TV NET’ de Asuman Uğur tarafından sunulan Gündem Özel programında gıdalarımızı ele aldık.Programa Dr. Yavuz Dizdar, Dr. Fatih Gültekin, Zafer Şenyurt ve İlknur Menlik de katıldı.
Programda şu görüşleri dile getirmeye çalıştım:
BİR: Gıdalar sadece karnımızı doyuran, yaşamamızı sağlayan yiyecek ve içecekler değildir. Gıdalar sadece gıda değildir.
İKİ: Gıdalar tıpkı ilaçlar gibi stratejik ürünlerdir, endüstriyel silahlardır. Gıdanın ve ilacın F-35’ lerden S-400’ lerden bir farkı yoktur ve hatta onlardan daha da önemli oldukları bile söylenebilir.
ÜÇ: Gıda ve ilaç birbirinden ayrılamaz. Hipokrat’ ın “İlacınız gıdanız, gıdanız ilacınız olmalı” sözü bunun ispatıdır.
Gıda ve ilaç şirketleri doğrudan ve dolaylı ortaktırlar.
DÖRT: Gıdayı sadece beslenme bilimi penceresinden değil siyasi, ekonomik, dini bakımlardan da ele almak gerekir.
BEŞ: Tıp sadece tıbbi araştırmalara, tıp kitaplarına, tıp bilgilerine ve doktorların kararlarına bırakılacak bir mesele değilse gıda da sadece “gıdacılara” bırakılacak bir mesele değildir.
ALTI: Tedavi eden tıbbın hasta edici bir tarafı olduğu gibi gıdaların da hastalıkların ortaya çıkmasında temel rolleri vardır.
YEDİ: Gıdalar, endüstrinin işe dâhil olmasıyla, gıdaların işlenmesiyle bozulmaya başlamıştır.
SEKİZ: Gıdaların işlenmesi ve katkı maddeleri sadece endüstrinin işine gelir. Sentetik katkı maddelerinden hiçbirinin o yiyeceğin besin değerini artırıcı etkisi yoktur. Gıdaların raf ömrünü uzatan katkı maddeleri insanların ömrünü kısaltır.
DOKUZ: Gıdalar insanların binlerce senedir uyguladıkları geleneksel usullerle muhafaza edilmelidir. Tabiatta benzeri olmayan ve karşılığı olmayan fiziki ve kimyevi işlemler gıdaları bozar.
ON: Obezite, diyabet, kalp krizi-felç, kanserler, astım-alerji, Alzheimer, depresyon… ve tüm diğer kronik enflamatuar hastalıklardaki artışla hazır gıdalardaki artış birbirine paralel gitmektedir.




















