Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ahmet SARGIN

Türkiye Havacılıkta Düşmana Korku Dosta Güven Veriyor!

Ahmet SARGIN Yazar Ahmet SARGIN
31 Ocak 2022
Ahmet SARGIN, Bilim & Teknoloji
0
402
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

2021 yılında çip krizi nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde üretim krizi yaşanırken, Türkiye’de yerli savunma sanayinde büyük bir atılıma imza attı ve dünyaya adeta damgasını vurdu. Öte yandan, 2021 yılında savunma sanayiinde ihracat 3.2 milyar dolar oldu.

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran 32 yeni silah havada, karada ve denizde kullanılarak Mehmetçik’in gücüne güç kattı. Türkiye, 2021’de savunma sanayiinde rekorlara imza attı. Sektör yerlilik oranı yüzde 80’lere çıkarken, yıllık 3 milyar dolar ihracat eşiğini ilk kez aşmış oldu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), 2022 ve 2023’te gerek finansal gerekse özgün projeler anlamında önemli başarılara imza atmaya hazırlanıyor. Nijer’e ihraç edilecek 2 Hürkuş uçağı için çalışmaların başladığı ve yaz aylarında bunların teslim edileceği bildirildi. Türk Hava Kuvvetlerine şubat-mart aylarında Hürkuş teslimatınında yapılacağı müjdesi verildi.

Hava Kuvvetlerine teslim edilecek Hürkuş’ların temel eğitim, hava-yer destek görevlerinde kullanılacağı ifade edildi. Milli Muharip Uçak’ta da böyle olacak. Milli Muharip Uçağın hangardan çıkışına da kısa bir sürenin kaldığı bildirildi.

Milli Muharip Uçak Projesi’ndeki son duruma ilişkin de bilgi verildi. “Bu yıl uçak ortaya çıkacak,
18 Mart 2023’te de motor çalıştırılarak, yer testlerine başlanılacak.”

Milli Muharip Uçağı 2028’de  teslim edilecek. Uçağın yapısal analizine devam edilerek, yeni sensörler konulduktan sonra, 18 Mart 2025’te ilk uçuşunu yapacağı bildirildi.

Filipinlere teslimatı tamamlanacak, Atak sayısı 89’a ulaşacak. Helikopter üretimi kapsamında bugüne kadar güvenlik güçlerine 69 Atak helikopteri teslim edilmiş olup bu yıl sayı 83’e tamamlanacak.

Gökbey helikopteri seriye dökülüyor. T70 denilen Sikorsky lisanslı Back Hawk’ların imalatı devam ediyor. 109 helikopter olacak toplamda. Milli Muharip Uçağın helikopterdeki karşılığı ise Atak-2 helikopteri. 11 ton ağırlığında, 1 ton patlayıcı taşıyabiliyor, 30 milimetre topu bulunuyor. Bu klasta ABD ve Rusların helikopteri var.
10 tonluk 21 kişi taşıyan, cephe gerisinde çalışacak bir genel maksat helikopteri yapıyoruz.

İnsansız hava aracı Anka’nın ilk ihracatı kapsamında Tunus’a teslim edildi. Kazakistan için de teslimata hazırlık yapılıyor, birkaç ay içinde gerçekleştireliceği ifade edildi.

İHA’lar konusunda Türkiye’nin şu anda hiçbir bağımlılığı yok. Yerli motoru Anka’da kullanmaya başlandı. Türkiye’nin İHA konusunda yurt dışına bağımlılığı yok. Anka’yı her gün biraz daha geliştiriyoruz. Seri üretimde Türkiye’nin çalışmaları dost ülkelerin işine yarıyor.

Hisar U’nun ilk prototipin bu yıl sonunda hazır olması planlanıyor. maksimum menzili 150 kilometre olacak. Çalışmaları devam eden Hisar-U ise Türkiye’nin milli imkanlarla yürüttüğü hava savunma projesinin son üyesi olacak. Hisar-U devreye girdiğinde Türkiye s-400 ve Patriot gibi yüksek irtifa hava savunma sistemini kendisi üretebilen ülke haline gelecek.

Türkiye, Baykar ve TUSAŞ olarak dünyada rüştünü ispat etmiş durumda. Yüksek hızlı hedef uçak Şimşek’i geliştirme ve süpersonik hıza sahip insansız hava aracı Göksungur’a yönelik tasarım çalışmaları devam ediyor. Havacılık alanındaki büyümemiz dosta güven verirken düşmana korku veriyor! Bunlar geleceğimiz için umut verici gelişmelerdir.

Paylaş
Etiketler: gökbey helikopterihavacılık alanıihracatmilli muharip uçak projesisavunma sanayiitürk havacılık ve uzay sanayiiTUSAŞ
Önceki Yazı

Te’vil Tefsir Farkı…

Sonraki Yazı

Kayık Ev

Ahmet SARGIN

Ahmet SARGIN

İlişkili Yazılar

Ailenin Dönüşümü
Aydın UZKAN

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
5k
Kıyamete 85 Saniye!
Aktüel

Kıyamete 85 Saniye!

29 Ocak 2026
5k
DİJİTAL EŞİTSİZLİK
Aydın UZKAN

Dijital Eşitsizlik

29 Ocak 2026
5k
Dikey Mimari ve Toplumsal Hayat
Aydın UZKAN

Dikey Mimari ve Toplumsal Hayat

Sonraki Yazı

Kayık Ev

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap