Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 7, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Uğur ÖZALTIN

Deprem Hazırlıkları Nasıl Olmalı?

Uğur ÖZALTIN Yazar Uğur ÖZALTIN
31 Ekim 2011
Uğur ÖZALTIN
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Depreme hazırlık konusu çok önemli bir konu. Ne kısır siyasete oyuncak yapılabilir ne de bir partiye yüklenebilir. Akıl ve bilim yoldaşımız olmalı. Eğer bir gün belediyeci, siyasetçi, müteahhit, bürokrat çıkar ve rant paylaşımı sona erdirilebilir de, gerçekten akılcı çözümler aranırsa diye bu makaleyi yazıyorum. Önceki makalelerimde bu hatanın 1983 ANAP iktidarıyla başladığını yazmıştım. Berber, imam, bakkal, şambalici’den müteahhitler mantar gibi çoğalmıştı 1980’li yıllarda. Kat karşılığı sistemiyle güzelim şehirler talan edildi ve çürük binalar plansız bir şekilde mantar gibi çıkıverdiler.

Bir, iki, üç katlı bahçeli evlere göre düzenlenmiş olan sokak genişlikleri aynı bırakıldı. Kanalizasyon aynı bırakıldı ama bir evin yerine 12-16 daire yapıldı. Sokaklar yükselen evlere göre düzenlenmeyince daracık havasız sıkıcı sokaklar arabalarla doldu kaldı. ANAP bu yüzden şehirlerin plansız katledilmesinde önemli bir başlangıçtır ve bu gün yaşanan sorunların da anasıdır.

Bugün Van depreminin ardından konu yine güncel oldu. Hükümetlerin belediyelerin şehircilik olayından hiçbir şey anlamadıkları her depremde ortaya çıkıyor. RANT EŞKIYALIĞI her yeri sardığı müddetçe bu sorunun biteceğine de inanmıyorum. Aklı olan bahçeli müstakil bir ev alsın otursun ve bu rantçılardan şifa beklemesin.

Yanlış uygulamalar nelerdir önce bunları sıralayacağım. Apartman altları zemin katları tüpçü, fırın, banka, alış veriş merkezi, kuyumcu, kahvehane, lokal, gıda toptancısı, kreş, dershane, pastane, kurs, karakol, sağlık ocağı, eczane,  gibi yerler asla yapmayalım ruhsat vermeyelim. Bu tür yerler tek katlı geniş bahçeli olmalıdır. Kocaeli depreminde fırın üstünde oturan bir çok aile yanarak ölmüştür. Tek katlı olması gereken bu yerlerden asla taviz verilmemeli, bu sağlam kalacak yerler deprem sonrası ayakta kalmalıdır.

Depremde hangi sıkıntılar yaşanıyor ? Bu konuda Kızılay güçlendirilmeli, sivil savunma ve kurtarma ekipleri her il ve ilçede aktif tutulmalıdır. Seyyar tekerlekli tuvalet, banyo ve mutfaklar yapılmalıdır. İl ve ilçelerde itfaiye ekipleri artırılmalı temiz su ihtiyacı itfaiye tarafından karşılanmalıdır. Okullar, yurtlar, hastaneler, askeriye binaları asla çok katlı olmamalı iki katı geçmemelidir ve bahçeleri geniş tutulmalıdır.

İstanbul depremi düşünülerek bir çok ruhsatsız ve çürük binaların yıkılması gündemdedir. AKP hükümeti bu sorunu 5-6 katlı çürük binaların kat karşılığı 15-20 kat kuleler haline dönüştürerek çözmeyi planlıyormuş. Bana bu çözüm çok akılcı görünmüyor. Geçmiş ANAP hükümetlerinin hatasını tekrarlamak gibi bir şey bu. Çürük 5 katlı apartmanı yıkıp yerine yine çürük 20 katlı bir kule dikilecekse bu akıl işi olmaz. Müteahhitlerin cebi dolar başka bir şey olmaz. Rant eşkıyaları İstanbul boğazını yeniden talan edeceklerse yazık bu millete. Öncelik bina yıkmak değil sağlamlamak olmalıdır. Açık alanlar çoğaltılmalıdır.

Tek katlı ve geniş bahçeli olması zorunlu olan yerleri yukarıda yazmıştım. Birde sokak genişliğinin binalar yükseldikçe nasıl olması gerektiğini yazayım. 5 katlı bir apartman düşünelim. 5×3= 15 metre apartman yüksekliği olur. Karşısındaki apartman da 15 metre yüksekliğinde olur ve bu sokak 30 metre genişliğinde olmalıdır. En azından 25 metre olmalıdır ki sokaklar araç mezarlığına dönüşmesin. Şimdi sokaklarımız 10-12 metredir. Daracık havası bunaltıcıdır. 20-30 katlı kuleler bu hesaba göre nasıl olmalıdır ? 20×3 metre = 60 metre yüksekliğindeki kulenin 60 metre uzaklığında başka bina bulunmak zorunda. Ayrıca başka bir sorun da şudur. 10-12 daireli apartmanlarda yıllardır bir yöneticilik sistemini rayına oturtamadık. Her daire kafasına estiğini yapıyor. 20-30 katlı 100-150 daireli bu yeni kulelerde oturanlar kafayı bozarlar. Hele zemin katta yer genişletme hırslısı  bir beyinsiz birkaç kolon keserse seyreyle gümbürtüyü.

Paylaş
Etiketler: ANAP iktidarıDepremde hangi sıkıntılar yaşanıyorHastanelerİSTANBUL DEPREMİKızılay güçlendirilmeliokullaryurtlar
Önceki Yazı

Gelecek Eğtimi

Sonraki Yazı

Neden TÜSİAD Suriye’ye Düşman?

Uğur ÖZALTIN

Uğur ÖZALTIN

25 temmuz 1966 Manisa doğumluyum. Manisa Lisesi Edebiyat bölümü mezunuyum. Manisa da merkez de ikamet etmekteyim.

İlişkili Yazılar

Uğur ÖZALTIN

Kısa Kısa – Gereksiz

19 Haziran 2015
5k
Uğur ÖZALTIN

Katillik Nerede Başlar

05 Haziran 2012
5k
Uğur ÖZALTIN

Sor Soruyu

30 Mayıs 2012
5k
Uğur ÖZALTIN

Üstün Dökmen Döktürdü

17 Mayıs 2012
5k
Sonraki Yazı

Neden TÜSİAD Suriye’ye Düşman?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Biz Ne Güne Duruyoruz Burada

Angarya Değil Bu İş

07 Aralık 2025
Göz Gördü Gönül Katlanmadı

Eller Taşın Altında

07 Aralık 2025
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap