Yazar Portal
Çarşamba, Nisan 21, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mesut KAYMAKÇI

Seçme Özgürlüğü (mü)?

Mesut KAYMAKÇI Yazar Mesut KAYMAKÇI
28 Temmuz 2010
Mesut KAYMAKÇI
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İnsanoğlu yeryüzünde kendi iradesine hâkim tek canlıdır. Kendi kendini kontrol edebilen tek varlıktır. Aklı olması hasebiyle kendi davranışlarını seçebilen bir varlık. Acaba insanoğlu bu davranışlarını seçerken belli faktörlerin etkisinde kalır mı? Ya da insanoğlu özgür müdür? Aklı olan ve kendi aklıyla hareket eden bir insanın başkalarının faktörlerin etkisinde kalması sanki imkânsız gibi görünüyor. İnsan davranışlarını etkileyen temel faktörleri incelemeye kalksak sanırım apayrı bir kitap konusu olur.

İnsan yaşadığı zaman diliminin, çevrenin, kültürün ya da kendi “ben”inin etkisinde kalabiliyor. Zamanın etkisinde kalıyor. Çünkü yaşadığı asır onun bütün seçimlerini etkiliyor. Dünyaya gelen hiç kimse kendisinin istediği bir asırda gelmiyor. Bu olay tamamen bizim seçimimizin dışında gelişiyor. Dolayısıyla her insan yaşadığı asrın sunduklarından kendi seçimlerini belirliyor. Bundan beş yüz yıl önce yaşayan insanlar; bizlerden daha değişik araçlar kullanıyorlardı, daha değişik düşüncelerle muhataptılar, daha değişik meslekler ile hayatlarını kazanıyorlardı. İnsan unsuru aynı olmakla beraber dış dünya tamamen günümüzden farklıydı. Dolayısıyla o dönemde yaşayan insanlara çağlarının sunduğu seçenekler –imkânlar- günümüz insanınınkinden çok farklıydı. O dönem yaşayan insanlar bir nevi günümüz imkânlarından mahrumdular. Örneğin: Cep telefonu bilgisayar, motorlu taşıtlar vs. Aynı şekilde günümüz insanı beş yüz sene sonraki imkânlardan mahrum olacak. Bu noktada aklımıza şöyle bir soru takılabilir: Acaba daha sonraki asırlarda gelen insanlar daha mı şanslı daha mı mutlular? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Bu durum apayrı bir tartışma konusu.

İnsanlar yaşadığı çevrenin etkisindedirler. İnsan yaşadığı bölgedeki olayları, düşünceleri veya içinde yaşadığı kültürü yok sayamaz ve hatta onlara karşı bir tepki geliştirmek zorundadır. İnsanın geliştirdiği bu tavır onun siyasi ve kültürel kimliğini belirler. Her bölgenin kendine ait bir kültürel yapısı vardır. Bu kültürel yapı şehir planlamasından ahlaka, kıyafetlerden eğitime kadar birçok alanda farklılıklar gösterebilir. Belli kültür içinde yaşayan insanlar bu farklılıklara olumlu veya olumsuz bir tavır geliştirebilirler. Örnek vermek gerekirse, Ekvatorda yaşayan insanlar ile Sibirya’da yaşayan insanlar yiyecek, giyecek ve davranış kalıpları açısından birçok noktada farklılıklar vardır. Aynı şekilde bizler de yiyecek, giyecek ve birçok kültürel özelliğimizi çevreden alıyoruz. Örneğin: Taylandlı ya da Çinli biri Türkiye’de kaldırım kenarına oturup böcek vs. yiyebilir mi? Ya da bizler Hindistan’da rahatlıkla Kurban Bayramı’nda bir tosun kesebilir miyiz? Hatta bu kültürel farklılık aynı ülkenin içinde bile olabilir. Yani bu kültürel farklılık bir şehirden diğer bir şehre de değişebilir. Şehirde yaşayan insanlar ile kırsal bölgede yaşayan insanların tavırları bile değişebilir. Aslında biz birçok şeyi çevremizden öğreniyoruz. Birçok doğru yanlış anlayışımızı kendi kültürümüzden öğreniyoruz. Diğer kültürleri de yargılarken kendi kültürümüzün doğru ve yanlışları ile yargılıyoruz. Bizler kendi kültürel bakış açımıza göre diğer kültürleri değerlendiriyoruz. Bütün dünya insanları olarak kendi kültürümüzü sorgulama ve irdeleme geleneğimiz yok. Bunu yapabilmek için birkaç ülke gezip oranın kültürel özelliklerini tanımak daha sonra kendi kültürümüzle kıyaslama yapmamız gerekir.

İnsanın etkisinde kaldığı faktörlerden biri de insanın kendi “ben”idir. Bu faktör çok kişiye garip gelebilir. Dünyaya gelirken nasıl ki yaşadığımız bölgeyi zaman dilimini seçemediğimiz gibi anne babamızı, cinsiyetimizi, boyumuzu, ten rengimizi hatta karakterimizi de seçemiyoruz. Bunlar biz doğduktan sonra farkına vardığımız özelliklerimiz. Bizler bir hayat tarzımız, mesleğimiz ya da geleceğimizle ilgili bir seçim yapmak istediğimizde bu “ben”imizle ilgili özellikleri yok sayamayız. Diyelim kandan korkuyorsak doktor olamayız, el becerimiz zayıf ise sanatla ilgili bir meslek seçemeyiz. Ayrıca, insanlar kendi karakterlerini de seçemiyor. Çevremizdeki insanlar da karakterimize kişiliğimize göre davrandığını hepimiz biliyoruz. Bizler kendi gerçeğimizi kabul ederek kendi “ben”imizi tanıyarak bir hayat tarzı seçmeliyiz. Her ne kadar bedenimizi, karakterimizi biz seçmemiş dahi olsak planlarımızı bu gerçeklere göre yapmalıyız. Ayrıca, insan kendi varlığını anlamlandırmak, kendisini evrende bir yere yerleştirmek ve evrendeki konumuna göre kendisi dışındaki dünyayı okumak için kendini tanımak zorundadır. Hz Peygamber “Kendini bilen Rabbini bilir” demiştir. Bu konuda Yunus Emre de :

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır

İnsanın kendisini etkileyen faktörlerin (Kültürel çevre, mekân, zaman ve kendi “ben”) boş bıraktığı alanda özgürdür. Yani bu faktörlerin belki bir ikisini değiştirse bile pek çok şey değişmeyecektir. Diyelim mekânı değiştirse bile yine kendi “ben”inden kaçamayacaktır. Kendi ölüm tarihini bile seçemeyecektir. Dolayısıyla Dünya’ya kendisinin seçmediği bir asırda mekânda ve “benlik”te gelen bir insanın yüzde yüz özgür olduğunu iddia etmek biraz safdillik olur. Tabii bunları söylerken insanın iradesini de yok sayamayız. İnsanoğlu yeryüzündeki varlıklar arasında en özgür varlıktır. Seçme, muhakeme etme ve yönlendirme Özgürlüğüne sahiptir. Bu yüzden yeryüzüne şekil verebilmektedir. Bu yüzden yeryüzünün tek varisidir. Sonuç itibariyle insan belli sınırlar içerisinde ya da belli duvarar içerisinde özgürdür diyebiliriz…

Mesut Kaymakçı
Eğitimci -Yazar

Paylaş
Etiketler: bireyözgürlük
Önceki Yazı

Halkın Vicdanına Endekslenen Politika

Sonraki Yazı

Yazar Eserine Sahip Çıkmalı

Mesut KAYMAKÇI

Mesut KAYMAKÇI

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Mesut KAYMAKÇI

Gizli Taşlar

05 Ocak 2013
5k
Mesut KAYMAKÇI

Okulda Mobing

01 Ocak 2013
5k
Mesut KAYMAKÇI

Toplumsal İlişkiler ve Mesafe

19 Şubat 2011
5k
Mesut KAYMAKÇI

Eğitimin Yaşı

03 Ocak 2011
5k
Sonraki Yazı

Yazar Eserine Sahip Çıkmalı

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (III)

21 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

21 Nisan 2021

Rejim Baskı Üretmeye Mecbur

21 Nisan 2021
Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021

İş Hukukunda “Telafi Çalışması”

21 Nisan 2021

İlk Yüzyıl…Ortak Noktaların Zuhur Ettiği Yıldır…

21 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap