Köşe Yazarları

Köşe Yazarları

Dünyanın En Sağlıklı İnsanları Spor Salonlarına Gitmiyor

400
Paylaşma
5k
Görüntülenme

kasa fişiNe halter kaldırıyorlar, ne yürüme bandında koşuyorlar, ne de spor salonlarına gidiyorlar.

Onlar sporlarını farkında olmadan günlük normal hayatları sırasında yapıyorlar, bahçe ile uğraşıyorlar, hayvan bakıyorlar, her yere yürüyerek gidiyorlar ve evlerinde işlerini kolaylaştıran hareketlerini azaltan hiçbir alet bulunmuyor.

Günümüzün modern insanı ise her yere bir vasıta ile gidiyor, merdiven çıkmıyor, bütün gün bilgisayarın karşısında oturuyor.

Siz de işinize, çarşıya, pazara, arkadaşınıza yürüyerek gidin, yürünmeyecek kadar uzak bir mesafe ise aracınızı uzağa park edin, genel taşıtlarla gidiyorsanız, geç binin erken inin, kendinize yürümeye fırsat yaratın, çocuğunuzu da okula yürüyerek götürün.

Amerikan Kanser Derneği’ nin bir araştırmasına göre, haftada 6 saat yürümek bile kanserden, solunum yolu ve kalp-damar hastalıklarından ölümleri azaltıyor.

Yürüme beyninizin de en iyi ilacıdır. Her gün yürüyen insanlarda bunama yüzde 40 daha az görülüyor.

Bir defada uzun süre yürümek size uygun değilse bir saatte 5 dakika yürümek de aynı şekilde faydalıdır. Masanızdan kalkın, odanın içinde dolaşın, bu bile işe yarıyor.

Bir gazetede yer alan bir sohbette “Peki ya spor? Ne kadar ve hangi sporu yapalım?” sorusuna şu cevabı vermiştim (2):

“Günde ortalama 30 dakikadan haftada ortalama 150 dakika ılımlı veya 75 dakika sıkı egzersiz şeklinde bir ölçü bildirilir ama ben bunu doğru bulmuyorum.

Bunun bir ölçüsü yoktur, insanlar sürekli hareket halinde olmalıdır, her işlerini kendileri yapmalıdır.

Mümkün olan her yere yürümelidir, asansör kullanılmamalıdır, bütün eklemleri hareket ettirmek gerekir. Bunun için en iyisi yüzmektir.

Ben spor salonlarına gidilmesi, deli danalar gibi koşulması, haftada bir halı sahada iki saat top oynanması gibi aktiviteleri son derecede yanlış buluyorum.

Hareket, günlük hayatın akışı içinde farkına varılmadan yapılmalıdır ve sürekli olmalıdır. Yeni bir araştırmada aktif spor yapanlar uzun süre oturarak çalışıyorlarsa bunun bir işe yaramadığı gösterildi.”

Gelelim neticeye

BİR: Dünya Ekonomik Formu’ nun bu haberi duygu ve düşüncelerime tercüman olmuş. Ben de tıpkı onlar gibi spor salonlarına gidilmesini, kan ter içinde deli danalar gibi koşulmasını doğru bulmuyorum.

İKİ: Elbette hareketli olmamız şart ama bu, günlük hayatın içine sindirilmiş olan, fark edilemeden yapılan egzersizler şeklinde olmalıdır.

Kaynak:

1.https://www.weforum.org/agenda/2018/11/the-healthiest-people-in-the-world-don-t-go-to-the-gym

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/12/16/yazilar/tip-yazilari/spor-ve-egzersiz/deli-danalar-gibi-kosmanin-faydasi-yok/

Paylaş

İlişkili Yazılar

Sonraki Yazı

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

 

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.