Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazartesi, Ağustos 31, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Doğa-Çevre

Dağların Mucizesi Doğal Antibiyotik

Hüseyin ERKAN Yazar Hüseyin ERKAN
31 Ağustos 2026
Doğa-Çevre, Hüseyin ERKAN, Sağlık & Beslenme
0
Dağların Mucizesi Doğal Antibiyotik
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Memleketimden İnsan Manzaraları 586

DAĞLARIN MUCİZESİ DOĞAL ANTİBİYOTİK

* * * Bir yerin otu kekik,

kuşu da keklikse durma yerleş.

Başlıkta okuduğunuz gibi, “Dağların mucizesi doğal antibiyotik” denen kekik bitkisinden söz eden söyleşilere ilgi oldukça fazla… Sözü hiç uzatmadan gelen iletilerden örnekler vereceğim.

İlk yanıt yaklaşık 50 yıldır Almanya’da yaşayan Necmettin Çivilibal öğretmenden:

“1980’lerde tatil için geldiğim ülkemizden Berlin’e dönerken Prag’da bir otelde kaldık. Otel ücretine dahil sabah kahvaltısında bize kekik çayı getirdiler. Çok beğendik. O gün bugündür kahvaltılarımızda bildiğimiz çay yerine özellikle kekik ve diğer bitki çaylarını tercih ediyoruz.”

Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti, değil mi? Bak hele!.. Bizim ülkemizde doğal olarak kekik yetiştiren yöreler dahil herhangi bir otel, lokanta, kahve, lokal ve gazinoda kekik çayı verildiğini görüp duydunuz mu? Her yerde ve her evde ille de kara çay!.. O da iyi, o da yaralıdır da her şeyin fazlası zararlı değil mi? Her gün içtiğimiz beş on bardak çayın hiç değilse yarısının kekik, nane, ıhlamur çayı olması daha yararlı olmaz mı?

İkinci ileti Prof. Dr. Ali Yılmaz’dan:

“Önceki hafta, ‘Kekik Deyip Geçmeyin’ adlı yazınızı okumuştum; bu hafta da ‘Kekik Giren Eve Doktor Girmez’i zevkle okudum. Çok haklısınız! Dozu aşıp çay, kahve tiryakileri gibi abartmamak şartıyla ben de aynen katılırım görüşünüze.”

Evet, çok önemli bir uyarı bu!

Eğitimci Yazar Fazilet Özkan Por’da sıra:

“Doğayı tanımıyoruz yeterince. Özellikle kentte doğup büyüyenler… Bulgaristan göçmeni sınıf öğretmeni bir arkadaşım anlatmıştı; çocukluğunun geçtiği oradaki eğitimi. Daha ilkokuldayken alıştırıyorlarmış; çocukları doğa ile dost olmaya. Dört duvar arasında değil, doğanın bağrında işlenirmiş dersler.

Otları, sebzeleri, bitkileri, ağaçları görüp dokunarak, koklayarak, mümkün olanların sebze ve meyvelerini koparıp yiyerek öğrenirmiş öğrenciler. Her birinin özelliklerini ezberleyerek değil yaşayarak!.. Bizim Köy Enstitüleri gibi aynen. (…)

Çok akıllı insanlarmış sizin köylüler. Ağrılara, yaralara kurşun döktürmek, hocaya okutmak varken nerden, nasıl bilmişler de kullanmışlar kekiği ilaç olarak? Doğrusu ya şanslıymışsınız. Doğal beslenip doğal ilaçlarla sağlıklı kalmışsınız siz.”

Dr. Tahir Dönmez kısaca anlatmış:

“Kekik harika bir ilaç bence de. Kekikle birlikte bir de yavşan bitkisinden söz eder Aksekililer.”

Eğitimci şair ve yazar Muhsin Durucan’da sıra:

“Araştırma ürünü kaleme aldığınız kekiğin yararlarını okuyarak bilgi edindim. Var olasınız!”

Erzincanlı Köy Enstitülü bir öğretmenin oğlu olan araştırmacı yazar Sercan Ünsal neler yazmış bakalım:

“Bizim, aileden gelen bir arıcılık damarımız var. Ayaş’ta 15 arı kovanım var benim. Bilirsiniz, kekik balı çok beğenilir. Memlekette biz kekik balının fiyatını yüksek tutardık. Özel alıcıları vardı. Ben arı zararlılarına karşı kekik yağı ve kekik suyu kullanıyorum. Bahar şerbetine mutlaka kekik suyu eklerim. Sonbahar hariç, başka ilaç kullanmam. Çocukluğumdan beri arı zararlılarıyla böyle savaşırız biz. Bu gerçeği bilmeyenler sentetik ilaçlar kullanarak doğal balı bozuyorlar. Piyasadaki balın hali ortada… Vatandaş saf balı unuttu.”

Haklı değil mi yazar? Unuttuğumuz pek çok güzel şey gibi saf balı da göremez olduk artık.

Ve Aksekili Turgut Süner de diyor ki::

“Doğru söylersin dost! Kekik evimize girmez olduğu günlerden beri biz doktora gidiyoruz. Hastanelere kekik koysalar daha sağlıklı olurduk.

Şaka bir yana kekikle büyüdük bizler. Çocukluğumda Akeki’deki her evde kekik yağı, kekik suyu ve kurutulmuş kekik olurdu mutlaka. Kekikti her derdimize deva!..”

Evet sevgili dost, biz birbirimizi unutmadık ama İstanbul unutturdu; o eski dostu bize.

Konuya ilgi duyanlardan biri de gazeteci ve yazar Ünal Bolat oldu. Okuyalım bakalım:

“Kekik giren eve doktor girmez; öyle mi? Gerçekten de çok önemli bir konuyu işlemişsiniz bu söyleşinizde. Kahroluyorum, bu bilgilere yeteri kadar değer verilmemesine. Destek çıkılmayıp ilgi gösterilmemesine…

‘Bir adım bir adımdır’ deyip ben bu pazar (30 Ağustos 2026) Türkiye gazetesindeki ‘Hayatım Roman’ köşesinde yer vereceğim; bu güzel söyleşiye. Bizim okuyuculardan bir ses seda çıkacak mı bakalım. Merakla bekleyeceğim.”

Emine Dönüş Özatar kardeşimiz ne yazmış acaba?

“Kekik bitkisinin mitolojide olduğu gibi tarihte de köklü bir yeri var. Eski Mısırlılar kekiği mumyalama işleminde antiseptik olarak kullanırken, Antik Yunan’da cesareti temsil etmesi için banyo sularına kekik eklerlerdi. Roma döneminde ise kokusuyla ferahlık saçtığı için ev temizliğinde de kekik kullanılırdı; yemeklere lezzet katması için de…”

Dolar vererek aldığımız televizyonlarımızda gümbür gümbür reklamı yapılan yabancı temizlik ürünleri dururken, ilkel insanlar gibi ne diye kekikle uğraşalım ki biz; değil mi ya!

Bu söyleşimize son noktayı Doğu Türkdoğan koyuyor:

“Yazında verdiğin adrese girip Prof. Dr. Oktay Yeğen hocamızın sayfalarını da okudum. Hâlâ aradığımı bulamadım. Gastritim var. Kekiğin yağını mı, suyunu mu kullanacağım? Yemekten önce mi sonra mı? Ne zaman, ne kadar? İçtiğim ilaçlarla -örneğin tansiyon, kolesterol, ağrı kesici ve benzerleriyle- etkileşimi ne?

Sayın Profesörümüzü kutluyorum. Önemli bir kapı açmış. Üstelik keşfinin patentini de almış. Ne güzel!.. İnsan hastalıklarıyla ilgili araştırma yapıp patent alan da var mı?

Yoksa neden yok?..”

Çok güzel sorular bunlar.

Yanıtlayan olacak mı dersiniz?

Bekleyip görelim.

Görüş, düşünce ve eleştirilerini yazmak lütfunda bulunan tüm dostlara yürekten teşekkürler!..

HÜSEYİN ERKAN

0535 371 74 83

 

huseyinerkan@dilemyayinevi.com.tr

Paylaş
Etiketler: dağların mucizesidoğal antibiyotikdoğal beslenmekekikkeklik
Önceki Yazı

Yeni Bir Soluk

Sonraki Yazı

Zamanın Üç Durağı

Hüseyin ERKAN

Hüseyin ERKAN

İlişkili Yazılar

Deniz Kıyısında Örnek Bir Kamu Hizmeti: DSİ Kapızlı Eğitim Tesisleri
Doğa-Çevre

Deniz Kıyısında Örnek Bir Kamu Hizmeti: DSİ Kapızlı Eğitim Tesisleri

31 Ağustos 2026
5k
Siyah Tahin Olayı Nedir, Aslı Esası Nedir?
Genel Eğitim

Siyah Tahin Olayı Nedir, Aslı Esası Nedir?

27 Ağustos 2026
5k
Görmediğimiz El
Doğa-Çevre

Görmediğimiz El

25 Ağustos 2026
5k
Kekik Giren Eve Doktor Girmez
Doğa-Çevre

Kekik Giren Eve Doktor Girmez

25 Ağustos 2026
5k
Sonraki Yazı
Zamanın Üç Durağı

Zamanın Üç Durağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap