Yazar Portal
Çarşamba, Nisan 21, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Tıp Endüstrisinin Doktorlara Ödemeleri Açıklanmıyor!

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
17 Eylül 2010
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
1
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Tıp Endüstrisinin Doktorlara Ödemeleri Tam Açıklanmıyor

USA’ da yapılan bir araştırmada tıbbi alet üreticilerinden senede 1 milyon dolar ve üzerinde para kazanan ortopedistlerin bu kârlı ticareti tıp dergilerinde yayınlanan makalelerinde tam olarak açıklamadıkları ortaya çıktı. Araştırmada 41 ortopedistin 2007 senesinde kişi başına 1 milyon-8.8 milyon dolar arasında olmak üzere toplamda 114 milyon dolar aldıkları; bu doktorlar tarafından bir sonraki sene yayınlanan makalelerin yarısında bu ödemelerden hiç söz edilmediği belirlendi. Araştırmayı yapan D. Rothman, “Ortopedik bir malzeme ile ilgili olarak kendisine 1 milyon dolar ödenen bir doktorun bu ürünle ilgili bir makalesinde bu ödemeden hiç bahsedilmemesinin çok yanlış bir şey olduğunu” söylüyor.

Çıkar ilişkilerinin açıklanması gerekiyor

Son 25 senedir tıp dergilerinde araştırmaları ve makaleleri yayınlanan yazarların ilaç ve tıbbi alet endüstrisi ile olan çıkar ilişkilerini açıklamaları standart bir davranış olarak yerleşti. Amaç, bu firmalardan çıkar sağlayan doktorların -istemeden de olsa-  yayınlarında bu firmaların ilaç veya tıbbi ürünlerini olduğundan etkiliymiş veya yan etkileri olduğundan daha azmış gibi sunmaları ihtimaline karşı okuyucuyu bilgilendirmek ve uyarmak.

D. Rothman ve arkadaşları tarafından yapılan ve Archieves of Internal Medicine’ de yayınlanan bu araştırma, tıp dergilerinde yazıları yayınlanan ve kendilerine medikal endüstri tarafından çok yüksek miktarlarda ödeme yapılan araştırmacıların sadece yüzde 46’ sının ortopedik alet üretcileri ile olan çıkar ilişkilerini açıkladıklarını ortaya koyuyor.    

Rothman ve ekibi 5 ortopedik alet firmasının (Biomet, DePuy, Smith & Nephew, Stryker ve Zimmer) doktorlara 2007 senesinde 1.654 ödemede toplamda 248 milyon dolar verdiğini belirlemiş. Bunlar içinde tek bir üreticiden 1 milyon dolardan fazla alan 41 araştırmacı olduğu, bunların aldıkları paranın 1-8.8 milyon dolar arasında değiştiği, bir tanesinin iki farklı firmadan 1 milyon dolar üzerinde para aldığı ortaya çıkmış. 

2007’ de 1 milyon dolardan fazla ödeme yapılan bu 41 doktordan 32’ sinin 2008-2009 arasında ortopedi ile ilgili 151 makale yayınladıkları; bu makalelerin yüzde 56’ sının konusunun doğrudan firmaların ödemeleri ile ilgili olduğu belirlenmiş.

Dergilerde yayınlanan makalelerin ancak yüzde 46’ sında yazar ve üretici arasında bir ilişki olduğu açıklanmış. 95 makalenin sadece 7’ sinde doktorlara ne kadar ödendiği konusunda tam bilgi mevcutmuş.

Rothman ve arkadaşlarının araştırmalarında vardıkları sonuç özetle şöyle: “Tıp dergilerinin finansal çıkar ilişkilerini açıklama politikaları endüstrinin ödeme bilgilerini tam ve tutarlı bir şekilde ortaya koymuyor. Bunun bir sebebi dergilerin finansal ilişkileri ısrarla istememeleri veya tüm ilişkileri ellerinde olsa da yayınlamamaları olabilir. Yazarlar da ödemelerin araştırma raporları ile ilgili olmadığını düşünüyor olabilirler.

Çıkar ilişkilerinin tam olarak açıklanması hayati önem taşıyor. Çünkü bu makaleler tedavi opsiyonlarını değerlendiren pratisyen hekimler, kılavuz hazırlayan komiteler ve hastalar için kalıcı bilimsel kayıtlardır. Dergi editörleri, eleştiri yazarları ve okuyucular yazarların önyargılarını değerlendirebilmek için bunların endüstri ile ilişkilerini tam olarak bilmelidir.”

Araştırmaya göre, doktor-endüstri ilişkilerinin açıklanması bakımından tıp dergileri arasında fikir birliği ve standart bir uygulama da yok. Bu çıkar ilişkisinin bildirilmesi ve ayrıntıları yazara bırakılmış durumda. Bunun sonucunda da verilen bilgiler tutarsız ve çelişkili olabiliyor; bu yazıları okuyanlar yazar-endüstri bağlantıları hakkında tam ve doğru bilgi sahibi olamıyorlar.

2013’ den sonra şeffaflık başlıyor

Şirketlerin tıbbı etkilemeleriyle ilgili sorunları ortadan kaldırmak için Milli Bilim Akademisi’nin Tıp Enstitüsü (National Academy of Science’ s Institute of Medicine) endüstri ile doktorlar arasındaki bağların tamamen ortadan kaldırılması çağrısında bulunmuştu.  

Şimdiden 15 firma internet sitelerinde doktorlara yaptıkları ödemeleri yayınlamaya başladılar. USA’ daki Sağlık Reformu’ nun bir parçası olarak ‘2013 senesinden itibaren doktorlara yapılan 10 dolar üzerindeki tüm ödemeler de her isteyenin  ulaşabileceği şekilde yayınlanacak’.

New England Journal of Medicine’ in eski editörlerinden M. Angell bu araştırmayı şu sözlerle yorumlamış:”Sonuçları sürpriz olmayan zekice bir çalışma. Bu, tıbbın endüstri tarafından yaygın bir şekilde yozlaştırılmış olduğunu gösteren bir başka bulgu.

YORUM
BİR: Tıp endüstrisi ve doktorlar arasındaki çıkar ilişkilerinin mutlaka bitirilmesi veya hiç olmazsa ciddi bir denetim altına alınması, her iki taraftan da kurallara uymayanların cezalandırılmaları mutlaka şart. Bu sadece USA’ nın değil tüm dünyanın bir sorunu.

İKİ: Bu araştırmanın da gösterdiği gibi USA’ da doktorlar ilaç ve tıbbi alet endüstrisinden konsültasyon, danışmanlık, eğitim vb adları altında ‘oldukça iyi’ para kazanıyorlar. Ülkemizde de böyle bir uygulama var mıdır, rayiç nedir; kim ne veriyor kim ne alıyor, bilemiyorum.

ÜÇ: Endüstriden çıkar sağlayan doktorların (hele de yılda 1 milyon dolar alanların) makalelerinde tarafsız olmayabilecekleri kabul ediliyor. Bu da okuyucuların yanılmalarına yol açıyor.

DÖRT: Tıp dergilerinin de endüstrinin sponsorlukları ve reklâmları sayesinde çıktığı unutulmamalı; dergiler de endüstriye göbeklerinden bağlılar. Bu yüzden onların da bazı şeyleri endüstrinin istekleri doğrusunda yapmaları gayet normal.

BEŞ: Ülkemizde de bu tür uygulamalara başlamanın zamanı geldi de geçiyor. Bizde de tıpkı USA’ da olduğu gibi endüstrinin doktorlara eğitim, konsültasyon, danışmanlık gibi adlar altında ödedikleri paralar ve doktorlar için yaptıkları her türlü harcamalar herkesin ulaşabileceği şekilde internet ortamında yayınlanmalıdır.

Paylaş
Etiketler: denetimDoktorlarortopedik alet firmasınınTıp endüstrisi
Önceki Yazı

Şehid Başvekil “Adnan Menderes” Anısına

Sonraki Yazı

Kutsal Bilgi ve Devlet Adamlığı (II)

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021
5k
Ticarette Mevzu Para İse Gerisi Teferruattır
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Ticarette Mevzu Para İse Gerisi Teferruattır

21 Nisan 2021
5k
Hareketsizlik, Ağır KOVİD ve Ölüler İçin Kronik Hastalıklardan Daha Büyük Bir Risk Faktörüdür
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Hareketsizlik, Ağır KOVİD ve Ölüler İçin Kronik Hastalıklardan Daha Büyük Bir Risk Faktörüdür

19 Nisan 2021
5k
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Pakistan Devlet Başkanı: KOVİD’den Ölmezsek Açlıktan Öleceğiz

18 Nisan 2021
5k
Sonraki Yazı

Kutsal Bilgi ve Devlet Adamlığı (II)

Yorumlar 1

  1. Çapar Kanat says:
    11 sene önce

    Sayın Hocam
    Tebrikler
    Güzel bir konuya temas etmişsiniz
    Çapar Kanat
    Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (III)

21 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

21 Nisan 2021

Rejim Baskı Üretmeye Mecbur

21 Nisan 2021
Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021

İş Hukukunda “Telafi Çalışması”

21 Nisan 2021

İlk Yüzyıl…Ortak Noktaların Zuhur Ettiği Yıldır…

21 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap