Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 7, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dilek GAPPİ

Bu Cennete Kıymayız

Dilek GAPPİ Yazar Dilek GAPPİ
31 Mayıs 2010
Dilek GAPPİ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Özelleştirmeden Çamaltı Tuzlası’nı 21 yıllığına devralan spor camiasının tanınan ismi Nevzat Demir, ülkenin bu en büyük deniz tuzlasını genç mühendis Çağatay Dolunay’a emanet etti Büyüklüğü, üretim gücü, hazır pazarı nedeniyle İzmir Çamaltı Tuzlası’nın özelleştirme süreci uzamış, tanınmış grupların katıldığı son ihalede kıyasıya rekabet yaşanmıştı.

Yaklaşık beş ay önce, Fırat Pen’in sahibi, spor dünyasının tanınan ismi Nevzat Demir, Binbir Gıda Tarım Ürünleri şirketiyle özelleştirmeden Çamaltı Tuzlası’nı satın aldı ve yöneticileri kapılarını ilk kez Milliyet Ege’ye açtı. 

Bugüne kadar havuzlarını gördüğüm Tuzla’yı ben de detaylı gezme fırsatı buldum. 

Yaşam alanlarının olduğu yer, daha çok terkedilmiş Rum köyüne benziyordu. Belki de İtalyan köyü demek daha mümkün.

Evet 1863’de İtalyanların kurduğu tesiste o günlerden kalma izler var. Deniz kenarında birçoğu terkedilmiş lojmanlar, İtalyanların yaptığı dökük ama çarpıcı mimarisiyle dikkat çeken köşk, terk edilmiş okul, terk edilmiş dispanseriyle Tuzla’nın bu bölümünde görüntü ilk başta hüzünlü.

Burası bir zamanlar muhtarlığı da olan bir mahalleymiş; Tuzla Mahallesi.

Neyse ki kenarlarda biriken tuz yığınları, İşletme Müdürü Çağatay Tolunay’ın gelecek hedefleri ve dört yanda pembe güzellikleriyle içimizi açan flamingolar hüzünlü havayı dağıtabiliyor.

Nevzat Demir, 21  yıllığına yaklaşık115 milyon lira ödediği Tuzla’ya hiç gelmemiş, Çamaltı Tuzlası ‘99 mezunu genç inşaat mühendisi Çağatay Tolunay’a emanet. 

25 yıldır yatırım yapılmamış

Türkiye’de kuş cennetinin de içinde bulunduğu bu alan sürekli tartışılıyor. Yeni sahiplerinin burada sanayileşmeye gideceği, yeni tesisler kurabileceği öne sürülüyor, güzelim flamingoları kaçırabileceğimiz uyarıları kulağımıza geliyor.

İşletme Müdürü Tolunay hedeflerini, çalışmalarını çekinmeden içtenlikle anlatan, güven veren bir yönetici.

İstanbul’dan Tolunay’la birlikte yalnızca 4 kişilik bir ekip gelmiş. Flamingolara ve çevreye duyarlı olacaklarına dair hem söz veriyor, hem de tuzlayı modernleştirirken alana zarar verecek bir tesis kurmayacaklarını ısrarla vurguluyorlar.

Özelleştirmede 200 çalışan varken, bir ayda çalışan sayısını yarı yarıya azalttılar. Bu nedenle sendika tepkili. Tolunay “Yarı çalışanla biz zaten aynı işi yapıyoruz” diyor.  Uzun özelleştirme sürecinin zararlarını Tuzla’da da görmek mümkün.

Aslında burası, acısı tatlısıyla tam bir özelleştirme öyküsü anlatıyor.

Beklediğiniz ortamla mı karşılaştınız ?

Evet beklediğimizi bulduk. Çok büyük potansiyel ve yapılması gereken çok şey var. Havuzların yenilenmesi, makina ile toplanmanın sağlanması, yolların ve hatta birçok konunun yeniden ele alınması gerekiyor.  Önümüzdeki üç dört yıl içinde burayı dünyada parmakla gösterilen bir yer haline getireceğiz.

Ama gelir gelmez ilk icratınız çalışanları azaltmak oldu…

Burada sürekli personel ve mevsimlik tuz toplamaya gelen işçiler var. Biz sürekli olan kadroyu  “Kaç kişiyle en verimli şekilde çalışabiliriz”in yanıtını arayarak oluşturduk. Şu anda 104 kişi var 

Çin bile makina ile topluyor

Kapasite ne kadar ve ne kadara yükseltmeyi planlıyor sunuz?

Üretim miktarı havaya, rüzgara bağlı olarak değişiyor. Ortalama  yılda 550 bin ton. Bizim öngörülerimiz ve hayallerimiz var. 1 milyon tonluk üretimin hayal olmadığını düşünüyoruz.

Şu anda üretim görülmüyor, ne zaman başlayacak?

Eylül ayında üretime başlayacağız. Tuz hasatına Eylülün başında başlamak Kasım ortasında yağmurlar başlamadan bitirmek durumundayız. 1200-1300 mevsimlik işçi küreklerle 70-75 günlük sürede tuz topluyor.

Sizin niyetiniz ileride makinalarla toplatmak… 

Dünyanın birçok yerini gezdik. Yunanistan’dan Avustralya’ya, Çin’e kadar gittik, tuz tesislerini inceledik. Elle tuz toplanan işletmeye hiçbir yerde rastlamadık. Ancak makinalaşma konusunda hata yapmak istemiyoruz. Doğru teknolojiyi seçmek istiyoruz.

Bu nedenle bu yıl da elle tuz toplamaya devam edecek, ondan sonraki sezon makinalı toplamaya geçeceğiz.

Peki mevsimlik işçiler ne yapacaklar ?

Buranın kapasitesi 550 ton olarak kalmayacak ki. Makine aldığımızda kapasite de büyüyecek. Aynı sayıda işçiyle çalışırız.  Tuzun rengi yapılamayan yatırımlar nedeniyle burada kararmış, biz tuzu yeniden beyazlatacağız.


Çağatay Dolunay

Bir tesis kurmak aklımızdan geçmiyor

Özelleştirmede beklentilerin üzerinde rakam verdiniz. İleride burada bir sanayi tesisi kurmak gibi niyetiniz olabilir mi ?

Yapamayız ki, 1. derece doğal sit alanı, kimse yaptırmaz. Tuz üretmekten başka hiç niyetimiz yok. Aklımızın ucundan geçmedi.

Kar’ınızı sadece üretim miktarını artırarak mı sağlayacaksınız?

Burası ham tuz işletilecek bir tesis olarak görlüyor. Ama deniz suyunun içinde sadece bu tip tuzlar yok. İlaç ve gübre sanayii tuz için ithal ediliyor. Biz bunları da üretceğiz. Ayrıca burada  20-25 yıldır bakım yapılmamış, yapılan bakımla kaliteyi hızla yükselteceğiz.

Sektörde ithalat nasıl, sizi ürkütmez mi?

Türkiye’de yılda 80-100 bin ton ithalat yapılıyor. Devlet daha önce kendini vergiyle koruyordu. Tuzlaları özelleştirdikten sonra  vergi kaldırıldı. İyi ve kaliteli ürün ürettiğimiz sürece  sorunumuz olmaz.
Yıkama tesisi ne olacak ?

Trajikomik bir durumda bırakmışlar. Yıkama tesisi sodyum klorürü yüzde 97’den 99’5 a çıkarmak için kurulmuş bir tesis ama 7 senedir kullanılmamış. Ruhsatı, yapı izni yok. Sonuçlarına göre karar vereceğiz. Belki de yıkılacak.

Pazar sıkıntınız yok sanırım.
Hayır, yok. Ürettiğimiz tuzun bir kısmı Petkim’e bir bölümü de Billur tuz gibi tuz üreten kuruluşlara gidiyor. Çok sayıda müşterimiz var. 

 Flamingolar bizim “Kıymetlimiz”

Siz genç bir yöneticisiniz ve açıkçası bizler bazen özel sektörün kar hırsından ürküyoruz. Flamingoların cenneti burası . Pembe renkleri bile burada beslendikleri özel karidesten alıyorlar.  Bize  bu bölgede onlara zarar verecek bir üretim gerçekleşmeyeceğine dair nasıl teminat verebilir siniz?

Biz burayı tuz ve diğer minaralleri üretmek için aldık. Ne tesis kurmak, ne burada ticari markalı tuz üretmek ne de liman yapmak gibi niyetlerimiz yok. Zaten  1. derece doğal sit alanına  rafineri kesinlikle kuramayız. Böyle bir güzelliğin içine sanayi tesisi getirmek istemiyoruz.

Zaten Kuş Cenneti konusunda mücadele veren Prof. Mehmet Sıkı Hoca da sizi sıkı takip ediyordur.

Kendisiyle sürekli temas halindeyiz. Flamingolar suyun içinde adalar, üreme alanları yapıyor. Hatta bu adacakların büyütülmesine yönelik proje hazırlıyoruz. Buraya ve Kuş Cenneti’ne maddi manevi destek vermeye hazırız.

 178 havuz var

Türkiye’nin en büyük deniz tuzlası Çamaltı’nda 106 evaprosyon buharlaştırma havuzu, 72 kristilasyon havuzu bulunuyor. Ülkenin tuz ihtiyacının yüzde 25-30’unu burası karşılıyor. Havuzlarda 3.5 bomelik su  25 bomeye çıkartılıyor. Havuzdan havuza aktararak deniz suyu 29 kez tahliye ediyoruz.  Bir havuzda ise 130-140 kez tahliye işlemi yapılıyor. Yeni havuzları gelecek yıllarda eklemeyidüşündüklerini belirten Tolunay “yatırımlar sırayla” diyor.

Paylaş
Etiketler: elle tuz toplamaya devamgıda tarımmevsimlik işçituzla
Önceki Yazı

İsrail’i Kim Kurdu, Kim Yola Getirecek?

Sonraki Yazı

Eski Eşiyle Evlenene Kıdem Tazminatı Ödenir mi?

Dilek GAPPİ

Dilek GAPPİ

500 dollar loan online today.

İlişkili Yazılar

Dilek GAPPİ

Her Yer İzmir Olsa!

25 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

Lafı Bırak Sisteme Bak

12 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

10 Yılda 10 Seçim

07 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

Villa Fiyatına 1 Oda 1 Salon

05 Haziran 2018
5k
Sonraki Yazı

Eski Eşiyle Evlenene Kıdem Tazminatı Ödenir mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Biz Ne Güne Duruyoruz Burada

Angarya Değil Bu İş

07 Aralık 2025
Göz Gördü Gönül Katlanmadı

Eller Taşın Altında

07 Aralık 2025
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap