Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Cihan HAYIRSEVENER

Dolandırıcılıkta Son Nokta

Cihan HAYIRSEVENER Yazar Cihan HAYIRSEVENER
12 Ağustos 2007
Cihan HAYIRSEVENER
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş
Maşallah, keşiflerde, yeni icatlarda değil ama sahtekarlıkta ve dolandırıcılıkta elimize su döken çok az olur sanırım.
Bugüne kadar, dünyaya lanse edebildiğimiz doğru dürüst bir icadımız, elle tutulur, gözle görülür bir keşfimiz olmadığından hayıflanacağımıza, en iyi taklitleri yaptığımız için de gururlanıyoruz.
Sonra da, kalkıp Çinlilere laf söylüyoruz.

Bandırma’da, son günlerde özellikle taksi şoförlerine yönelik bir dolandırıcılık eylemi başladı ki, akıllara ziyan doğrusu.
Nasıl böyle bir senaryo kurulur, nasıl böyle bir rol yapılır ve nasıl bu insanlar, bu şekilde kandırılabilinir?
Gariban taksi şoförü, sabahtan akşama kadar bu çöl sıcağında, iki müşteri çıksa da, ekmek paramı kazansam düşüncesi içerisinde direksiyon sallarken, gelen bir telefonla kazandığı üç kuruşu da heba ediyor.

Bir yandan ekmek parası derdi, diğer yandan da yardımcı olma içgüdüsü, gariban şoförün ekmeğine kan doğruyor.
Sahtekarın biri telefon açıyor, kendini ya doktor, ya polis, ya da subay olarak tanıtıyor. Bandırma’ya yakın bir yerde trafik kazası geçirdiğini, ambulans çağırdığını ama ambulansın daha gelmediğini, karısının da hamile olduğunu, kanamasının başladığını son derece duygusal ve hazin bir ses tonu ile bizim ekmek parası derdindeki taksi şoförüne bir güzel anlatıyor.
Malum, bizim insanımızın acıma duygusu da meşhurdur. Böyle bir duygu sömürüsü karşısında, karşısındakinin zokayı yuttuğunu gören sahtekar, rolünü oynamaya devam ediyor.

Güya, yurt dışındaki yakınlarına haber vermesi gerektiğini, bunun için de 1000 kontöre ihtiyaç duyduğunu son derece acınası bir sesle dile getirdikten sonra, bombayı patlatıyor;

“Sen, bana en yakın yerden 1000 kontör al. Kontör kartının şifresini de söyle. Ben Erdek yolu üzerindeyim. Buraya bizi almaya gel. Sen gelene kadar da, ben hiç olmazsa yakınlarıma haber vermiş olurum. Parasını da gelince hallederiz…”
Ortada bir kaza var, kazada yaralanan bir hamile kadın var ve bu kadının kocası olan, doktor ya da polis veya bir subay var…
Dedik ya, yardımsever milletiz diye. Bizim gariban şoför de, hemen bir cep-shop’tan 1000 kontör alarak, telefonla şifresini karşı tarafa bildiriyor.

Sonra da, basıyor gaza, kendisine belirtilen kaza mahalline son sürat yetişiyor.
Söylenen yere geldiğinde bir bakıyor ki, ortada ne kaza var ne de kazazede…
Bir iki telefon görüşmesinden sonra, asıl kazazedenin kendisi olduğunu anlıyor gariban şoförümüz ama bu arada da, 1000 kontörün parası uçup gitmiş oluyor.

Tabii bu arada onca yola harcadığı benzin ile kaybolan zamanı da cabası…
Ben asıl şuna dua ediyorum. Ya bu GSM şirketleri 1000 kontörün üzerinde bir kart çıkarıp, ne bileyim 5 bin, 10 bin kontörlük yükleme kartlarını piyasaya sürseydi, bizim garibanların zararı daha büyük olmaz mıydı?..
Yine de, ucuz kurtuldukları için dua etmeliler.

Yalnız bu arada, ekmek parası peşinde koşarken, sırf yardım amacıyla böylesine bir tuzağa düşen taksi şoförlerine, belki başka sektörün temsilcilerine yönelik ciddi bir bilgilendirme çalışması olmalı.
Bağlı oldukları odalar, bu işleri üstlenip, üyelerini bu tür sahtekarlıklara karşı uyarmalı.

Bunun yanı sıra, ilgili kanun maddeleri de elden geçirilip, artık bazı cezalarda serbest bırakılmalara son verilmeli.
Aksi takdirde, nasıl olsa herhangi bir cezai müeyyidesi yok, diye daha çok kişinin canı yanacak.
Bizim ülkemizde çalışmadan, yattığı yerden para kazanma meraklısı çok insan var çünkü.
Onlar, hergün dolandıracakları garibanları bol bol buluyor bu ülkede. Zaten hayat şartlarının yeterince vurduğu bu insanlara, bir de sahtekarlar öldürücü darbeyi vuruyor. Ve işin kötüsü de, ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyor.
Bankayı hortumlayan muteber kişi oluyor, ekmek çalan aç ise kürek cezası alıyor. Yazık olmuyor mu?

Lütfetmiş, sağolsun!..

Geçtiğimiz hafta, katıldığı yemekli bir toplantıda, Bandırma’daki yerel gazeteleri ve bu gazetelerde çalışanları aşağıladığı için yazı yazdığım Önder Balıkçı dostumuz(!) büyük bir lütufda bulunmuş… Sağolsun.
Benim yazılarımın hiçbirini okumadığını vurgulayıp, sağdan soldan duyduğunu ima ederek, “Yaşamları boyunca tek kitap okumamış kişilerin yazıları ve yorumlarını nasıl değerli bulurum ki” demiş…
24 saat birlikteyiz ya, benim ne okuduğumu, ne okumadığımı maşallah benden daha iyi biliyor.
Eh, sanırım bu arada kendisinin de ne kadar çok kitap okuduğunu ortaya koymaya çalışıyor.
Ne yapalım, bizim de aşk romanları ve aşk şiirleri merakımız olmadığından, bu tür kitapları okumuyoruz. Bizim de eksiğimiz bu.

 
Okumadığımız için de, ülkenin gerçeklerini ortaya koyan yazıları kaleme almaktan, sizin yaptığınız gibi aşk üzerine yazılar yazamıyoruz.
Siz, köşe yazısı denilince, kendi köşenizden sık sık yaptığınız gibi falanca şairin söyledikleri aşk şiirleri ile filanca yazarın aşk üzerine söylediği görüşleri aktarmak olarak algılıyorsunuz.
Bu konuda haklısınız, sizinle aşık atmam mümkün değil. Tartışmasız, sizin bu konudaki üstünlüğünüzü kabul ediyorum. Bükemediğim bileği öpmesini de bilirim.

Eski gazeteciyim diyorsunuz da, kara çalmayla gazetecilik yapmayı birbirine karıştırmanıza bir anlam veremiyorum doğrusu.
Gazeteci kişinin araştırmacı olduğunu dile getiren siz değil misiniz?
O halde neden yapmıyorsunuz? Aşk romanları ile aşk şiirlerinin dışında, ülke gerçeklerine yönelik kitap ve yazıları acaba benim kadar okuyor musun?
Gazeteci olmak için, illa ki sizin tarzınızın benimsenmesi mi gerekir?
Kaldı ki, bugüne kadar gazetecilik konusunda eleştiri yapıyorum diye, özellikle Bandırma’da birçok kişiye sadece kara çaldınız, bunun dışında hiçbir yol göstermediniz. Sürekli, birilerini taşlayarak asıl gündeme oturmaya çalışan siz değil misiniz?
Bu genç kardeşlerimize yol gösteren bir çaba içerisinde bulunmanız özellikle adam kıtlığı çekilen kentimizde daha olumlu bir çalışma olmaz mıydı?
Korkularınızı bir kenara bırakıp da, en azından bir-iki kişinin yetişmesinde çabanız olsaydı, ne güzel olurdu!..
Ayrıca, şunu da söyleyeyim ki, siz eleştiri adı altında ne kadar yerel basını ve yerel basın çalışanlarını kara-lamaya kalkarsanız, ben de o kadar karaladıklarınızın yanında yer alacağım.
Bir yerlere şirin gözükmeniz adına, kutsal saydığım ve ekmeğimi kazan-dığım mesleğime, sen de olsan laf söyletmek, en çok ağrıma giden bir durumdur. Bunu da böyle bilesin.

Öte yandan, senin benim yazılarımı okumaman da benim için çok büyük bir kayıp değil. Gerçi, okuduğunu biliyorum ya!.. Aklınca mügalata(!) yapmaya çalışıyorsun.
Gerek, gazetede gerekse internet ortamında okuyup da takdirini bildiren binlerce okurum bana yetiyor.
İstersen de, ispat edebilirim
.
 

 

Paylaş
Etiketler: ÇinlilerGSMGSM şirketleriKontörKontör kartı
Önceki Yazı

Sansür mü Otokontrol mü?

Sonraki Yazı

Mafyaya Bu İlgi Neden?

Cihan HAYIRSEVENER

Cihan HAYIRSEVENER

Güney Marmara Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

İlişkili Yazılar

Cihan HAYIRSEVENER

Başkan Adaylarını Açıklayın

30 Ağustos 2008
5k
Cihan HAYIRSEVENER

ATV’nin Nasıl Bir Ayrıcalığı Var?..

29 Ağustos 2008
5k
Cihan HAYIRSEVENER

Fırsatçılara Fırsat Tanıyanlar!..

28 Ağustos 2008
5k
Cihan HAYIRSEVENER

Kim Durduracak Bunları?

27 Ağustos 2008
5k
Sonraki Yazı

Mafyaya Bu İlgi Neden?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap