Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Asım SES

Fırsat Eşitliği-Adalet-Toplum Sözleşmesi-Demokrasi Üzerine

Asım SES Yazar Asım SES
28 Ağustos 2014
Asım SES
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Demokrasinin felsefesini, biliyorsunuz,  Jean-Jacques Rousseau’nun 1762 de yazdığı kitabın adı olan Toplum Sözleşmesi’ne dayandırırlar… Zaten yaklaşık 30 yıl sonrada Fransa’da 1789 burjuva devrimi gerçekleşmişti. Siyasi ve ekonomik iktidar,

toprak zengini aristokratlardan şehirli zenginlerin eline geçmişti. Sadece özgür olmak geniş kitlelere mutluluk getirmemiş, sefaletleri daha da ağırlaşarak sürmüştü. 19 yy. boyunca bu sefil durumu düzeltmek için, sanayileşmeye başlayan batı toplumlarında ve ABD, sık sık halk hareketleri olmuş, işçiler sendikalarda örgütlenmeye başlamış; 1848 ve 1876’da Avrupa çalkalanmış, 1 Mayıs 1886’da ABD ölümle sonuçlanan sendikal gösteriler olmuştur. 19 yy sonlarına gelindiğinde çalışma yaşamını işçiler lehine düzenleyen yasalar çıkmaya başlamış, önemli sosyal haklar elde edilmiştir. Doğu halkları ise henüz uzun süren ortaçağ uykusundan uyanamamıştı.

Neyse, bu çalkantılar içinde, emek ve sermaye sahipleri, zımni toplum sözleşmesi çerçevesinde kendilerini, devletin vatandaşları statüsünde ortak bir paydada buluşturmuşlar. Demokrasi bir sınıfın iktidarı olmaktan çıkmış, genişlemiş; vatandaş olan tüm erkekler oy kullanma hakkını elde etmiş. Daha sonrada (20 yy.da) kadınlar toplum sözleşmesi içinde yerlerini almışlar… Bu süreç içinde demokrasi algısı da, hukuku da değişmiş, genişlemiş; vatandaşların mutluluk ve esenliği için bir araç olmuş… Eşit vatandaşlar arasında “fırsat eşitliği” ve “kamu yararı” kavramı girmiş genişleyen anlamın içine.

Toplum sözleşmesi ve vatandaş ortak paydası milli devletlerin daha bir “halkçı” olmasını sağlamış, toplumsal uzlaşı “kader birliğin” algısını güçlendirmiştir. Doğu toplumları da bu süreçten etkilenmiş, milli devlet kurma yolunda, özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra, genellikle kanlı da olsa önemli mesafeler almışlardır.

Lakin fırsat eşitliği, vatandaşlık hukuku, kader birliği, toplumsal uzlaşı vs. konularında tarihsel bir süreç yaşamadıkları için, demokrasiyi içselleştirememişlerdir. Adalet, mutluluk, esenlik odaklı olmayan demokrasi iktidar olmanın bir aracı olmanın ötesine geçememiş veya demokrasi milli sınırlar duvarından içeri girememiştir.

……….

Bugün, artık, “fırsat eşitliği” adalet duygusunun vatandaşlar arasında içselleşmesinin en büyük aracı olmuştur demokrasi için… Hatta denebilir ki, vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılandığı (yeme-içme-barınma) bir toplumda fırsat eşitliği gelir dağılımında adalet arayışlarının bile önüne geçmiştir.

Vatandaşlar arasında eğitimde fırsat eşitliği, kamu memuriyetine katılmada fırsat eşitliği, ekonomik faaliyetlerde fırsat eşitliği, savunma hakkının kullanımında fırsat eşitliği vs. demokrasinin niteliğini belirleyen en önemli gösterge olamaya başlamıştır.

Şimdi bizim somutumuza dönersek, 12 yılda eğitimde, değişen her bakanın yapmış olduğu “eğitim reformu” ile eğitimde fırsat eşitliği önemli ölçüde zedelenmiş; eğitim giderleri hane halkının giderleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur.

Kamu memuriyetine girmede, partizanlık ve kayırmanın şef ve memurlar düzeyine kadar indirgenmesiyle ve son aylarda bir cemaate yönelik (hizmet hareketi de diyorlar) “paralel yapı” örgütlenmesi suçlaması ile tasfiye ve pasifize etmeye yönelik kanun ve uygulamalar ile bu alanda da fırsat eşitliği dumura uğramıştır.

En büyük tüketici ve kaynak kullanan devletin, kamu ihalelerindeki kayırma uygulamaları ve vergi denetimleri yoluyla mülkiyete müdahalesi veya gözdağı vermesiyle ekonomik faaliyetlerde fırsat eşitliği geriletilmiştir.

Keza adil savunma hakkının kısıtlanması ve yargı sistemine yönlendirici müdahale sonucu adalet sistemine güvenin sarsılması ile adaletin dağıtılmasındaki fırsat eşitliği evrensel hukukun gerisine düşmüştür.

Vatandaşlık hukuku yerine ikame edilmeye çalışılan “kardeşlik hukuku” söylemi ise, somuta indirgendiğinde, demokrasi ve toplumsal uzlaşı için en büyük tehlikeyi de –ki bu toplumsal çözülme ile sonuçlanır- beraberinde getirmektedir. “Kardeşlik hukuku” toplum sözleşmesine dayalı vatandaş temelli kader birliğinden çok, bir kabile, aşiret, cemaat, mezhep vs. dayanışmasını çağrıştırmaktadır.

Duygulara ve vicdanlara seslenen bir “kardeşlik dayanışması” ile Kürt sorunu, alevi açmazı, sayıları az da olsa gayrimüslimlerin hakları, diğer azlık mezhep ve etnik haklarının çözüme kavuşturulması bu duygusallık atmosferi içinde kısa vadede çözülmüşlük izlenimi verse de, fırsat eşitliği ve vatandaşlık ortak paydası göz ardı edilerek uzun vadeli olamayacaktır. Çünkü insanlık, bir “algı yönetimi” süreci yaşasa da, son kertede toplumsal sorunları hala analitik düşünme ve matematiksel çözümleme yöntemi ile değerlendirecek, ne elde ettiğine nelerden vazgeçtiğine elindeki “fırsat eşitliği” bakiyesine göre değerlendirecektir.

Dünyada bizi böyle değerlendirecek, vatandaşların “fırsat eşitliğinden” ne derece yararlandırıldığımız, toplumsal uzlaşı, mutluluk ve esenliği arama hakkını ne derece kullanabildiği ile değerlendirecek ve ciddiye alacaktır. Hedefleri olmayan, günübirlik hareket eden, ne zaman ne yapacağı belirsiz delişmen kitleleri her güç odağı, devlet kendinde gözleme ve dinleme hakkını kendinde görür (Dost ve müttefik Almanya örneği gibi).

……….

Her ne kadar AK Parti tabanına, beklentiler ölçüsünde seslenen başbakan adayı Ahmet Davutoğlu’nun, akademik geçmişi ve terbiyesi ile geçmiş 12 yıllık AK Parti iktidarından farklı bir söylem ve analitik yöntem kullanacağını umut ediyorum. Yoksa etnik ve mezhep sorunlarını çözemediğimiz gibi, yeni sorunlar da üretmeye devam ederiz. Şimdiye kadarki AK Parti yöneticilerinin söylemleri ile ötekileşmiş % 55-60 lık kitle, henüz, “fırsat eşitliğinin” aleyhlerine bozulduğunun farkında değiller… Kürt sorununun çözümü ile belki de, demokrasiye toplumsal barışa katkı sunacak olan Kürt siyasal hareketi ise, bu “ötekileştirme” ortamında normalmiş gibi algılanan fırsat eşitsizliğini fırsata dönüştürme peşinde koşuyor gibime geliyor ya… Yanılıyorumdur inşallah… Emperyalizmin enerji savaşlarının arenası haline getirdiği Ortadoğu coğrafyasında, emperyalizmin kucağında temiz ve esen kalmak etnik ve mezhepsel çıkar savaşları ile mümkün görünmediği ortadadır. 27.08.2014      

Paylaş
Etiketler: adaletdemokrasiSözleşmesitoplum
Önceki Yazı

Atatürk’ün Bandosu

Sonraki Yazı

Hırsızı Çok Severiz Çünkü…

Asım SES

Asım SES

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Asım SES

Etnik Ve Cihatçı Terör Demokrasinin Yüreğini Hedefliyoır

24 Mart 2016
5k
Asım SES

Siyaset Konuşmaları Birinci Toplantısı Gerçekleşti

18 Mart 2016
5k
Asım SES

Oporotnist Demokrasi Lanetlesi Terör Üzerine

15 Mart 2016
5k
Asım SES

Dava Adamı-Devletin Adamı-Devlet Adamı-Davanın Adamı

04 Haziran 2015
5k
Sonraki Yazı

Hırsızı Çok Severiz Çünkü…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap