Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Eyüp ELMAS

Acil Otantik Köy Ürünleri Pazarımızı Kurmamız Lazım

Eyüp ELMAS Yazar Eyüp ELMAS
11 Mayıs 2016
Eyüp ELMAS
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Dünkü yazımda şehir merkezindeki köy pazarlarını konu edinmiştim. Şimdi sizlere şehir dışında ana yol aksları üzerinde yapılmasını önerdiğim köy ürünleri pazarından bahsedeceğim.

İlimiz Karadeniz sahil yolu üzerinde. Ayrıca; Ünye Akkuş, Fatsa Aybastı, Altınordu Mesudiye, Altınordu Kabadüz alt bağlantı yollarına da sahip.

Bu ana ve alt yol güzergahlarında; Altınordu, Gülyalı, Perşembe, Fatsa, Ünye, Akkuş, Çatalpınar, Kabataş, Aybastı, Ulubey, Gürgentepe, Gölköy, Mesudiye ve Kabadüz olmak üzere 14 ilçemiz mevcut, ancak diğer ilçelerimizde bir şekilde ana ulaşım akslarına yakın.

Çok genel bir hesaplamayla tahminim köylerimizin-mahallelerimizin yaklaşık üçte biri bu yol güzergahlarına sınır veya içinden geçiyor.

Köylerimizde çeşitli ürünler üretiyoruz ve satıyoruz. Temel sorunumuz bu ürünlerin değerinde bir fiyatla pazarlanması ve pazarlama sadece kırsal alandaki ürünlerimizin değil, aynı zaman da ticaretin temel sorunu.

Çok genel bir hesaplamayla nüfusumuzun üçte biri yıl ortalaması olarak kırsalda yaşıyor ve üçte ikisi ise kırsala bağımlı olarak geçimini sürdürüyor. Ana geçim kaynağımız fındık olsa da, buralarda fındığın dışında da çok farklı ürünler yetiştiriliyor, birçok ürünümüz de pazarlanamadığı için yetiştirilmekten vazgeçilmiş durumda.

Örneğin “serbest yumurta tavukçuluğu” gibi birçok kurumumuzun destek verdiği yumurta üretiminde hatırlanacağı gibi temel sorun pazarlama idi ve basına da yansıyan tartışmalar yaşandı.

Nüfusumuzun çoğu şehirlerde yaşıyor ve köylülerimiz bile toprağa dayalı tüketimlerini şehirlerdeki pazarlardan karşılıyor. Kırsal alanda üretim durma aşamasına geldi.

Tüm bu sorunların çözümüne yönelik bir proje önerim var: OTANTİK KÖY ÜRÜNLERİ PAZARI. Bu projeyi Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerine önermiştim, benimsediler ve şimdi bir kaç örnekte olsa hayata geçirmiş durumdalar. Kısmen ve küçük ölçeklide olsa benzer bir uygulama Çambaşı yolunda Turnalık’a gelmeden ana yol kenarında var zaten, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Yol haritası; yöresel mimari ve ahşaba dayalı bir tasarım yapmak, Büyükşehir belediyemizce inşaatlarını yapmak-yaptırmak, ziraat odalarımız üzerinden çiftçilerimizi organize etmek ve aynı zamanda denetimlerini yapmak, bu alana ıslak mekanlar (bay bayan tuvaletler ve çeşme) mescid yapmak (10 m2). Islak mekan yapılarının ve mekânsal altyapıların maliyeti 20.000-50.000 TL yi aralığında olur ve 19 ilçede birer örnekle başlasanız toplamda yaklaşık 400.0001.000.000 TL aralığında olur. Kurumlarımızın bütçelerini düşündükçe konuştuğumuz rakamlar gerçekten komik kaçıyor.

Buraların isim hakkını hayırsever birer gurbetçimize verin, peyzaj-çevre düzenlemesi, nakliye, altyapı vb maliyetleri belediyelerimiz kendi imkanlarıyla yapsın hayırseverimiz de üst yapı maliyetini karşılasın. Alın size hayır fabrikası, para fabrikası ne derseniz deyin.

Yaklaşık 10 yıl önce insanlarımız; köylerinde, nitelikli üreten, terleyen, sağlıklı bir çevrede yaşayan, toprağa dayalı tüketen, çiftçiliği bir meslek olarak gören ve kendini değerli hisseden durumda iken, şimdi; şehirlerin varoşlarında, nitelikli tüketen, sağlıksız bir çevrede yaşayan, markete dayalı tüketen, mesleksiz ve kendini değersiz hisseden, kahveye veya eve bağımlı duruma geldi.

Çözüm elbetteki çok yönlü düşünülmüş, çalışılmış, planlanmış ve harekete geçilmiş bir kırsal kalkınma çalışması. Bu dediğin “çok zaman alır, bizi meşgul eder” vb. anlamsız düşünceler var ve “bir şey söyle devamı sonraki iş” deniyorsa kırsal kalkınma için kafamda düşündüğüm yüzlerce adımdan bir tanesi olarak somut bir adım: OTANTİK KÖY ÜRÜNLERİ PAZARI.

Duası benim payesi sizin olsun, lütfen ey yöneticiler, kırın zincirlerinizi, yönünüzü çiftçimize dönün, onların duası ve memnuniyeti sülalenize yeter.

Paylaş
Etiketler: Otantik KöyÜRÜNLERİ PAZARI.
Önceki Yazı

Ana Yüreği Ve İki Fotoğraf

Sonraki Yazı

Yoldan Önce Yol Arkadaşı

Eyüp ELMAS

Eyüp ELMAS

İlişkili Yazılar

Samsun’u Ülke Gibi Yönetmeli
Eyüp ELMAS

Samsun’u Ülke Gibi Yönetmeli

06 Aralık 2023
5k
Eyüp ELMAS

Ordu Tarımda Türkiye’yi Besler

18 Aralık 2017
5k
Eyüp ELMAS

Darılmak Yok Konuşmak Var

17 Aralık 2017
5k
Eyüp ELMAS

Beton Kapanı

09 Aralık 2017
5k
Sonraki Yazı

Yoldan Önce Yol Arkadaşı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap