Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan TANRIVERDİ

Başakçı Çocuk

Hasan TANRIVERDİ Yazar Hasan TANRIVERDİ
19 Şubat 2020
Hasan TANRIVERDİ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Kuşluk vakti olduğu hâlde sıcak ve nemli hava bunaltmaya başlamıştı. Kahvaltıda isteksizde olsa bir şeyler yedik. Çimenden dereyi ve denizi seyretmeye başladık. Nem ve sıcak da dozunu artırdı, yapış yapış olduk. Kuş sesleri de kulağımıza neşeli bir nağme gibi gelmemeye başladı.

Kardeşim, “Denize gidelim.”  Dedi.

“Evde kimse yok, gittiğine say” Dedim.

Yoldan da geçen yoktu. Kimse evden çıkmıyordu. Çöl ortamında bir vahada gibiydik.

Fındıklığı arada gözetliyorduk. Yanımızdaki sürahiyi kaldırdım ve kardeşimim başından aşağı boşalttım.

“Belki kendine gelirsin.” Dedim.

Yine de suyun etkisiyle ürperdi. Ağır adımlarla yol alan çocuk, tarlaya saptığında kardeşim, küçük bir çocuğun tarlaya saptığını söyledi. Geri döndüm ve göremedim. Biz de kalktık ve tarlaya doğru yürüdük. Beline bağladığı bir torba ile fındıklığın sınırında duruyordu. Az sonra fındık ocağına yaklaştı ve adımını korkak bir şekilde attı.

Onun için, hayatın anlamı bulabileceği bir avuç fındıktı. Bir avuç fındık onu sevindirecek ve mutlu edecekti. Kardeşim, “Kim bilir aklından neler geçiyor.” Dedi. Dereden gelen bağrışmalar onu tedirgin etmiş olacak ki, dallar arasından sesin geldiği yeri görmeye çalıştı.

Onu bir süre daha gözetledikten sonra, güldük, sesli konuştuk ve yanına vardık. Çocuğun yüzü sararmış, zayıf ve parmakları bir deri bir kemikti. Gözlerinin altı siyah, elmacık kemikleri çıkıktı. Kardeşim, “İsmini ve burada ne aradığını sordu. Çocuk, adını söyledi ve “Başak için geldim.” dedi. Babası ileride fındık topluyormuş onu da fındık aramaya göndermiş. Çocuk bu yıl ilk okula kayıt olacakmış.

Çocuk ürkekti, yaşadıklarına belki bir anlam veremiyordu ama derdini heceleyerek de olsa anlattı. Boşlukta yol alıyor ve fırtınayı içinde hissediyordu. “Başak toplanmış fındıklıkta görülemeyeni aramaktır.” Dedim. Kardeşim, yukarda başağın çok olduğunu söyledi. “Seni oraya götüreyim. Oradan babana gidersin.” Dedi. Evin yanına çıktık. Dut ağacının altına oturduk. Ona limonata verdik. Kardeşim de şelek aldı ve fındıklığa girdiler. Çocuk ocaklar arasındaki fındığı görünce sevindi. Kardeşim, torbanı doldur. Ben de şeleği dolduracağım, dedi.

Çimene geldiler ve topladıkları fındığı serdiler. Çocuk sevindi. Bir an önce babasına gitmek istedi. Köyünü ve arkadaşlarını anlattı. Annesinin geçen yıl kayalıktan düşerek vefat ettiğini söyledi. Kardeşim, acıktık bir şeyler yiyelim öyle gidersin dedi. Ekmek arası köfte ve yoğurt yedik. Çocuk limonata içti ve onu kardeşim babasına götürdü.

Kardeşim babasına “Çocuğunuzun başağını kuruduğunda alırsınız.” Demiş. Akşama babasıyla geldi. Başağını gösterdi. Babası ona fındık verdiğimizi anladı. Çok memnun oldu. Kardeşimin arkadaşı için, baba “Akrabam” dedi. Çocuğa, yarın da geleceksin dedik.

Çocuk, sabah erkenden geldi. Kahvaltıyı birlikte yaptık. Kardeşim onu da şehre götürdü. Evin ihtiyaçlarının yanında, çocuğa tanıdık mağazadan, ayakkabı, çorap, terlik, pantolon ve kazak aldı. Mağaza sahibi de ona mont ve gömlek hediye etti. Eve geldiklerinde çocuğun heyecanını anlatamam. Bir an önce babasına gitmek istedi.

Üç gün sonra, işleri bitmiş ve köye hazırlık yaptıklarında hediyeleri ve fındığı verdik. Babası, “Yaptığınız iyiliği anlatamam. Çok sevindim, çocuk boynumuza sarıldı, ağladı ve gitmek istemedi. Çocuğun davranışına duygulandık.

Hayatın her safhasına yenik başlamışlardı. Çalışmışlardı ama boğazlarını dahi bakamamışlar. Baba, “Bu yoklukta çocuk okutacağım.” Dedi. Hayat onlara ağır yük vurmuştu. İş kapıları ise onlara kapalıydı.

Baba mevsimlik iş bulabilirsem çalışıyorum. Diplomam olmadığı için, işe almıyorlar. Annesi çayır keserken, ayağı kaydı ve kayadan yuvarlandı. Çok çektim ama çilem bitmedi. Acım sonsuz. Ana olmayınca onları başıma toplayamıyorum. Toprağımda çalışıyorum. İki ineğim olmasa aç kalırız. Bunu okutabilsem hiç değilse kendini kurtarsa başka bir şey istemem.

Kardeşim, öğretmen olarak çalıştığı okulun adresini verdi. “Çocuğu ben okutacağım. Biz de sebze satarak okuduk.” Dedi. Baba ne kadar sevinse, yarınından korkuyordu. Kendini değersiz hissediyor, yaşamamın hiçbir anlamı yok, demek istiyordu.

Hayat işte, olaylar karşısında kendimizi koruyamadık. Hep endişe içerisinde yaşadık. Bir taraflara savrulduk, tutunamadık. Zaman oldu, ekmeğimizi dahi kazanamadık. Kimseden yardım görmedik. İnsanlar çıkarının peşine koşuyor. Gözleri kimseyi görmüyor. Okumadık ki, bir yere girebilelim. Ağabeyi kışın kahvede çalışıyor da eve ekmek getiriyor. O sayede ayaktayım.

Sabahın esintisi mısır saplarının kokusunu eve doldurmuştu. Sevgi ve güvene muhtaçtılar. Sanki yapay bir ortamda yaşıyordu. Çocukları olmasa, hanımı gibi, büyük kaya sonunu tayin ederdi. İneklerini satmış ve evinin kapısına kilidi vurmuş, Sakarya tarafında bir köye göç etmiş. Bir yıl sonra böyle bir bilgiyi kardeşimden aldım.

Ankara’da ameliyat olacak yakınımızı ziyarete gittiğimde, kardeşimle de buluştuk. Hastanenin koridorunda, bahçesinde zaman geçiriyoruz. O gün durumu belli olacaktı. Ameliyat başarılı geçmişse geri dönecektik.

Koridorda oturduk ve sohbet ediyoruz. Kardeşim öğrencilerini anlatıp gülüyoruz. Yanımıza birinin yaklaştığını geç fark ettik. Yaklaşan doktordu. Hastamızla ilgili olmadığını anladım. İyice yaklaştı. Kardeşimin omuzuna tuttu.

“Başakçı çocuk” Hatırladınız mı? Dedi.

İkimize birden sarıldı, gözyaşlarını tutamadı. Aramıza oturdu, ellerini omuzumuza attı. Hayatımızın yönünü değiştirdiniz. Ankara tıp mezunuyum. Dahiliye ihtisası yapıyorum.” Dedi.

Hayatın onlara tayin ettiği acıları anlattı. Yılmadığını çalıştığını ve başardığını söyledi. Babası üç yıl önce vefat etmiş. Yerleştiğimiz köyü satmadık. Ağabeyim orada kalıyor. Ona destek oluyorum. O yıl ayrıldıktan sonra babam köyü satmış ve bir daha köye gitmek nasip olmadı.

Kardeşim, bu yaz bekliyorum. Hatta köyüne beraber gideceğiz dedi.

Başakçı çocuk, bırakmak istemedi. Ondan çok zor ayrıldık.

Hasan TANRIVERDİ

Paylaş
Etiketler: Başakçı çocukÇöl ortamındafındık ocağınakuşluk vaktimevsimlik iş
Önceki Yazı

Atılan Taş, Ürkütülen Kurbağaya Değdi mi?

Sonraki Yazı

Hayırdır! Ne Darbesi?

Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretmen...

İlişkili Yazılar

Güvenlik Görevlisi
Hasan TANRIVERDİ

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
5k
Yaşlı Adam Yanıyor
Hasan TANRIVERDİ

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
5k
Boğazımızın Sisi
Hasan TANRIVERDİ

Boğazımızın Sisi

04 Aralık 2025
5k
Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Yavrularım Yanmasın

03 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı

Hayırdır! Ne Darbesi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap