Yazar Portal
Cuma, Nisan 23, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Şiirin Okulu Olur mu?

Mehmet Nuri PARMAKSIZ Yazar Mehmet Nuri PARMAKSIZ
01 Ağustos 2010
Mehmet Nuri PARMAKSIZ
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

“Şiirin okulu, her devirde birçok öğrenci kayıt eder; ama çok az mezun verir.”

Geçenlerde, bir şiirsever, “Şiirin okulu olur mu?” diye sorunca, “Olmaz olur mu? Günümüzde, şiirin okulundan haberdar olmayanlar yüzünden şiir basit bir şeymiş gibi algılanıyor ve gerçekten şair yetişmiyor.” dedim.

“Ben, hiç şiir okulu diye bir şey duymadım; konuyu biraz daha açar mısınız?” deyince, şiirle uğraşan ve şiir yazan birçok insanın da bu kavramı tanımadığını anladım.

Aslında ortada şiir okulu diye bir bina ve kurum yok. Peki, nedir o zaman şiir okulu? En kısa tanımıyla şiir okulu, geleneğin kendisidir. İslamiyet’ten önceki dönemde yaşamış ve kopuz eşliğinde şiir söylemiş ozanlarımızdan bugüne kadar yazılmış bütün şiirler bu okulun yayınıdır. Edebiyatımızı ve şairleri bazı özelliklerine göre tasnif etmek yanlış olsa da, edebiyat tarihi ile uğraşan araştırmacılar sadece inceleme kolaylığı olsun diye Türk şiirini ve şairlerini belirli ölçüler içinde sınıflandırırlar.

Yoksa edebiyat ve onun bir dalı olan şiir, her dönemiyle bir bütündür.

Geçmiş kültürümüz içersinde büyük şairlerin yetişmesinde önemli rol oynayan usta-çırak ilişkisi hemen hemen yok oldu. Son yıllarda teknolojinin yardımıyla, hem şiir yayınlama konusunda hem de tenkit ve övgü bekleme hususunda internet önemli bir görev üstlendi. İletişim araçlarının (televizyon, radyo… vb.) gelişmesiyle, geçmişte sanat açısından önemli bir yere sahip olan dergiler işlevini kaybetmek üzere. Geçmişte, romanların bile günlük gazetelerde tefrika edildiği düşünülürse, teknolojik gelişmelerin hem sanat hem de insanlar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsetmek yanlış olmaz.

Eskiden şairlerimizi, kalem şairi, halk şairi ve divan şairi diye tanımlarken; günümüzde artık herkese “şair” deniliyor. Şair kelimesinin anlamı daraltıldı ve geçmişte “üstat” kelimesi, dalında uzman olanlara karşı söylenirken, bugün şiir yazmaya yeni başlayanlara bile, bu kavramla hitap edilmesi bir moda oldu.

Şiir okulundan yetişenler –geleneği tam manasıyla öğrenenler- ancak gerçekten şiiri bilebilir ve şair olabilir. Halk şiirini, Divan şiirini, şiirin nazım ve vezin şekillerini tanımayanlar sadece şiir yazdığını zanneder. Şairin kelime dağarcığı zayıfsa ve hafızasında geleneğin içersinde yer etmiş şiir örnekleri yoksa o şairden gerçek şiir adına üretim beklemek hayalciliktir. Türkçeye ve Türk kültürüne her yönüyle hâkim olmayan bir şair, geleneğe de katkıda bulunamaz.

Şuara meclislerinden yetişmeyen, hayatında nazireyi hiç duymamış ve şiirin ne kadar ciddi bir iş olduğunun bilincinde olmayanlar, şiir yazabilir; ancak adlarını öldükten sonra bile unutturmayacak eser veremezler. Tabi, istisnalar kaideyi bozmaz, lafını da unutmamak lazım. İşte, şiir okulu şiirsevere bu kültürü ve birikimi verir; yoksa yeteneği olmayan kişinin güzel şiirler yazması mümkün değildir.

Günümüzde, şiiri şekil olarak sadece serbest şiir zannedenlerin cahilliği şiirimize zarar veriyor. Şair bütün nazım şekillerini ve vezinlerini bilen ama istediğini kullanan kişidir. Geçmişte yaşamış ve bugün büyük şair diye anılanların yanında yetişenler, gerçekten şanslıydı; çünkü şiiri iyi bilenler ve bu işin ciddiyetinde olanlar bir takım hesaplar peşinde koşmaz, doğru neyse onu acımasızca söylerdi.

O günleri, bu günlerle karşılaştıracak olursak, Türk şiiri içersinde, eleştirinin pek kalmadığını söyleyebiliriz. Artık eleştiriden çok alkış var; böyle olunca da Türk şiirinin büyük şairler yetiştirememesinin sebebi anlaşılır.

Gelelim meselenin bir başka boyutuna. İnternet sitelerinin, şiir okulu içersindeki işlevi nedir? Dinletiler, söyleşiler ve süreli yayınlar şiir geleneğine ne kadar katkıda bulunuyor? Televizyon ve radyolardaki şiir programlarının kalitesi ve amacı neye göre belirleniyor?

Şiirin toplum içinde sevilmesi ve kitap çıkarmaya imkânı olmayanların şiirlerini internet ortamında yayınlaması açısından, teknolojinin olumlu bir işlevi var. Bir kitapla veya dergiyle kaç insana ulaşabilirsiniz ki? İnternet sayesinde şairlerin ulaştıkları okuyucu sayısı çok daha fazla; yalnız unutulmamalı ki, sanal âlemdeki eleştiri ve övgüler mübalağa edilebilir. Sübjektif yaklaşımlar insanları havaya sokabilir. Eleştirinin hele de yapıcı eleştirinin olmadığı yerde, insanların kendilerini geliştirmesi söz konusu olamaz. Şiir sitelerini kuran ve yönetenleri takdir etmeli; fakat ticari ve psikolojik tatminin ötesine geçmeyen birçok şiir sitesi olduğu da unutulmamalıdır. Şiirler yayınlanırken bazı kriterlere uyulmalı ve alt alta sıralanmış her mısraı şiir olarak değerlendirmemeliyiz.

Televizyon ve radyoda da durum pek farklı değil. İşin içine ses, görüntü ve bazı efektler girince, şiir daha da cazip olur. Bu yayınlar şiiri sevdirebilir ama şiiri öğretmesi pek mümkün değildir. Pek çok yerde düzenlenen şiir dinletilerindeyse durum daha da vahim. Şiirler okunur ve ardından alkışlar, alkışlar… Şiir pek konuşulmaz oralarda, konuşulsa bile insanlara yanlışları, eksikleri söylenmez ve genelde taltif edici sözlerle insanlar kandırılır. Şiiriniz güzeldi, tebrikler, vesaire…

Peki, bu durumda şiirseverler ne yapacak? İlk önce, kılavuzlarını iyi seçmeliler, Türkçe dilini kurallarıyla tam olarak tanımalı ve geleneği özümseyebilmek için onu öğrenmeye çalışmalı, bunun içinde durmadan okuyup, şiiri sorgulamalılardır. Unutmayın ki, eleştiriden korkmak, ancak ve ancak iyi şiiri yazmayı göze alamayanların işidir.

Şiir okuluna kayıt yaptırmadan, mezun olmayı beklemek beyhudedir. Mezuniyet belgesine ulaşmak, sadece kitap çıkarmakla da mümkün değildir. Herkesin hafızasında yer edecek bir şiir bile yazamayan şairler, bu okuldan mezun olamaz. Yani, şiirin okulu her devirde birçok öğrenci kayıt eder; ama çok az mezun verir.

Şiiri sevmek demek, onu asıl kaynağından öğrenme sabrını gösterebilecek kadar okuyup, araştırma içersine girmek demektir. Sizlere bir ipucu vereyim: Okulda tasvip edilmeyen davranışlardan başında, tembellik gelir.

Herkese, bu okuldan mezun olabilecek güzellikte şiir yazabilme yolunda başarı diliyorum.

Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Paylaş
Etiketler: divan şiiriedebiyatgeçmiş kültürümüzhalk şiirişiir
Önceki Yazı

Akademisyenlerin Burnundaki Kılı Kim Alacak

Sonraki Yazı

Yurtdışı Borçlanma ile Emekli Çalışabilecek

Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Mehmet Nuri PARMAKSIZ

İstanbul’da doğdu. Aslen Düzceli'dir.İlk, orta ve lise tahsilini, İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1991 yılında girdiği Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 1995’te mezun oldu. Aynı yıl Mardin Derik Lisesi edebiyat öğretmeni olarak atandı. 1997 yılında Ankara – Gölbaşı Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni olarak geldiği okulda mesleğine devam etmektedir. Lise yıllarında başlayan şiirle ilgisi, üniversite öğrenimi içersinde heves olmaktan çıkmış ve branşı gereği sanatın bu dalıyla ciddi olarak ilgilenmeye başlamıştır. Şiir üzerine yazdığı makaleleri ve şiirleri “İlk Yaz, Erciyes, Sarmaşık, Gülpınar, Simav Anadolu, Maki, Hisler Bulvarı, Kümbet, Karınca, Bizim Ece, Size, Çağrı,Bizim Külliye, Berceste, Türk Dili vb... birçok dergide yayınlanmıştır. Son beş yıl içinde, Milli Eğitim Bakanlığı adına, Başkent Öğretmenevi ve Milli Eğitim Şura salonunda, öğretmen şairlerin katıldığı toplam altı şiir dinletisi organizasyonu gerçekleştirmiş, birçok Devlet töreninde de sunuculuk görevinde bulunmuştur. 2006 yılında yapılan seçimde İLESAM Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi ve 2008 Ocak ayına kadar İLESAM'ın Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Birçok dinleti ve toplantı da, “Şiir Estetiğimiz ve Şiirde Olması Gerekenler” konulu bildiri sunmuş ve konferans vermiştir. Türk edebiyatı ve şiirine yaptığı katkılardan dolayı, Antalya ve Simav'da (Kütahya) düzenlenen şiir organizasyonlarında "Türk Şiirine ve Kültürüne Hizmet Ödülü"ne layık görülmüştür. 2006’nın Ekim ayından itibaren Polis Radyosu’nda “Gönül Köprüsü” adlı bir şiir-edebiyat ve sanat programı yapmıştır. 2007’nin Ekim ayından itibaren ise, yine Polis radyosunda, her Perşembe günü saat 21’de yayınlanan “İmbikten Damlalar” adlı şiir-edebiyat ve sanat programını yapmaktadır. “Mektuplarıyla Cahit Sıtkı” adlı inceleme, "Mogan Şiir Akşamları", "Mogan Şiir Akşamları (2008)" ve "Anne Konulu Şiirlerden Seçmeler" adlı üç antoloji eseri bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Halk Edebiyatı alanında “Âşık Edebiyatında Ağıt Konulu Destanlar”adlı tez çalışmasıyla master yapmıştır.

İlişkili Yazılar

Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Türk Edebiyatında Mektup Geleneği

05 Nisan 2011
5k
Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Ses ve Ahengin Önemi Üzerine

20 Eylül 2010
5k
Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Unutulmuş Bir Şair: Asaf Halet Çelebi

19 Eylül 2010
5k
Mehmet Nuri PARMAKSIZ

Süveydâ’ya Mektup(XVI)

11 Eylül 2010
5k
Sonraki Yazı

Yurtdışı Borçlanma ile Emekli Çalışabilecek

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Hayali Sermaye ve Borç Refahı

23 Nisan 2021

Egemenlik Bayramı

23 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

23 Nisan 2021

Yabancı Gözüyle Köy Enstitüleri

23 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 7- Şerefli Muhbirler, Vatan Millet, Thodex’ler

23 Nisan 2021

Mikroplastikler Akciğer Hücrelerine Zarar Veriyor

23 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap