Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Temmuz 31, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Eğitim & Kültür Genel Eğitim

Sessiz Kökler

Leyla DİKMEDAŞ Yazar Leyla DİKMEDAŞ
31 Temmuz 2026
Genel Eğitim, Leyla DİKMETAŞ, Öykü Tefrikaları
0
Sessiz Kökler
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bugün iş çıkışı, yaklaşık dört beş yıldır görüşmediğim bir arkadaşımla aynı sofrada buluştuk. Aradan geçen yılları konuştuk, hayatı konuştuk… Derken sohbet, insanın en çok canını yakan konulardan biri olan güvene ve dostluğa geldi.

Anlattıkları, sıradan bir dostluk hikâyesi değildi.

On bir yıldır hayatında olan; insanlığına, samimiyetine, dostluğuna ve vefasına neredeyse kusursuz diyebileceği bir insandan bahsetti. Yıllarca yanında durmuş, destek olmuş, elinden gelen her imkânı sunmuş. Bir dosttan beklenebilecek ne varsa fazlasını yapmış. Ama on birinci yılın sonunda, aslında kiminle aynı yolda yürüdüğünü acı bir şekilde öğrenmiş.

Onu dinlerken dikkatimi çeken, yaşadığı hayal kırıklığından çok, olaylara bakışındaki olgunluk oldu. Öfke yoktu. İntikam arzusu yoktu. Sadece derin bir sükûnet ve Allah’ın adaletine duyulan sarsılmaz bir güven vardı.

Sohbetin sonunda bana bir hikâye anlattı.

İlaç niyetine dinledim.

Belki bugün siz de güvendiğiniz bir insan tarafından incitildiniz. Belki en sağlam sandığınız yerden yara aldınız. Eğer öyleyse, bu hikâyeyi ben nasıl ilaç niyetine dinlediysem ve öylede olduysa siz de öyle okuyun. Çünkü bazen bir hikâye, sayfalarca nasihatin anlatamadığını birkaç satırda anlatır.

Bir zamanlar aynı bahçede büyüyen iki ağaç varmış. Dışarıdan bakıldığında ikisi de aynı toprağın bereketiyle besleniyor, aynı güneşe yüzünü dönüyor, aynı rüzgârda sallanıyormuş. İnsanlar onları birbirinden ayırmaz, hatta en yakın dost sanırlarmış.

Ama toprağın altında bambaşka bir hikâye yazılıyormuş.

Ağaçlardan biri, köklerini sessizce diğerinin toprağına doğru uzatıyor; suyunu eksiltmeye, gücünü zayıflatmaya çalışıyormuş. Yukarıda dostluk görüntüsü, aşağıdaysa kimsenin görmediği hesaplar…

Diğer ağaç ise bütün bunlarında farkındaymış. Toprağın altındaki her hareketi hissediyor, kendisine doğru uzanan her kökü tanıyormuş. Fakat buna rağmen ne dallarını öfkeyle savurmuş ne de karşısındakini devirmeye çalışmış.

Bunu gören yaşlı bahçıvan bir gün sormuş:

“Onca olup bitene rağmen neden sessizsin?”

Ağaç, yapraklarını hafifçe titreterek cevap vermiş:

“Toprağın altında neler döndüğünü görüyorum. Gizli kalan hiçbir niyet benden saklı değil. Ama ben köklerimi öfkeyle beslemem. Çünkü bilirim ki her davranışın, her niyetin ve her hesabın vakti geldiğinde bir karşılığı vardır. Ben kimseye ceza vermekle uğraşmam. Bazı hesaplar vardır ki onları insanların değil, adaletin mutlak sahibi olan Allah’ın görmesi gerekir.”

Bahçıvan başını önüne eğmiş ve gülümsemiş.

“İşte,” demiş, “en güçlü ağaç, en sert rüzgâra direnen değil; adalet için dallarını öfkeye teslim etmeyendir. Çünkü zaman, gizlenen niyetleri bir gün mutlaka gün yüzüne çıkarır. İlahi adalet ise gecikiyor gibi görünse de asla şaşmaz.”

O günden sonra bahçeye gelenler sadece iki ağacı değil, onların sessizliğinde saklı olan gerçeği de görmeye başlamış.

Çünkü bazı oyunlar insanların gözünden kaçabilir; fakat Allah’ın ilminden asla kaçmaz. Ve bazı hesaplar, insan eliyle değil, ilahi adaletin kusursuz terazisinde görülür.

Belki bugün siz de hayatın görünmeyen tarafında bir mücadele veriyorsunuz. Belki hakkınızda söylenmeyen sözleri hissediyor, göremediğiniz yerlerde kurulan hesapların ağırlığını taşıyorsunuz. İşte tam da böyle zamanlarda unutulmaması gereken şey şudur: Sabır, suskunluğun değil; karakterin gücüdür.

İnsan, başkalarının yaptığıyla değil, kendi duruşuyla değer kazanır. Siz doğruluktan ayrılmayın, kalbinizi öfkeye teslim etmeyin. Çünkü zaman gerçeğin en sadık şahididir; Allah’ın adaleti ise ne şaşar ne de gecikir.

Köklerinizi öfkeye değil, hakikate salın. Gün gelir rüzgâr diner, toprak konuşur ve her şey olması gerektiği yere varır. O gün geldiğinde, hakikatin sessizliği en gür ses olacaktır.

Çokça sevgiler.

Sağlıcakla

Paylaş
Etiketler: ağaçdostlukgüvensabırtoprak
Önceki Yazı

Artık Sıra Senin Susuşunda

Sonraki Yazı

Karikatür Şükrü

Leyla DİKMEDAŞ

Leyla DİKMEDAŞ

İlişkili Yazılar

Doğal Afetler: Kader Değil, Bilimle Yönetilmesi Gereken Bir Gerçeklik
Doğa-Çevre

Doğal Afetler: Kader Değil, Bilimle Yönetilmesi Gereken Bir Gerçeklik

31 Temmuz 2026
5k
Karikatür Şükrü
Hasan TANRIVERDİ

Karikatür Şükrü

31 Temmuz 2026
5k
Nasıl Daha Kötü Bir Yönetici Olursun
Eğitim

Nasıl Daha Kötü Bir Yönetici Olursun

30 Temmuz 2026
5k
Biz Neyi Kaybettik?
Ekonomi

Biz Nereye Gidiyoruz?

30 Temmuz 2026
5k
Sonraki Yazı
Aile Hekimine Daha Fazla Yetki Şart

Aile Hekimine Daha Fazla Yetki Şart

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap