Köşe Yazarları

Köşe Yazarları

Türkiye’de Diyabet Hasta Sayısı Dünyanın 2 Katı

401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Türkiye’ de diyabet (tip 2 diyabet) hasta sayısının dünyanın iki katı olmasına şaşırmadım, kimse  de şaşırmasın!BİR: Tip 2 diyabet aslında bir hastalık değildir. Modern tıbbın yanlış beslenme tavsiyelerinin yarattığı geçici bir rahatsızlıktır ama yanlış beslenme tavsiyeleri ve gereksiz kasa fişiilaç tedavileri sayesinde “gerçek bir hastalığa” dönüşür.

İKİ: Modern tıbbın tavsiyelerine uyanların tip 2 diyabet hastası olmaları ve hasta olduklarında da önce ömür boyu ilaca bir süre sonra da insüline mahkûm olmaları kaçınılmazdır.

ÜÇ: Günde 3 ana+ 3 ara öğün yedirerek, tahılları beslenme piramidinin tepesine koyarak , tereyağı ve zeytinyağını karalayıp bitkisel yağları dayatarak, kolesterolden ve doymuş yağlardan zengin gıdaları karalayarak diyabetin önlenmesi de tedavisi de mümkün değildir.

DÖRT: Tip 2 diyabeti “yaşam boyu süren, tamamen iyileştirilmesi bugün için mümkün olmayan bir metabolizma hastalığı” olarak tarif edenler diyabeti ne önleyebilir ne tedavi edebilir.

BEŞ: Tip 2 diyabet adam gibi beslenme ile önlenebilir ve hatta ilaç bile kullanmadan tamamen düzelebilir.

ALTI: Bugüne kadar işlenmiş şeker, işlenmiş tahıl, trans yağlara ve katkı maddelerine şiddetle karşı çıkmayanlar diyabeti önleyemez, artırır.

YEDİ: Hastalar için çıkardıkları dergilere gıda endüstrisinin tam sayfa reklamlarını koyanlar diyabeti önleyemez, artırır.

SEKİZ: Boğaziçi Köprüsü’ nün mavi ışıklarla aydınlatarak; diyabet festivali, diyabet köyü, diyabet parlamentosu, diyabet resepsiyonu gibi “Amerikan usulü” propagandalarla zaman geçirenler diyabeti önleyemez, artırır.

DOKUZ: Gıda şirketlerinin bilim kurullarında çalışan uzmanlar diyabeti önleyemez, artırır.

ON: Diyabet, diyabet uzmanlarına bırakılamayacak kadar önemli bir meseledir, peşlerinden gidildikçe de diyabet azalmayacak katlanarak artmaya devam edecektir.

Gelelim neticeye

Diyabetin Türkiye’ de dünya ortalamasının 2 katı Avrupa ortalamasının 3 katı olduğunu söyleyenlerin suçlarını ifşa ettiklerinin farkında bile olmamaları ne kadar tuhaf!

***

NTV’ nin haberi:

Türkiye’de diyabet hastası sayısının dünyanın 2, Avrupa’nın ise 3 katı oranında olduğunu belirten Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, ülkemizde 11 milyon civarında diyabet hastası olduğunu söyledi. Yılmaz ayrıca, TURDEP araştırmasına göre Türkiye’de diyabetin görülme sıklığının her 10 yılda bir yüzde 100 oranında arttığını vurguladı.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla çeşitli etkinliklerle hastalığa dikkat çekilirken, Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye’deki durum hakkında endişe verici bilgiler paylaştı.

Birleşmiş Milletler’in sıtma salgını, tüberküloz ve AIDS hastalığından sonra dördüncü kez diyabet konusunda tüm dünyayı uyardığına dikkati çeken Yılmaz, “Şu anda diyabet dünyadaki ölüm nedenleri içinde 6’ıncı sırada. Asıl daha önemlisi dünyadaki ölüm nedenleri içinde, diğer ilk 5 sıradaki hastalığın 3 tanesinin bir numaralı sebebi. Dünyadaki bütün ülkelerde bir numaralı ölüm nedeni kalp damar hastalığı. Diyabet de kalp damar hastalıklarının bir numaralı sebebi. İki numaralı ölüm nedeni hipertansiyon. Buna bağlı inme, felç aynı şekilde diyabet nedeniyle gelişiyor. Böbrek hastalıklarının da aynı şekilde diyabet bir numaralı nedeni” dedi.

Dünyada diyabetin çok hızlı bir şekilde yayıldığını da belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

“10 yıl içinde ise 1 milyar insanın diyabet hastası olacağı düşünülüyor. Bizim ülkemizde ise her 10 yılda 1 diyabet yüzde 100 oranında artıyor. Diyabet aslında 21’inci yüzyılın bizim gündemimize getirdiği yüksek teknolojiden, bunların bize getirdiği yeni hayat modellerinden besleniyor. Teknoloji, otomobiller, akıllı televizyonlar aslında hiç farkına varmadan bizleri yavaş yavaş içine aldı. Çalışma saatleri uzadı, daha hareketsiz bir yaşamımız oldu. Oturduğumuz yerden artık her şeyi organize ediyoruz. Kimse yürümüyor, kimse koşmuyor. Buna karşılık zaman hızlandı. İnsanların oturup beslenmeye ayıracak vakti kalmadı ve fast food denilen yiyeceklere yöneldi. Yağlı, hamurlu, kırmızı etten zengin bir beslenme modeliyle tüm dünya şişmanlamaya başladı.”

TURDEP 1 ÇALIŞMASINA GÖRE DİYABETİN ARTIŞ HIZI YÜZDE 100

Çocuklarda dahi obezitenin 3’te 1 oranına yükseldiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, diyabetin ülkemizde diğerlerinden daha önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, “Türkiye’deki diyabet ortalaması dünyadakinin 2 katı, Avrupa ortalamasının ise 3 katı. Türkiye’deki artış hızı da aynı şekilde çok fazla. TURDEP 1 (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması) ve TURDEP 2 çalışmasına göre diyabetin artış hızı yüzde 100. Şu anda ülkemizde 11 milyon civarı diyabetli olduğunu düşünüyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtlarına göre de 7,8 milyon ilaç kullanan diyabetli var. Diyabetin ailesel bir hastalık olması nedeniyle birinci dereceden yakınların da riskli grupta olduğunu düşünürsek 40 milyona yakın bir insanı ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

“HER 8 SANİYEDE 1 KİŞİ DİYABET NEDENİYLE ÖLÜYOR”

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun yaptığı bir çalışmaya göre her 8 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle öldüğünü söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Şu anda diyabet dünyadaki ölüm nedenleri içinde 6’ıncı sırada. Asıl daha önemlisi dünyadaki ölüm nedenleri içinde, diğer ilk 5 sıradaki hastalığın 3 tanesinin bir numaralı sebebi. Dünyadaki bütün ülkelerde bir numaralı ölüm nedeni kalp damar hastalığı. Diyabet de kalp damar hastalıklarının bir numaralı sebebi. İki numaralı ölüm nedeni hipertansiyon. Buna bağlı inme, felç aynı şekilde diyabet nedeniyle gelişiyor. Böbrek hastalıklarının da aynı şekilde diyabet bir numaralı nedeni” dedi.

CGM CİHAZI SGK KAPSAMINA ALINSIN ÖNERİSİ GETİRİLECEK

Prof. Dr. Temel Yılmaz ayrıca Türkiye Diyabet Vakfı olarak 18 yaşından küçük, diyabet hastası çocukların ayda 150 kez şeker ölçümü için parmaklarını delmek zorunda kaldığını, bunun yerine CGM denilen, deri altından şeker ölçümü yapan bir cihazın SGK geri ödeme kapsamına alınması için Meclis’e öneride bulunacaklarını belirtti. Sağlık harcamaları bakımından devlete yük oluşturmaması için CGM cihazına özel bir formül geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, bu sayede hem ailelerin sürekli olarak çocuklarının kan şekerini takip edebileceğini hem de küçük çocukların parmaklarının ayda 150 kez delinmek zorunda kalmayacağını söyledi.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/turkiyede-diyabet-hastasi-sayisi-dunyanin-2-kati,qPHrI-AdjkW1SERDjuSJxA

Paylaş

İlişkili Yazılar

Sonraki Yazı

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

 

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.