Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan Celal GÜZEL

Fransa’yı Yok Sayalım

Hasan Celal GÜZEL Yazar Hasan Celal GÜZEL
19 Aralık 2011
Hasan Celal GÜZEL
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Sevgili okuyucular, bu pazar sohbetinde, ANAP döneminden arkadaşım, Avrupa'yı çok yakından takip eden, eski bakan Bülent Akarcalı'yı misafir ediyorum. Akarcalı'nın görüşlerine aynen katılıyorum. Akarcalı şöyle diyor:
'Ülkemizde Saint (St.) Joseph, St. Michel, St. Benoit, St. Pulchery, Dame de Sion gibi Osmanlı döneminde Fransızlar tarafından ve Tevfik Fikret, Galatasaray ve Küçük Prens gibi Türkler tarafından kurulmuş okullar vardır. Tevfik Fikret ve Küçük Prens, Cumhuriyet dönemine ait okullardır.
Bu okullardan her yıl bine yakın gencimiz mezun olur.

Fransızcanın bir dünya dili, diplomatik iletişimin vazgeçilmez bir parçası olduğu dönemlerde Fransızca bilenlere ihtiyaç çoktu. Bugünlere bakınca tam tersi bir durumun varlığını tespit ediyoruz. Fransızca artık dünya dili olmaktan tamamen çıkmış, diplomasi dahil olmak üzere, ekonomik, sosyal ve hattâ kültürel alanda hiç kullanılmaz hâle gelmiştir. Edebiyatta, sinema, tiyatro hatta müzik dallarında dahi son yirmi yıldır küresel boyutta kendini gösteren ve Fransızca bilmeyi haklı kılacak Fransız sanatçı bile kalmamıştır. Küreselleşen dünyada İngilizce başını alıp gitmiştir.

Yukarıda saydığım okullarda yılda 15-20 bin liraya mal olan eğitim alan gençlerimiz eğer Fransızcanın yanına İngilizce, Rusça, İspanyolca gibi bir dil eklemezlerse, Fransız firmalarında bile iş bulamamaktadırlar. Çünkü o firmalar dahi dünya çapında iş yaparken, ithalat ve ihracatlarında İngilizce kullanmak zorunda kalmaktadır. Bugün ülkemize gelip yerleşmiş Fransız sermayeli birçok şirketin başında hiç Fransızca bilmeyen yöneticiler vardır. Çünkü esas olan işi bilmektir, gerektiğinde bir tercüman bulursunuz.
Ben Saint Joseph'ten mezun oldum. İyi bir eğitim aldım. Arkasından bir burs kazanıp Belçika'da üniversiteyi de Fransızca okudum. Takip eden iş ve siyaset hayatında ise en büyük ihtiyacın İngilizce bilmek olduğunu gördüm. Fransızcamla hiçbir zaman dünya çapında ilişki kuramadım. Bir tek Fransızca ile kapalı, dar bir dünya dışına çıkılamadığını gördüm. Kızım ve oğlum da Fransızca biliyorlar ve aynı durumu yaşıyorlar.
***
Fransa'nın ülkemize yönelik husumetini yalnız Sarkozy'ye ve Fransız sağına bağlamak yanlış ve aldatıcı olur. Her ne kadar Fransa'nın son bir asırdır gördüğü en popülist ve ilkesiz bu kişi siyaset adamı olarak devletin başında bulunsa da, kendisi var olan bir duyguyu kaşımaktan başka bir şey yapmamaktadır
Türkiye
'ye karşı açık ve gizli yürütülen politika ve uygulamalara ciddî tepki gösteren herhangi bir Fransız aydın grubuna da şimdiye kadar rastlamadım. Kendini daha insancıl gösteren Fransız Sosyalist Partisi içinde, aşırı sağcı Millî Cephe'de bulunan milletvekillerini aratacak düzeyde bağnazlara rastladım. Türklere yakın olduklarını iddia edenlerin, özünde tam tersine azılı birer Türk aleyhtarı olduklarını tespit ettim. Avrupa Parlamentosu'nda kurulan Türkiye Dostluk Gruplarına girenler içinde de bunlar vardır. Makyavelik bir siyasî ahlâk anlayışıyla, bu gruplarda yer alarak gerçek Türk dostlarının etkin olmasını önlediklerine şahit olduk.
Sarkozy'nin, Türkiye'yi aralarında görmek istemediğine dair son beyanatlarındaki keskinliğe bakınca artık bizim Fransa'yla, ekonomik ilişkiler dışında bir bağımızın kalmadığı anlaşılmaktadır.
***
Türkiye
'nin, Türklerin dünyasında bundan böyle Fransa ve Fransızcayla ilgili hiçbir şeyin kalmaması en doğal sonuç olarak kabul edilmelidir.
Hattâ bu kadar çok Fransızca eğitim veren okula ihtiyaç var mıdır? Çocuklarımıza hızla değişen dünyada önemi, ağırlığı, etkisi kalmayan ve ülkemize yarar sağlamayan bir dili ve o dilin kültürünü öğretmede ısrarın anlamı var mıdır? Sorularını cesaretle sormalıyız.
Gençlerimizi, geleceği olmayan Fransızca yerine Baltık ülkelerinden Çin'e kadar olan coğrafyada kullanılan ve kullanılmaya devam edecek Rusça ile yukarda saydığım dilleri ve bu dillere ait kültürleri öğrenmeye teşvik etmemiz gerekmez mi?
Her yıl Fransızca eğitim veren okullardan mezun olan binlerce gencimize, olmayan bir istikbal hazırlayarak en büyük kötülüğü yapmıyor muyuz?
Aleyhimize bunca tavrına rağmen Fransa'ya, kendi tabirimizle Fransız kalmaz isek bize dostluk ve yakınlık gösteren ülkelere, Fransa'ya gösterdiğimiz ilginin onda birini dahi göstermeyerek haksızlık etmiyor muyuz? Fransızca eğitim veren bir devlet üniversitemiz varsa, neden bir tane de Türk-Rus, Türk-İspanyol, Türk-Çin, Türk-Japon, Türk-Arap üniversitemiz olmasın?
Gelişen ve dünyaya açılma hızına, dünyaya kendini itibarla kabul ettirme başarısını eklemiş bir Türkiye'nin Fransa'ya vereceği en iyi cevap, onu yok saymaktır. Tepki vermek bile ona fazla değer vermek olur.'

Paylaş
Etiketler: ekonomik ilişkilerFransa'ylaTürk-ArapTürk-ÇinTürk-İspanyolTürk-JaponTürk-Rus
Önceki Yazı

Utanç Verici Bir Tablo

Sonraki Yazı

Ne Zaman Şehirleşeceğiz?

Hasan Celal GÜZEL

Hasan Celal GÜZEL

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Hasan Celal GÜZEL

Geleceğin Süper Gücü: ‘Yeni Türkiye’ (II)

04 Eylül 2016
5k
Hasan Celal GÜZEL

Geleceğin Süper Gücü: ‘Yeni Türkiye’ (I)

01 Eylül 2016
5k
Hasan Celal GÜZEL

Türkiye’nin Lideri: Recep Tayyip Erdoğan

30 Temmuz 2016
5k
Hasan Celal GÜZEL

Akit Gazetesi ve Demokrasi

27 Temmuz 2016
5k
Sonraki Yazı

Ne Zaman Şehirleşeceğiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap