Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hüseyin ŞENGÜL

AKP İktidarı Değerlendirmelerinde Es Geçilen Nokta

Hüseyin ŞENGÜL Yazar Hüseyin ŞENGÜL
04 Nisan 2016
Hüseyin ŞENGÜL
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

AKP iktidarının kamu kaynaklarını ve iktidar gücünü iktisadi alandaki kullanma biçimi, politik varyasyonlarının temelini oluşturuyor. Bu nedenledir ki, ülke demokratikleşemiyor.

AKP iktidarı üzerine yapılan değerlendirmelerde es geçilen temel bir nokta var: AKP iktidarının iktisadi ayağı!

AKP iktidarını gerek savunanlar, gerekse eleştirenler, bakışlarının merkezine ideolojiyi, tarihsel bağlamdan hareketle de İslamcı ve laik siyaseti ya da demokratik siyaset perspektifini koyuyorlar.  Bütün bunlar yanlış değil, ama ciddi oranda eksik!

Bir siyasi yapının ve hele iktidar olmuş bir siyasi partinin toplumda hangi ekonomik kesimlere dayandığının ve özellikle gücü eline geçirdiğinde hangi iktisadi ilişkiler ağını ördüğünün değerlendirmesini yapmayan her görüş eksik olur ve bu eksik değerlendirmeler de, çoğu kez yanıltıcı sonuçlar doğurur.

Hele bizim gibi devletçi ekonominin ve otokratik siyasetin hala etkin olduğu ve özellikle kamu kaynaklarının iktidarlarca keyfi dağılımlarının yapıldığı ülkelerde, iktidarların hangi egemen kesimlerin çıkarlarını savunduğu ve kendisini destekleyen bir işadamı sınıfı yaratıp yaratamadığı hususu çok büyük bir öneme sahiptir.

İktidarların genellikle iki ayağı bulunur: Siyasi/ideolojik ve iktisadi. Siyasi ayak her zaman iktisadi ayağın üzerini örtmek için kullanılır. Bu örtme işi için gerekli araçların temini ise, iktisadi ayak tarafından dolaylı olarak karşılanır.

Gerekli araçların başında medya gelir. İktidar partisi, toplumla ilişkisinin önemli kesimini medya aracılığıyla yürütür. İktidar gücü kullanılarak medya kurumlarına uygun krediler temin edilir, medya patronuna çeşitli ihaleler pas edilir ve böylece sihirbaz haberciliği yapılır.

Bunun yüzlerce örneğini yaşıyoruz. İktidar yanlısı medyanın manşetlerine bakınız, bu kadarı da olmaz dedirten cinsten! İktidar yanlısı yazılara bakınız; demek böyle yazılar yazabilen insanlar da varmış denilecek cinsten!

Örneğin Suriye sınırında Rus uçağını düşüren Türkiye uçağının pilotu için FETÖ’cü (Paralel) örgütün üyesi denilir!

Reza Sarraf’ın ABD’de tutuklanması üzerine ilgili savcıyı daha şimdiden FETÖ ile irtibatlı ilan ettiler! İftirada, yalanda, çarpıtma da sınır tanımayan medya kesiminin Obama’yı da Paralel örgütle ilişkili ilan etmeleri ihtimal dâhilindedir!

AKP iktidarının ve Erdoğan’ın siyaset etme süreci izlendiğinde, asıl kırılmanın 2013 yılında Gezi olaylarıyla yaşandığını görürüz. Erdoğan ve AKP’liler, Gezi parkını inşaata açma girişimlerinin ve kentlerin bir imar yağmasına uğratıldığının üzerini örterek, Gezi’nin bir darbe teşebbüsü olduğu savunması geliştirdiler.

17/25 Aralık dosyalarıyla birlikte yarılma derinleşti. Cemaat, bürokrasideki gücü nedeniyle Erdoğan’ı avucuna almayı, olmuyorsa da devirmeyi planlamış olabilir. Ancak böyle de olsa, bu durum 17/25 Aralık meselesini geçersiz kılamaz!

Neden bu iki olay AKP’yi bu kadar sarstı?

Bu iki olay ve bağlamları, daha çok politik değerlendirmelere tabi tutuldu.

Bunlar bir sonuç!

Bu sonucu doğuran asıl yapı, AKP iktidarının ekonomik ilişkileridir. AKP inşaat temelli bir ekonomik girişimciliği esas aldı. Bunun iki nedeni var: Birincisi, AKP’nin gerek siyasal kalibresi ve gerek iktidar olmadan önce nüve halinde bulunan ekonomik çevresi, teknolojiye dayalı sanayi üretimi yapacak bilgi, tecrübe ve beceriden yoksundu. İkincisi, ister merkezi hükümet isterse elindeki belediyeler yoluyla imar planlarındaki değişikliklerle büyük rantları elde etme imkânına sahip olmaları.

14 yıllık AKP iktidarının yol, köprü, havaalanı, AVM, ticari alan ve konut inşaatçılığından başka iş kollarında yatırımları yok. İnşaatçılık temelli bir büyüme, hem girişimcilerine hem de buna imkânlar yaratan siyasi çevrelere büyük kazançlar sağladı.

Hatırlanacağı üzere “Anadolu Kaplanları” adıyla Anadolu’daki orta üreticilerden söz edilirdi. 10 yıldır bunlardan kimse bahsetmiyor. Çünkü onların hükümetle çok yakın ilişkili olanları inşaatçılıktaki ballı kazançlara yöneldiler, kimileri de Cemaat bağlantılı diye boğuluyorlar. Kaldı ki bu Anadolu kaplanları hikâyesi de, gereğinden fazla bir abartı içeriyordu.

Türkiye’deki sanayi üretimi ne kadar artmışsa, ilk dönemlerde gelen yabancı sermayenin ve yerli yatırımcının çabalarıyla oldu. Yabancı sermaye 3-4 seneden beri, AKP iktidarının güvenilmezliğinin ve otokratlaşmasının artması değerlendirmesini yaptığından dolayı ülkeden çıkıyor. Dışarıdan gelen sermaye ise Arap ülkeleri kaynaklı olup onlar da inşaat alanlarına yatırım yapıyorlar. Örneğin Karadeniz yaylalarını katledecek olan “Yeşil yol” projesi, tamamen Arapların yerleşmelerine, tatil yapmalarına yönelik bir rant projesidir!

AKP iktidarı, kamu kaynaklarını siyasetçi/bürokrasi/işadamı üçgeni üzerinde kullanarak kendi iktidarı için bir sermaye sınıfı yaratma derdinde. Bunu bir ölçüde de başardı. Ancak bu sınıf köksüz olduğu için her an dağılmaya/kaçmaya yatkın bir sınıf. Zaten böyle olduğu içindir ki, bu sınıf AKP iktidarını ölümüne desteklediği imajını çiziyor. Erdoğan’a aşk ilan etmeler, yolunda ölürüm demeler bu kültürsüzlüğün ve köksüzlüğün ifadeleridir. Bu lafazanlıklar bir suniliğin de işareti. Bu oluşturulan sınıfın kasabalı ortalamasına sahip görgüsüz ve kabalığının tipik örneklerinden biri de (ortanca hanım, balık yeme, Beyoğlu bomba katliamında ölenlerin anısına fakirin karanfilin kendinin gül bırakma açıklamalarının yerlerde sürünen seviyesi) Ali Ağaoğlu’dur.

AKP iktidarının kamu kaynaklarını ve iktidar gücünü iktisadi alandaki kullanma biçimi, politik varyasyonlarının temelini oluşturuyor. Bu nedenledir ki, ülke demokratikleşemiyor. Bu nedenledir ki, Kürt sorunu devam ediyor. Bu nedenledir ki, Ergenekoncularla uzlaşıldı. Bu nedenledir ki, devletin katı bürokrasisi dinamik, esnek hale getirilemiyor ve bir çeki düzen verilemiyor. Makam aracı sayısı, kiralamalar hariç 130 binlerde.

Velhasıl AKP iktidarı, daha önceki vesayet rejimi iktidarlarının kamu kaynaklarını kullanma batağına saplandı. Bu iktidar sayesinde zenginleşenler, dönülmesi hiç de kolay olmayan politik yollara girdiler. Erdoğan’ın ve AKP iktidarının politik uygulamaları salt ideolojilerinden, yeni Osmanlıcılıklarından, siyasal İslamcılıklarından kaynaklanmıyor. Bunlar çok önemli, ama o iktidar olmanın iktisadi gücü yok mu…

Bir iktidarın ekonomik ilişkiler ağı, onun politik tutumlarının belirleyici nedenlerinin başında gelir! (HŞ/HK)

Paylaş
Etiketler: 14 yıllık AKPAKP iktidarıAKP inşaat temelliekonomik girişimciliği
Önceki Yazı

Bizi Ağaçlarımız (I)

Sonraki Yazı

(Ajanslar, İnternet Siteleri Ve Medyaya Düşen Bir Haber)

Hüseyin ŞENGÜL

Hüseyin ŞENGÜL

İlişkili Yazılar

Yeni Bir Anayasa (mı?)
Hüseyin ŞENGÜL

Yeni Bir Anayasa (mı?)

17 Eylül 2023
5k
Çivisi Çıkmış Dünya
Hüseyin ŞENGÜL

Çivisi Çıkmış Dünya

09 Temmuz 2023
5k
Prens ve Hayal Kırıklıkları
Hüseyin ŞENGÜL

Prens ve Hayal Kırıklıkları

11 Haziran 2023
5k
28 Mayıs Seçimi Üzerine
Hüseyin ŞENGÜL

28 Mayıs Seçimi Üzerine

01 Haziran 2023
5k
Sonraki Yazı

(Ajanslar, İnternet Siteleri Ve Medyaya Düşen Bir Haber)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap