Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Perşembe, Mart 19, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Asım SES

Bir Hamile Kadın Görsem Dünya Adını Umutlarım

Asım SES Yazar Asım SES
27 Temmuz 2013
Asım SES
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Çoğu kez etrafımda etraf çalkalanır da ben fark etmem. Lakin gösterisine ilgisiz kaldığımı gören soytarı gibi, döner dolaşır karşıma dikiliverir olaylar. Şu “hamile kadının sokakta dolaşması terbiyesizliktir (Ömer Tuğrul İnançer-TRT1 iftar saati programı)” diyen zatın hamile kadın muhabbeti de öyle oldu. Ne diyeceğimi bilemedim;  çünkü neyi neresinden düzelteceksin ki? “Kimin hayat tarzına karışıyoruz ki?” diyorlar ya; aslında bizim sosyal dokumuzda ve kültürümüzde, cami ibadetlerimizde, din adına konuşanlar aslında bal gibi hayat tarzımızı tanzim etmek istiyorlar. Siz hiç gördünüz mü bir camide, gemi azıya alıp, nefessiz, 1400 sene önceki Arap diyarındaki yaşam tarzını, bu günün sanayi toplumunda yaşayan bireylere örnek gösterirken, cemaatten birinin kalkıp da görüş bildirebildiğini… Çünkü biz, camide dünya kelamı konuşulmaz diye yetiştirildik… Cemaatin çoğu dinler görünse de yaşamlarının o meşhur piyasanın görünmez eli tarafından tanzim edildiğini biliyorlar. Zaten görünmez eli bir tutabilseler… Neyse yaşam tarzı tartışmalarında tam bir dengeye kavuştuk derken, pat çıkıyor bir patavatsız, kafalara tekrar şüphe düşürüyor. Ha, bizlere örneksedikleri coğrafyalara (İslam ülkelerine) baktığımızda, özellikle Arap baharından sonraki iktidarların uygulamaları, şüpheleri körüklemesin de ne yapsın? Son olarak bir İslam ülkesinde (Pakistan’da) kadının erkek akrabası olmadan dışarı çıkması yasaklanmış. Detayını bilmiyoruz ama, kadına, birinci dereceden erkek akrabaları dışında, diğer erkek akrabalarından nikah düşüyor, erkek ergin kuzeni ile dışarı çıkabilecek mi?

Bazen, belki de bazen teolog olmadığım için zorlanarak, ama İslam tarihinin toplumsal çalkantılarının da payının da olduğunu düşünerek, İslam’ın Sünni yorumunun kentte yaşayan Müslümanların yaşamlarına, Alevilik ve benzeri heterodoks İslam anlayışının ise kırsalda yaşayan Müslümanların yaşamlarına daha uygun olduğunu düşünmüşümdür. Veya Sünni İslam dahi kırsalda daha yumuşatılmış uygulanıyor, uygulanmak zorunda.

Misal 1990’larda, eğitim görse de kadınların çalışmasına kendini dindar olarak gören birçokları gibi benim arkadaşlarımda karşı idi. Kızların eğitimine karşı çıkamıyorlardı, çocuklarını daha iyi yetiştirirler diye açıklıyorlardı. Benim aklıma hemen “üretim” gelirdi. Köyde, kırsalda kadın emeği olmadan ekonomi yürümez, erkek acından ölür. Şimdi bu arkadaşlar çıksalar köye, yanaşsalar kadın erkek imece usulü tarlada çalışanlara. Ve deseler ki, “Kadının çalışması caiz değildir, hele de erkekle yan yana, kadının yeri evidir!..” nasıl karşılanır acaba? Neyse ki bu sorun, küreselleşmenin hızlanıp, tüketim çeşitlenip renklendikçe erkeğin de geliri bunları karşılamaya yetmeyince ve türbanlı feminist direnmede tavır koyunca, kadının çalışması sorun olmaktan çıktı.

Kulakları çınlasın, annem, 1960’ların başında beni doğururken ilk çocuk olarak ne sıkıntılar çektiğini anlatırdı. Büyük babam tabiatsız birisiymiş. Annemin karnı burnuna gelinceye kadar tarlada bel belletmiş. Ben merakla, babam bir şey demiyor muydu? Dediğimde, baban askerlikte tezkere bırakmıştı, olsa da büyük babanızın yüzüne gelmeye cesaret edemezlerdi ki, demişti. Dahası daha loğusalığı çıkmadan tekrar tarlada çalışmaya başlamış. Şimdi makinenin girmediği kırsalda, insan doğayla yarış halindedir ve kadın-erkek, çoluk-çocuk herkesin emeğine ihtiyaç vardır. O zamanlar sosyal güvenlik sistemi olmadığından devlet ve vakıfların dağıttığı un, makarna, kömür vs. gibi yardım alma durumu da yok. Dolayısıyla bu tür, kadın çalışmaz, hamile dışarı çıkmaz muhabbetleri şehirli “aklı kıt, sırtı pek tuzu kurularının muhabbetleridir” deyip geçerken, düşünmekte lazımdır.

Sentetik yaşamlara sıkışmışların bu tür çıkışları karşısında yüzümü hemen doğaya çeviririm ben. Kuşları, hayvanları hatta ağaçları gözlemlemeye çalışırım. Siirt’e oturduğumuz dönemlerde ev güvercini beslerdik. Erkek ve dişi güvercin kuluçkaya sırayla yatarlardı. Kumruların bir birlerine sadakatini ise izlemeye doyamam. Ama köyde kümes hayvanlarının erkekleri nedense kuluçkaya yardımcı olmaz. Horoz diğer tavukların arasında kasıla kasıla dolaşırken, kuluçkaya yatan tavuk 21 gün boyunca çok az yemlenerek ve su içerek, kilo verme pahasına kalkmazdı yumurtaların üstünden. İneklerin gebelikleri pek belli olmazdı, ama ev halkı bildiği için özellikle son aylara doğru özel bir özen gösterirlerdi. Meyveye duracak bir çiçek bile, türünün devamı için arıları, böcekleri cezp edecek koku ve renklere bürünürlerdi.

Tüm bunlar gösteriyor ki derdim, yaşamın, canlıların kendilerini yeniden üretmelerinin (nesillerinin devamı) en büyük yükü dişlerin üzerine yıkılmıştır. Gel gör ki hiçbir canlı türünün dişisi de bundan gocunmamaktadır, utanmamaktadır aksine gurur ve onur duymaktadır. Bende bir hamile kadın görsem, yaşam, bu bebek doğup, büyüyüp, biyolojik ömrünü tamamlayıncaya kadar devam edecektir, diye dünyamız adına sevinirim. Ve hamile kadınlar aramızda dolaşsınlar ki, yaşamın devam ettiğini, kıyametin kopmasına daha zaman olduğunu, bunun için yaşadığımız dünyanın değerini bilmemiz, sevmemiz gerektiğini anlayalım. Ha, hamile kadınları estetik bulmayan şahıs isterse kendini bir yere kapatıp, kıyameti beklemeye devam edebilir. Velhasıl ve vesselam… 26.07.2013

Paylaş
Etiketler: Hamilele kadın
Önceki Yazı

Ödemişli Ahmet Işığına Kavuştu

Sonraki Yazı

Hiçbir Şeyin Sonu Değil…

Asım SES

Asım SES

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Asım SES

Etnik Ve Cihatçı Terör Demokrasinin Yüreğini Hedefliyoır

24 Mart 2016
5k
Asım SES

Siyaset Konuşmaları Birinci Toplantısı Gerçekleşti

18 Mart 2016
5k
Asım SES

Oporotnist Demokrasi Lanetlesi Terör Üzerine

15 Mart 2016
5k
Asım SES

Dava Adamı-Devletin Adamı-Devlet Adamı-Davanın Adamı

04 Haziran 2015
5k
Sonraki Yazı

Hiçbir Şeyin Sonu Değil…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
“İzin Ve Gari Ben Gidem Yavrum”

“İzin Ve Gari Ben Gidem Yavrum”

19 Mart 2026

Bayramlar Barışın Kardeşligin Yaşatıldığı Günler Olsun!..

19 Mart 2026
CİMER: Vatandaşın Devletle Buluştuğu Köprü

CİMER: Vatandaşın Devletle Buluştuğu Köprü

19 Mart 2026
Çanakkale – Bir Milletin Yemini

Çanakkale – Bir Milletin Yemini

18 Mart 2026
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan

18 Mart 2026
Çanakkale Geçilmez!

Çanakkale Geçilmez!

18 Mart 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap