Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar İsa KAYACAN (Prof. Dr.)

Burdur’dan Mehmet Bedel, Abdil Acar ve 150 Yıllık Kaval

İsa KAYACAN Yazar İsa KAYACAN
01 Eylül 2014
İsa KAYACAN (Prof. Dr.)
0
407
Paylaşma
5.1k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Fırsat buldukça, Burdur’un Saz ve Söz Ustaları’ndan söz ettiğimiz, hatta bu konuda iki ayrı kitap yayınladığımız biliniyor. Bu isimlerden ikisiyle ilgili bilgiler şöyle karşımıza çıkıyor efendim:

MEHMET BEDEL

İlk, orta ve liseyi Burdur’da tamamladı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Küçük yaşlardan itibaren babası Ali Bedel’in bağlama sesleriyle büyüdü.1980 yılında Kabak Kemane ve Sipsi çalmaya, aynı yıllarda halk oyunları da oynamaya başladı. Ankara Anadolu Folklor Vakfı ile Dernekler arası yarışmalara katıldı.

1985 yılında Konya İl Kültür Müdürlüğünün açmış olduğu sınavı kazandı ve memur olarak göreve başladı. Kültür Müdürü Güner Özkan önderliğinde kurulan, Halk Müziği Halk Oyunları ve Asya Türk Müziği korolarında görev aldı.1986’da Konya Beyşehir Doğanbey Halk Kütüphanesine, kütüphane memuru olarak atandı. Burada bir yıl çalıştıktan sonra, Burdur Müze Müdürlüğüne geçerek, Müze Memuru olarak göreve başladı.

 Halen Burdur Müze Müdürlüğünde görev yapmakta olan Mehmet Bedel, Burdur’da halk müziğinden hiç kopmadan çalışmalarını sürdürürken, birçok mahalli sanatçıyla çalıştı, kasetlerine eşlik etti. Daha sona birkaç arkadaşıyla birlikte Grup Yarenler’i oluşturdular. Çeşitli konser, festival ve şenlik gibi müzik organizasyonlarının yanı sıra değişik televizyon kanallarında, Burdur yöresi kültürü ve müziğini tanıtıcı programlara katıldı. Halk müziği nefesli sazlar üzerinde araştırmaları bulunan Mehmet Bedel, birçok araştırmacıya da çalışmalarında yardımcı oldu.1990 yılında evindeki küçük atölyesinde çoban kavalı ve sipsi yapımına başladı. Halen kaval ve sipsi yapımına devam eden Bedel evli ve iki çocuk babası(H.İbrahim Kara,Çağdaş Burdur Gazetesi,11 Haziran 2014)

ABDİL ACAR

Burdur’un Saz ve Söz Ustaları arasında yer alan, emekli öğretmen Abdil Acar, cura, bağlama, kabak kemane ve sipsi yaptı. Burdur kültürüne önemli katkılar sağladı. Halen amatör olarak çalgılar yapan Acar, 1945 yılında Çavdır ilçesine bağlı Karaköy’de dünyaya geldi. İlkokul 3.sınıfa kadar köyde, 4 ve 5. sınıfı babasının vefatı üzerine Burdur merkez Askeriye Köyü Yetiştirme Yurdu’nda tamamladı. Isparta-Gönen yatılı okulunu bitirdikten sonra öğretmen olarak göreve başladı. Ülkemizin değişik yerlerinde görev yapan, kendi isteğiyle emekli olan Acar, evli ve iki çocuk babası (H.İbrahim Kara,Çağdaş Burdur Gazetesi,10 Haziran 2014)

BURDUR’DA 150 YILLIK KAVAL

NESİLDEN NESİLE GEÇİYOR

Burdur ilimiz merkezinde günlük ve ofset tekniğiyle yayınlanan Çağdaş Burdur Gazetesinin 14 Nisan 2014 tarih ve 2857.sayısında yer alan Kadir Çelik imzalı ve “150 yıllık kaval nesilden nesil’e geçiyor” başlıklı haber: Ardıç ağacından yapılan asırlık kaval, yapıldığı dönemin izlerini taşıyor. Sipsi ustası Hüseyin Demir dedesinden kalan kavalın bakımını yaparak nesiller için muhafaza ediyor.

Aile yapısının müzisyenlerden oluştuğunu söyleyen Hüseyin Demir; “Elimde gördüğünüz bu eski çoban kavalı en az 150 yıllık bir kavaldır. Annemin dedesinden kalma, Hüseyin Kaptan, yani benim ismimden gelen bir kaval. Bizim kuzenler çalmaya uğraştılar, biraz deforme olmuş. Ama bizde elimize aldığımızdan bu yana koruma altına aldık. Bazı yerleri ufak-tefek çatlamış, oraları yapıştırdık. Ala eğiri sipsilerde kullandığımız o otantik ağaç kabuğunu buna da geçireceğim, hazırlıyorum” dedi.

Kavalın hasar görmeden nesilden nesil’e aktarılabilmesi için özel kılıf yapıldığını anlatan Hüseyin Demir;”Benim bildiğim bu kaval annemler sakladığında keçeden bir kılıfı vardı. O keçe kılıfı çocuklar yırtmışlar. Ben ona uysun diye bu kılıfı bir arkadaşımıza ördürdüm. Kilim motifleri yaptı, biz ona seki kilimi diyoruz. Müzikle uğraştığım için bu kavalın tarihçesi benim için çok önemli.

Yaşadığım sürece bunu en değerli varlığımız olarak saklamaya devam edeceğim. O zamanlar, çok iyi bir sanatkâr yapmış bunu, çok güzel motifler işlemiş üzerine. Eski sanatkârlar, el emeği göz nuru dediğimiz tek tek nakış işler gibi işlemiş. Gerçekten çok güzel bir işleme yapmış üzerine. Çocuklarımız inşallah bunu devam ettirecektir” şeklinde konuştu.

***

Paylaş
Önceki Yazı

30 Ağustos Zafer Bayramı

Sonraki Yazı

Öğretmeninden Nabi Avcı’ay 2. Açık Mektup (1. Bölüm)

İsa KAYACAN

İsa KAYACAN

İlişkili Yazılar

İsa KAYACAN (Prof. Dr.)

Tekirdağ Yeni İnan Gazetesinde Cahide Ulaş Aytar’ın Sanat Sayfası

01 Aralık 2014
5.1k
İsa KAYACAN (Prof. Dr.)

Şanlıurfa Dergisi

29 Kasım 2014
5k
İsa KAYACAN (Prof. Dr.)

Ahmet Tufan Şentürk’ün Anlatım Zenginliği

27 Kasım 2014
5k
İsa KAYACAN (Prof. Dr.)

Sistem Ofset’ten Gelenler

26 Kasım 2014
5k
Sonraki Yazı

Öğretmeninden Nabi Avcı’ay 2. Açık Mektup (1. Bölüm)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap