Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Mart 22, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Aydın UZKAN

Tanışma Kültürü

Tanışmak, iki yabancı zamanın birbirine usulca dokunmasıdır. Biri geçmişinden ince bir buğu getirir, diğeri geleceğe doğru açılan bir kapı gibi durur.

Aydın UZKAN Yazar Aydın UZKAN
22 Mart 2026
Aydın UZKAN, Kültür, Sosyoloji
0
Tanışma Kültürü

A firm handshake between two partners. Black and white image.

400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İnsan, bir başkasıyla karşılaştığında yalnızca sosyal bir etkileşime girmez, aynı zamanda kendi benliğini yeniden düzenler. İlk izlenim dediğimiz şey, bilinçdışının hızlı bir taramasıdır. Geçmiş deneyimler, öğrenilmiş kalıplar ve duygusal hafıza devreye girer. Bu yüzden tanışma anı, çoğu zaman, sezgisel ve duygusal bir reaksiyonun ürünüdür. Bireyin kendilik algısıyla doğrudan ilişkili bir psikolojik alandır.

Tanışmak, iki yabancı zamanın birbirine usulca dokunmasıdır. Biri geçmişinden ince bir buğu getirir, diğeri geleceğe doğru açılan bir kapı gibi durur. İlk bakış, çoğu zaman kelimelerden önce konuşur. Gözler, henüz kurulmamış cümlelerin yükünü taşır. O an, dünya biraz yavaşlar ve insan, kendi iç sesini bir başkasının sessizliğinde duyar.

Kelimeler, çoğu zaman tanışmanın en zayıf halkasıdır. İnsan, kendini anlatmaya çalıştıkça eksilir, sustukça çoğalır. Bir “merhaba” bazen bir ömre denk gelir, bazen de yalnızca havada asılı kalmış bir yankı olur. Tanışma kültürü, işte bu yankının hangi kalbe yerleşeceğini bilme sanatı gibidir.

Bir el uzatılır bazen ama o el yalnızca bir ten teması değildir, yılların biriktirdiği bütün ihtimallerin birbirine değmesidir. Parmak uçları, hayatın kırılganlığını fısıldar. Tanışma anı, görünmeyen bir köprü kurar, iki kıyı, birbirine adını bilmeden bağlanır.

Bireyin bağlanma stili, tanışma biçimini büyük ölçüde belirler. Güvenli bağlanan biri daha açık, daha temas odaklı bir yaklaşım sergilerken, kaçıngan ya da kaygılı bağlanma örüntülerine sahip bireyler mesafeyi koruma ya da aşırı yakınlaşma eğiliminde olabilir. Bu durum, tanışmanın sadece iki kişi arasında değil, iki farklı psikolojik geçmiş arasında gerçekleştiğini gösterir.

Her yeni karşılaşma, geçmiş ilişkilerin gölgesini de içinde taşıyarak ilerler. Bir risk taşır, çünkü insan, kendinden bir parçayı bilinmeze teslim eder. Bazı insanlar, tanışmayı bir kapıyı aralamak gibi yaşar, bazıları ise duvar örer. O duvarlar, aslında korunmak için değil, görülmekten korkmanın ince bir bahanesidir.

Tanışmak, aynı zamanda kendini yeniden keşfetmektir. Bir başkasının gözünde gördüğün yansıma, bazen kendi içindeki karanlık odaları aydınlatır. İnsan, hiç bilmediği bir yönünü, bir yabancının bakışında bulabilir. ‘’İnsan, bir başkasına değdiği yerde başlar aslında’’ der Tezer Özlü.

Bazen de bir aynanın buğusunu silmek gibidir tanışma. Karşındaki insan, aslında senin daha önce görmediğin bir yüzünü ortaya çıkarır biraz da. Bu yüzden tanışmalar, küçük iç devrimlerdir.

Tanışma kültürü, toplumların görünmeyen kurallarını en çıplak hâliyle ortaya koyan sosyolojik bir aynadır. İnsanlar nasıl selamlaşır, ne kadar mesafe bırakır, hangi kelimeleri seçer, bunların her biri içinde bulunulan kültürel yapının kodlarını taşır.. Bu yönüyle de, yalnızca bireyler arası bir temas değil, aynı zamanda kültürler arası bir anlam alışverişidir.

Kültür dediğimiz şey, yalnızca geleneklerin değil, temasların birikimidir elbette. Nasıl selam verdiğimiz, nasıl sustuğumuz, nasıl baktığımız… Hepsi bir tanışma ritüelidir aslında. Bazı toplumlarda gözler konuşur, bazılarında kelimeler dans eder. Ama her yerde, insanın özü aynı soruyu sorar: “Ben sende nereye denk geliyorum?”

Tanışma, zamanla bir hikâyeye dönüşebilir ya da başladığı yerde solup gidebilir. Ama her durumda, geride bir iz bırakır. Bazen o iz, yıllar sonra hatırlanan bir gülüş olur, bazen de unutulmak istenen bir sessizlik. Tanışmalar, hafızanın görünmez mürekkebiyle yazılır.

Bazı tanışmalar, mevsimsiz yağmurlar gibi gelir. Ne zaman başlayacağını bilmezsin ama içinde bir serinlik bırakır. O kısa karşılaşmalar bile, ruhun tozunu alır ve insana hâlâ hissedebildiğini hatırlatır. Belki bir daha karşılaşılmaz, ama o anın yankısı uzun süre içte dolaşır.

Kimi tanışmalar da vardır ki, hiçbir zaman tam anlamıyla başlamaz. Yarım kalmış bir cümle gibi zihinde asılı durur. Ne ilerler ne biter, sadece varlığıyla bir boşluk yaratır. İnsan, o eksikliği taşırken bile aslında bir bağ kurduğunu anlar, çünkü bazı tanışmalar, tamamlanmak için değil, hatırlanmak için vardır.

İnsan, her tanışmada biraz daha çoğalır ya da biraz daha eksilir. Bu yüzden bazı karşılaşmalar bizi büyütür, bazıları ise içimizde ince bir boşluk açar. Ama yine de insan, tanışmaktan vazgeçmez, zira yalnızlık, en çok hiç tanışmamış olmanın ağırlığını taşır.

Tanışma kültürü, en çok cesaretle ilgilidir. Kendini bir başkasının bilinmezliğine bırakabilme cesareti… Bir “merhaba” ile kaderin yönünü değiştirebileceğine inanma hali… Çünkü bazen hayat, en büyük dönüşlerini en sıradan tanışmalara saklar.

Paylaş
Etiketler: aydın uzkan
Önceki Yazı

Baharlara Gül Bağlayak

Aydın UZKAN

Aydın UZKAN

Aydın Uzkan, yirmi yedi yıllık eğitimci. Sosyoloji, felsefe ve eğitim bilimleri alanında lisans eğitimleri var. Yayımlanmış Dolunay Sancısı, Anlamak Ağrısı, İkindi Uyanışları, Mavera ve  Vav Sessizliği adlarında beş kitabı bulunmaktadır. Yazar, aynı zamanda profesyonel doğa fotoğrafçısıdır.  

İlişkili Yazılar

Duygusal Bağımlılık
Aydın UZKAN

Duygusal Bağımlılık

21 Mart 2026
5k
Ünye Şehrine Ait Ukalalıklar
Doğa-Çevre

Ünye Şehrine Ait Ukalalıklar

21 Mart 2026
5k
Ramazan Bayramı Mübarek Olsun!.. 
Aktüel

Ramazan Bayramı Mübarek Olsun!.. 

21 Mart 2026
5k
Bayram Barış Demektir
Aktüel

Bayram Barış Demektir

20 Mart 2026
5k

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Tanışma Kültürü

Tanışma Kültürü

22 Mart 2026
Baharlara Gül Bağlayak

Baharlara Gül Bağlayak

22 Mart 2026

Devlet, Millet, Eğitim: Gücün Üçlü Anahtarı

22 Mart 2026
Biz Ne Güne Duruyoruz Burada

Sevgiyle Dinlemeli, Çocuklar ve Gençleri

22 Mart 2026
Ihlamur Elma

Ihlamur Elma

22 Mart 2026
Dere Kanalı

Dere Kanalı

21 Mart 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap