Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Cihan HAYIRSEVENER

“Ben, 265 kişinin Sözcüsüyüm!..”

Cihan HAYIRSEVENER Yazar Cihan HAYIRSEVENER
17 Ekim 2007
Cihan HAYIRSEVENER
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bayram öncesi Bandırma gündeminde yer alan Kipa’nın, yeni otogar arazisine büyük bir alış veriş merkezi yapması ile ilgili tartışmalar, bayram sonrası hız kesmişe benziyor.

Zaten, genelde bizim ülkemizde iki-üç gün süren bir tartışma, daha sonra gazetecilik diliyle “vukuat-ı adiye”den sayılır.

Biliyorsunuz, son belediye meclis oturumunda, Kipa’nın Bandırma’ya gelmesi ile ilgili meclis üyeleri görüşlerini dile getirdi. Bunlar geniş bir şekilde gazetemizde de yer aldı.

Özellikle Kipa’ya karşı çıkan üyeler, Bandırma’-daki esnaf kesiminin büyük bir mağduriyete uğrayacağını, esnafın intiharı anlamına geleceğini belirtip, gelmemesi yönünde tavır sergiledi.

Hatta, Nuri Taşçı’nın söyledikleri ise son derece dikkate alınması gereken bir konu olarak kulaklarda yer etti. Dedi ki Taşçı; “Üniversite kenti olan ve gelirinin çok büyük bir kısmını üniversite öğrencilerinden sağlayan Çanakkale’de, bir yılda elde edilen gelirin üç katını Kipa tek başına toplayıp gidiyormuş!..”

Oradaki arkadaşlarından edindiği bilgi bu.

Kipa’nın Bandırma’ya gelmesinden en büyük mağduriyete uğrayacak kesimin esnaflar olduğu sürekli olarak dile getirildi.

Bir tek, Çetin Sever olumlu yönde bir görüş belirtti. Bir önceki meclis oturumunda ise yeni AKP’li Hamit Levent Gürer de görüşünün Kipa’nın gelmesi yönünde tavır sergilerken, Göksel Karlahan da yaptığı basın açıklamasında, olumlu bir gözle baktığını dile getirmişti.

Bu arada, en çok mağduriyete uğrayacak esnafın hiç sesini çıkartmadığını, bu konuda görüş belirtme-diğini, özellikle zabıtalardan çekindiklerini yine bu köşeden sizlere aktarmış, hatta esnaf temsilcilerinin de bu tartışmaya kayıtsız kaldığını öne sürmüştüm.

İşte, dün bizzat ziyarete gelip, bu konuda kayıtsız kalmadığını gösteren bir esnaf ve sanatkar temsilcisi ile bir hayli uzun bir söyleşide bulunduk.

Daha doğrusu esnaf olmaktan ziyade, sanatkârların temsilcisi olduğunun altını sürekli çizen Bandırma Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Eyüp İl ile içinde bulundukları sorunları, tüm bunların yanı sıra da Bandırma’nın durumunu konuştuk.

Öncelikle şunu söyleyeyim ki, Eyüp İl son derece zeki ve akıllı, odasının tüm sorunlarını çok iyi bilen, sadece odasının değil, tüm esnafın ve sanatkârın içinde bulunduğu sorunları derinlemesine irdeleyen, irdelemenin ötesinde de çözüme kavuşturmak için de gerektiğinde Bakanlığı dahi yargıya vermekten çekinmeyen dik duruşu ile sevdiğim bir arkadaş.

Başkanlığını en iyi şekilde yapmak için büyük uğraş verirken, odasına bağlı üyelerinin haklarını da sonuna kadar takipçiliğini yapıyor. Karşılıklı iyi niyet çerçevesinde aşamadığı konuları ise hiç çekinmeden yargıya taşıyor. Bugüne kadar da 8 kurum ile mahkemelik olmuş. Hem de içinde Bağ-Kur ve Bakanlık da olmak üzere… İnandığı konunun sonuna kadar takipçisi olmaktan asla kaçmıyor.

Eyüp İl, Bandırma’nın gelişen, büyüyen ve modernleşen bir kent olduğuna da dikkat çekerek, Kipa’nın gelişinin de doğal bir sonuç olduğunun kabullenilmesi gerektiğine inanıyor.

“Nasıl ki, ilk olarak Eğitimciler Kooperatifi açılırken, ardından Gross, Gima, Migros, Bim, Carefoure gibi büyük marketler kurulurken karşı tepkimizi gösteremediysek, Kipa’nın gelişi de sermayenin dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye genelinde de yayılmasının doğal bir sonucudur.” diyerek, bir anlamda Bandırma’daki tepkisizliğe, duyarsızlığa ve umarsızlığa dikkat çekiyor.

Haksız da değil bence Eyüp İl. Evet, ne yazık ki Bandırma’da bir adamsendecilik hakim. Bireyden, sivil toplum örgütlerine ve siyasi partilere kadar uzanan bir yelpazede, bir vurdumduymazlık sergileniyor. Sadece bir iki parti, bir iki sivil toplum kuruluşu temsilcileri konuşuyor. Onların dışındakiler sus pus adeta.

Genel kurullarda kıyasıya bir rekabetin yaşandığı bir takım sivil toplum kuruluşlarının yönetimine gelenler, daha sonra kendilerini seçenlerin, neden seçtiğini unutmuş bir şekilde, koltuklarının sıcaklığını kaybetmemek için kalkma zahmetine dahi katlanmıyorlar.

Hep bilinen ve verilen bir örnek olduğu için bir kez daha dile getirmekte yarar olduğu düşüncesiyle, 5 milyonluk Danimarka’da, örgütlü kişi sayısının 35 milyon olduğunu belirtilir. 70-75 milyonluk Türkiye’de ise topu topu 5 milyon!..

Biz böylesine örgütlü toplum olmaktan kaçınırken, birey olarak dut yemiş bülbül olurken, bizleri temsil etsin diye seçtiğimiz sivil ya da siyasi parti temsilcileri de doğal olarak bildiklerini okumaktan geri durmayacaklardır.

Aylardır yazıp çiziyoruz. Kipa gelecekti, geliyordu diye. Tabii ki vatandaş için son derece olumlu sonuçlar doğuracağı muhakkak. Çünkü, oluşacak rekabet, beraberinde kaliteyi ve ucuzluğu da getirecektir. Bu da, vatandaşın kesesine yansıyacaktır. Bunu inkar etmek mümkün değil.

Eh, bunun yanı sıra da esnafın da canı yanacaktır. Esnaf da, şimdiden işaret ettiğimiz bir takım tehlikelere göre, kendi gardını almak zorundadır.

Ya bunu kamuoyunda açık açık tartışacak, tepkisini ortaya koyacaktır, ya da sessizliğini sürdürüp, yarın bir gün ezilmişliğinin acısını sadece ve sadece kendisi çekecektir. Bu konuda hiç kimseyi suçlamayı, kendinde hak bulamayacaktır.

Bugün sessiz kalıp da, yarın can çekişen birinin de konuşmaya hakkının olmadığını düşünüyorum.

Sadece ben mi, herkesin de benimle bu düşünceyi paylaşacağını sanıyorum. Kişinin öncelikle kendi hakkını savunmaktan aciz olup da, can havli ile deli gibi akan ırmakta, bir dal parçasına sarılmasının ne kadar can kurtaran bir unsur olacağını da takdir etmesi gerekir.

Başlığa gelince!.. Eyüp İl “Ben 265 kişi adına konuşuyorum” diyor. Bu 265 kişinin içinde, odasına üye olan 250 kişinin olduğunu, ayrıca son Kooperatif kongresinde de kendisine oy veren 15 kişinin bulunduğunun altını çiziyor.

Yılların kooperatif başkanı Niyazi Güler’in karşısına çıkma yürekliliği gösteren Eyüp İl, bu kongrede aldığı 15 oyun, kendisi için son derece değerli olduğunu da vurguluyor. Kongreye belirtildiğine göre 2 bin üye katılmış ve bunlardan 15’inin kendisine oy vermesi karşısında da; “Demek ki, geriye kalan 2 bin 985 üye arkadaş, esnafın bugünkü durumundan, kooperatif yönetiminden son derece memnun. Onların herhangi bir şikayette bulunmasının gerekli olduğunu da düşünmüyorum” diyerek kendi düşüncesini dile getiriyor.

Şu var ki, Eyüp İl ile konuşurken zamanın nasıl geçtiğinin dahi farkına varmıyorsunuz. Gerçek anlamda dolu dolu bir başkan. Kendisini çok iyi yetiştirmiş. Tam donanımlı bir bilgi birikimine sahip.

Onunla konuşurken, “Keşke, tüm sivil toplum örgütü temsilcileri böyle olsa…” diyorsunuz.

İnanın, Türkiye şimdikinden daha ileride olurdu…

Paylaş
Etiketler: Kipa’nın Bandırma’ya gelmesimeclis oturumundaNuri TaşçıTaşçı; “Üniversite kenti
Önceki Yazı

Ermeniler Kürtlerden İntikam Alıyor

Sonraki Yazı

Dostluklar Ancak Ateşin Üstünde Yürüyerek Sınanabilir

Cihan HAYIRSEVENER

Cihan HAYIRSEVENER

Güney Marmara Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

İlişkili Yazılar

Cihan HAYIRSEVENER

Başkan Adaylarını Açıklayın

30 Ağustos 2008
5k
Cihan HAYIRSEVENER

ATV’nin Nasıl Bir Ayrıcalığı Var?..

29 Ağustos 2008
5k
Cihan HAYIRSEVENER

Fırsatçılara Fırsat Tanıyanlar!..

28 Ağustos 2008
5k
Cihan HAYIRSEVENER

Kim Durduracak Bunları?

27 Ağustos 2008
5k
Sonraki Yazı

Dostluklar Ancak Ateşin Üstünde Yürüyerek Sınanabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap