Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan Celal GÜZEL

Aydınlar…

Hasan Celal GÜZEL Yazar Hasan Celal GÜZEL
09 Temmuz 2012
Hasan Celal GÜZEL
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Sevgili okuyucular, bu pazar sohbetinde, geçen pazar 'Âkil Adamlar' başlığıyla yayınladığım yazımın devamı mahiyetinde olan 'Aydınlar' meselesini ele alacağım. Hemen belirteyim ki, Türkiye'nin çok ciddî bir 'aydın' sorunu vardır.

Aydın yabancılaşması

Efendim, 'Büyük Türkçe Sözlük'te (Mehmet Doğan) 'münevver' (aydın) karşılığı olarak 'ışıklı, bilgili, kültürlü, entelektüel' denilmiş. Ayrıca, Azerî lehçesinde kullanılan 'ziyalı' ve 'aksakal' sözleri Türkiye'de de sevilmiş ve benimsenmiş bulunuyor.
Mehmet Doğan, 'aydın' maddesinde iki önemli kavramı şöyle açıklıyor: 'Aydın despotizmi': Aydınların hâkimiyetlerini sürdürmek için kendi dışlarındaki oluşumlara karşı takındıkları baskıcı tavır. 'Aydın yabancılaşması': Bazı ülkelerde, tahsil ve bilgilenme sonucu kendi toplumunun değerlerinden, içinden çıktığı halktan uzaklaşma şeklinde ortaya çıkan okumuş tavrı.
Doğan'ın çok güzel ifade ettiği 'yabancılaşma'ya şunu da ilâve edeyim. Bizim 'yabancılaşmış aydınlar'ın çoğunluğu, çok yönlü bilgi ve kültüre sahip değillerdir ve körü körüne aynı yanlışları savunurlar.

Aydın ihaneti

Efendim, hep aynı kişilerden oluşan mâhut aydın bozuntularının, hiçbir millî meselede bir araya gelmezken, Ermenici ve Kürtçü hayranlıkları devam ediyor. Bize göre 'aydın ihaneti' içinde olan bu grup, Türkiye'nin ve Türk Milleti'nin menfaatleriyle hiç ilgilenmemekte; hattâ Türkiye'nin tezlerine ne kadar karşı çıkarsa, o kadar 'aydın' sayılabileceğini zannetmektedir.
Bu sözde aydınlar, genellikle çifte standartlıdır. AİHM'nin Apo ve başörtüsü konusundaki kararlarını alkışlar; öğrenim hürriyetinin engellenmesine sırtlarını döner ve darbe dönemlerinde baskılar karşısında suskun kalırlar. Lâkin, 'resmî tarih'e karşı çıkma iddiasıyla Ermeni diyasporasının iddialarını savunur; ırkçı-bölücü Kürtçülerin hâmiliğine soyunur; Türkiye ve Türkler hakkındaki bütün itham ve iftiraların sözcülüğünü yaparlar… Tamamiyle 'yabancılaşmış', 'gayrimillî' ve Türk toplumunun kültürel değerlerinin dışındadırlar.

Kompleksli aydın güruhu
Efendim, bu 'kompleksli aydın gürûhu', hiçbir zaman kendi milletlerine, kültürlerine ve medeniyetlerine değer vermemişler ve kendi toplumlarını daima hor görmüşlerdir. Derme çatma öğrendikleri yabancı dillerini bir fâikıyet sebebi olarak telâkki edip, Türkiye'ye ve Türk Milleti'ne İngilizce, Fransızca gözlüklerden bakmışlar; mühtedîlere ve uşaklara mahsus bir aşırılıkla, Türkiye üzerindeki yabancı tezleri şiddetle savunmuşlardır. Bir zamanlar 'Sovyetler Birliği'nin çocuğu' olmakla övünmüşler, silâhlı kuvvetleri 'devrim'e zorlamışlar; devran dönünce de liberal ve demokrat kesilerek kendilerini Batı'nın âguşuna bırakmışlardır.

Türkiye, 19. asırdan itibaren yoğun bir 'aydın ihaneti'ne mâruz kalmıştır. Fransa'ya kaçarak kendi vatanları ve milletleri aleyhinde faaliyet gösteren 'jöntürkler' de; Bedri Rahmi'nin, 'Herifçioğlu Sen Mişel'de koyuvermiş sakalı' dediği daha sonraki nesiller de aynı zincirin halkalarıdır. Batılı anlamda ilk üniversitenin rektörü Hoca Tahsin Efendi'ye, 'Âleme gelmiş sayılmaz, gitmeyenler Paris'e' diye beyit dizdiren; kendi devletinin başkanına suikast teşebbüsünde bulunan Ermeni komitacısına 'Ey şanlı avcı' diye hitap ederek 'Attın, fakat yazık ki, yazıklar ki vurmadın!' diye şiir yazdıran, hümanist geçinen 'kompleksli aydın' ile Taşnak ağzıyla diyaspora müfterilerinden özür dileyenler hep aynı zihniyetin temsilcileridir.
Türkiye'nin modernleşebilmesi için Batı'dan damızlık erkek getirilmesini teklif eden Abdullah Cevdet'in iğrenç zihniyeti, ne yazık ki bugün ihanet içindeki 'yabancılaşmış aydın'da aynen devam etmektedir.

Paylaş
Etiketler: 'ışıklıAydın yabancılaşmasıbilgilikültürlü
Önceki Yazı

Üç Ortağız Müslüman Musevi ve Hristiyan

Sonraki Yazı

Sıkıldık Gayri

Hasan Celal GÜZEL

Hasan Celal GÜZEL

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Hasan Celal GÜZEL

Geleceğin Süper Gücü: ‘Yeni Türkiye’ (II)

04 Eylül 2016
5k
Hasan Celal GÜZEL

Geleceğin Süper Gücü: ‘Yeni Türkiye’ (I)

01 Eylül 2016
5k
Hasan Celal GÜZEL

Türkiye’nin Lideri: Recep Tayyip Erdoğan

30 Temmuz 2016
5k
Hasan Celal GÜZEL

Akit Gazetesi ve Demokrasi

27 Temmuz 2016
5k
Sonraki Yazı

Sıkıldık Gayri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap