce bayılmış. Baba ayakta zor kalmıştı. Ahmet ve hanımı da gelmiş ve birlikte olaylar tekrar anlatılmış ve olaylar doğrulanmış.

Her iki anne ve babanın üzüntüsünü kelimelerle anlatmak mümkün değildi.

Ahmet ve hanımı Goncagül’ün anne ve babasını eve götürdüler. Adını nasıl koyduklarını tekrar anlattılar. Anne doğumundan itibaren Zeynep’ini anlattı. Günlerin yıl gibi geldiğini ve çöktüğünü açıkladı.

Baba Ahmet’e vilayete geleceksin orada seni milli eğitime alacağım. Size ev vereceğim ve hiç ayrılmayacağız diyor.

Zeynep’in babası vali yardımcısı olarak görev yapıyormuş.

Zeynep’in başından geçenler roman olarak da yazılmıştır.

 

Hasan TANRIVERDİ

 

Paylaş
Etiketler: Ahmet devlet dairesine girmişErmeni komşularınınGüzlekte bayram havası estiseni milli eğitime alacağımvali yardımcısı
Önceki Yazı

Dokunmayın Trump Bize Çalışıyor!

Sonraki Yazı

Doğum Borçlanmasında İki Yıl Sınırı Var

Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretmen...

İlişkili Yazılar

Hasret TOSUN

Ailemize Zaman İçin; Citta “Slow”

27 Mayıs 2011
5k
Hasret TOSUN

Huzuru Ararken Aşkı Bulmak!

01 Mayıs 2011
5k
Hasret TOSUN

İyiler ve Kötüler

27 Nisan 2011
5k
Hasret TOSUN

Çocuk Eğitiminde Özgüven ve Özgüvensizlik

05 Nisan 2011
5k
Sonraki Yazı

Doğum Borçlanmasında İki Yıl Sınırı Var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap