İtalya’ da yapılan bir araştırmada, tip 1 diyabet hastalarının ince bağırsaklarında enflamasyon mevcudiyeti ve bağırsak bakterilerinin sağlıklı insanları göre farklı olduğu tespit edildi.
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’ da yayınlanan araştırma ince bağırsaklara endoskopi uygulanan 19’ unda tip 1 diyabet, 19’ unda Çölyak ve 16’ sı sağlıklı 54 kişi üzerinde gerçekleştirildi.
Tip 1 diyabeti olanların bağırsak mukozasında Çölyak hastalığı ve sağlıklı olanlara nazaran daha fazla inflamasyon bulunduğu, bağırsak bakterilerinin tür ve oranlarının farklı olduğu tespit edildi
Bu sebep-sonuç ilişkisini gösteren bir araştırma olmamakla beraber bu birliktelik tip 1 diyabetin gelişiminde bağırsak mikrobiyotasının rolü olabileceğini düşündürüyor.
Tip 1 diyabette vücudun bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırıyor ve özellikle de pankreastaki beta hücrelerinin harap olmasına yol açıyor.
Bunun sonucunda da insülin yapılamaz oluyor.
USA’ da her bin kişinin 1-5’ inde tip 1 diyabet teşhis ediliyor.
Gelelim neticeye
Günümüzde salgın hastalıklar gibi artan kronik hastalıkların kökeninde bağırsak bakterileri ve bağırsak mukozasındaki değişikliklerin yattığını gösteren araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor.
Ömür boyu diyet ve insülin ile tedavi edilen bir hastalık olan tip 1 diyabetin gelecekte bağırsaklardaki enflamasyon ve bağırsak bakterileri üzerinden önlenmesi ve tedavisi mümkün olursa hiç şaşırmamak gerekir.
Kaynak: https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jc.2016-3222
Vitamin C ve E’ den zengin diyetle beslenenlerde Parkinson riskinin azaldığı bildirildi. Diyetle C, E,...
Bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakterinin sağlıklı yaşamamızı; obezite, diyabet, kalp hastalıkları, kanserler başta olmak üzere birçok...
Yeni bir araştırmada, KOVİD’ de bağırsak mikrobiyotasında bağışıklığı teşvik eden bakterilerin azaldığı ve bu düşüklüğün...
Düşük karbonhidratlı diyetin tip 2 diyabeti iyileştirebileceği ve tedavi edilmesi zor hastaların bile ilaçlarını bırakmasına...
Acı biber yiyenlerde tüm sebeplere bağlı ölümlerin %23 kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %34 daha az...