Mevsim bahardı, ılık bir esintiyle, günümüz aydınlandı. Yüzümüz güldü, menekşeler açmaya başlamış ve kırlar şenlenmişti.
İnekler çimende, çocuklar da derenin çağıltısındaydılar. Tarkan annesine seslendi. Kır çiçekleri, ekin alanlarını donattı. “Toprağın ısınmasını bekleyip, hemen eşmeyelim,” dedi.
Kuşlar karalahana tomurcuklarını karıştırıyordu. Tatlı öz su, dedi annesi. Yılların tecrübesi, öz suyu kaçırmıyorlardı. Annesi Tarkan’ın önerisini kabul etmişti. Baban da ona göre izin alır, dedi.
Tarkan, toprağın nemi kar suyunda geliyor. Bu durumda tohum çimlenmez. Tepeler hala beyaz örtüyle kaplı. “Kar soğuğu” çimenlerin büyütmesine engel oldu. Böylece ineklerin çimen sefası sona erdi. Kuru çayırla birlikte ahıra girdiler.
Güneş varlığını göstermeden, sağanak bir anda geldi. Ne olduğunu şaşırdık. Şaşırsak da sel sularının zararını gördük. Menekşeler açtığına pişman oldu. Çimenler kardan sonra boyunlarını bir daha büktü.
Kesin ayaza rağmen, Tarkan çimene çıktı. Yolun kenarında iri yarı siyah postlu bir hayvan gördü. Bir iki adım yürüdü ve toprağı eşelediğini fark etti. Peşindeki yavrular yanına sokulunca gözlerine inanamadı. Domuz çimene kadar gelmişti.
Yaban domuzu, yol kenarında yiyecek arıyordu. İlk defa bu kadar eve yakın gelmişti. Tarkan, anne diyecekti, bekledi. Sessizce, anne tüfek, anne gibi domuzda duymadı. Kapıya varıp anne, tüfek. Tarkan tüfeği eline aldı. Çimende üç dört adım attı. Domuz eşelemeyi sürdürdü. Tarkan’ı hesaba katmadı. Suyunu silkeledi, yavrularını altına aldı. Eşelediği yerden bir şeyler toplamaya başladı.
Tarkan tüfeği arkasına sakladı. “Bana bakmayan, domuza ben de bakmam,” dedi. Domuz belli ki çok açtı. Topraktan aramayı sürdürdü. Acaba çimende ne buluyordu. Annesine seslendi ve ekmek getirmesini istedi. Annesi bir poşet ekmek parçasıyla geldi. Ekmek parçalarını yol kenarına döktü. Domuz hemen geri döndü ve ekmek parçalarını yaladı yuttu.
Tarkan, “o da anne,” dedi.
Baharın güzellikleri arasına, domuzun yavrularını da saydı. Sağanağı karayemişin altında geçirmişlerdi. Yavruları için besin arıyordu ve ortamı da güvenli görüyordu.
Tarkan, sevgi dünyama domuzun girmesine sevindim, dedi.
Hasan TANRIVERDİ























