Yazar Portal
Perşembe, Nisan 22, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan TÜLÜCEOĞLU

Entelektüel Yönetici Arif Toplum

Hasan TÜLÜCEOĞLU Yazar Hasan TÜLÜCEOĞLU
22 Temmuz 2010
Hasan TÜLÜCEOĞLU
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Osmanlı devletinin yönetimi, başlangıçtan uzun bir süre beylik yönetimi esası üzerine devam etmiştir. Bilindiği gibi Osmanlı küçük bir beylikten koca bir dünya devletine büyüyüp gitmiştir.

Beylik, aşiret reisliğidir. Başlangıçtan beri Türkler, kan bağının esas alındığı aşiret adı verilen küçük toplum organizesi şeklinde yaşamışlardır. En tecrübeli, en bilgili, görgülü ve lider özellikleri üzerinde taşıyan kişi doğal olarak aşiretin beyi kabul edilmiştir. Bey aşiretinde tüm fertlerin hak ve hukukuna riayet etmeli ve korumalıdır. Yetişkin konumda her fert aşiretin yönetiminde gerektiğinde söz sahibidir. Bey, önde gelen bilgili, tecrübeli ve arif kişilerin görüş ve düşüncelerini öncelikle dikkate alır. Türklerde beylik organizasyonu farklı kültürlerle temas edip etkilenmediği ilk haliyle bugünkü demokratik uygulamalara çok yakındı.

Avrupadaki feodal oluşumlar bizdeki beylik örgütlenmeleriyle benzerlikler taşır. Feodalitede merkezi otorite yoktur. Şahıs ve grupların oluşturduğu yerel güçler vardır. Avrupada demokrasinin temelleri feodal yapılanmalarla atılmıştır. Merkeziyetçi ve baskıcı Roma imparatorluğu sonrasında oluşan feodal yapılaşma süreci Avrupada bugün en güzel şekilde uygulanan demokrasiyi sonuç vermiştir.

Demokratik uygulamaların geçerli olup tercih edildiği beylik yönetimi esasını, Osmanlılar İstanbul’un fethine kadar genel çerçevede koruyup sürdürmüşlerdir. Fetihten sonra padişahın yetkilerinin daha çok olduğu, Roma imparatorluğu benzeri merkezi bir otorite giderek güçlenmiştir.

Beyler aşiretlerini düşünürlerken imparatorlaşma kulvarına girildiğinde padişahlar halktan çok yönetimlerini ve devletlerinin devamını düşünmüşler ve bu bir ideal, bir inanç olarak ‘devlet-i ebed müddet’ şeklinde ifade edilmiştir.

Osmanlılar, devletlerini kurup yücelten ve son ana kadar onun uğrunda her türlü fedakarlığı yapan Türk toplumundan hep hizmet ve fedakarlıklar beklerlerken devleti yayma ve güçlendirme adına bu asil toplumun yaşadığı Anadoluyu maalesef ihmal etmişlerdir. Hiç almayıp devleti için hep veren bu toplum her şeye rağmen yöneticilerine sadık mı sadıktır. Bu anlamda o, çok bilgili, aydın, arif ve hatta fakihtir. Onun arifliği her şeye rağmen devletini koruyabilmesidir. Zira orta Asya’dan bu yana onun başına zaman zaman bilgisiz, tecrübesiz, zalim, yerine göre deli, hayalperest, yeteneksiz ve yetersiz yöneticiler gelmiştir.

Bugün hala aşılamadığını düşündüğüm büyük sosyologumuz Ziya Gökalp, zamanın aydın kişileriyle ‘münevver (aydın) kimdir, arif kimdir?’ tartışması yaparken bulundukları devlet kurumunun en alt seviyesindeki Abdullah efendi onlara çay getirdiğinde, tartışmalarına örnekli cevap verip sonuçlandırmak için Abdullah efendiye ‘gözün aydın Abdullah efendi, Avusturya bize şeker gönderiyormuş’ der. Birinci dünya savaşının zor günleridir. Şeker gibi bir çok gıda Avrupa’da dahi bulunmamaktadır. Abdullah efendi cevabını hemen verir:’Paşam, Avusturya’nın şekeri olsa kendi yer’. Bunun üzerine Ziya Gökalp münevver ve aydın tartışmasına şöyle noktayı koyar: ‘Bizim gibi tahsil görerek kendini yetiştirmiş bilgili kişiler münevver(aydın), Abdullah efendi gibi yeterli tahsil görmemekle birlikte algılayışı kuvvetli kişiler ise ariftirler’.

Gerek Selçuklu gerekse Osmanlı şehzadeleri günün imkan ve şartlarında en iyi eğitimle yetiştirilmeye çalışılmışlardır. Osmanlı padişahları zamanlarına göre bir çok konuda bilgili ve aydındırlar. Yetiştirilmelerinde edindikleri bilgilendirmeler onların ufkunu açmış; birçoğu çağını ve yakın geleceği iyi okuyabilmiştir.

 

Osmanlı padişahlarının zamanlarının münevveri diyebileceğimiz birer kişilikler olmaları, aynı şekilde en alttan en üste kadar iyi eğitimli kişilerin devlet kademelerinde yer almaları Osmanlının hakimiyetini dolayısıyla devlet ömrünü uzatmıştır.

Teknik üstünlüğü yakalayan Avrupa’dan esen baskın modernlik, üstünlük ve Avrupalılık rüzgarıyla sersemleyen Osmanlı aydının bu durumu yanında, üstüne üstelik birde birinci cihan harbiyle çöküşe giren imparatorluğun eğitim sisteminin de çökmesi nedeniyle donanımlı yönetici kadrosu da yetiştirilememiştir.

Çetin uğraşlarla verilen kurtuluş savaşı sürecinde Osmanlının nerdeyse bir avuç kalmış yukarda bahsedilen özellikteki aydını yeni bir devletle bu devlete yeni yöneticiler yetiştirme güçlüğüyle karşı karşıya kalmışlardır. Yeni rejimin getirdiği rüzgarla Abdulhamit’in kurduğu okullar daha da çoğaltılarak Anadolu insanıyla pek barışık olmayan bir elit yönetici kadrosu ortaya çıkmaya başlamıştır.

Tanzimatla başlayan batılılık, çağdaşlık, dini değerler ve dindarlık unsurlarını hala bir potada bir araya getiremedik. Yöneticilerimiz, elitlerimiz, aydınlarımız hala tek taraflıdır. Çağdaştır, moderndir ama dini konularda cin çarpmış gibi tutulup kalmaktadır. Aynı şekilde dini değerler öncelikli dindar ve aydındır ancak modernlik görüntüsü karşısında kendini ateşe çağıran koca şeytanı görmüş gibidir.

Bugün tüm tabuları yıkmış, çok iyi eğitimli, aydınlanmış entelektüel yöneticilere ihtiyacımız vardır. Yöneticilerimiz donanım olarak Osmanlının şehzadeleri kadar bile olsalar bu büyük bir başarıdır. Tanzimattan bu yana çözemediğimiz sorunlarımızı artık çözeceğiz demektir.

Entelektüel yöneticinin yanında toplumunda arif olması şarttır. Yöneticilerinin onlar lehine uygulamalarını destekleyip yönetimi kolaylaştırmaları arif olmalarına bağlıdır.

Halkının arif olmadığı elit ve entelektüel bir avuç yönetici doğal olarak monarşizme ve diktatörlüğe gidecektir.

Bu noktada tabiî ki tek başına ariflik yetmemekte birazda cesaret gerekmektedir. Anadolu halkı her zaman arifti, arifte olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ancak o, gösterebileceği cesaretle etkili olacaktır.

Bu özelliğiyle o her türlü badireye katlanmış, sabretmiş dolayısıyla hem zaman hem de yaşam ve emeğini kaybetmiştir. Bu halkın en büyük eksikliği ‘kral çıplak’ diyen çocuğun gerçekliğinde bir nebzecik cesaret!

Paylaş
Etiketler: tarihtoplum
Önceki Yazı

Hayal Bu Ya!…

Sonraki Yazı

Aklın Girdabından Hayalin Derinliğine

Hasan TÜLÜCEOĞLU

Hasan TÜLÜCEOĞLU

İlişkili Yazılar

Hasan TÜLÜCEOĞLU

Batılaşma ve Dinin Tasaffileşmesi

17 Şubat 2021
5k
Hamdi ORUÇ

Kur’anı Yaşa ve Yaşat…

11 Eylül 2020
5k
Hasan TÜLÜCEOĞLU

Pozitivizm ve Dindarlar

16 Mayıs 2020
5k
Hasan TÜLÜCEOĞLU

Garplılaşma ve Dindarlar

21 Ocak 2020
5k
Sonraki Yazı

Aklın Girdabından Hayalin Derinliğine

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Tıbbi ve ve Tarımsal Biyoteknoloji Yönergelerinde AB’nin Çifte Standartı

Tıbbi ve ve Tarımsal Biyoteknoloji Yönergelerinde AB’nin Çifte Standartı

22 Nisan 2021

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (IV)

22 Nisan 2021

İkinci El İçin Yaşamak

22 Nisan 2021
Aşırı İşlenmiş Gıdalar Halk Sağlığı İçin Küresel Tehdittir

Aşırı İşlenmiş Gıdalar Halk Sağlığı İçin Küresel Tehdittir

22 Nisan 2021

Hastalıkla Kavga Et…Sabır Allahla Kavga Etmemektir…

22 Nisan 2021

Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı

22 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap