Yazar Portal
Cuma, Nisan 23, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hüseyin ŞENGÜL

Politik Ayrışmanın ölçüsü: İyilik ve kötülük

Hüseyin ŞENGÜL Yazar Hüseyin ŞENGÜL
02 Mart 2021
Hüseyin ŞENGÜL
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İçinde bulunduğumuz bu ağır koşullardaki kötülüğü yenmenin yolu, kötülüğe karşı olanların hiçbir ön koşul olmaksızın iyilik başlığı altında yan yana gelmesinden geçiyor. Bu yan yana geliş illa ki fiziki bir teması gerektirmeyebilir. Bütün mesele iktidara karşı alınacak tavrın aynı kanala akıtılmasını sağlamaktır.

İyilik ve kötülük, insana ait kavramlar olarak Sokrat’ın “iyi nedir?” sorusundan bu yana felsefenin 2500 yıllık temel konularından biri.

İyilik ve kötülük kavramı hem soyut hem de izafidir. Kavramların çetrefilliği buradan ileri gelir. Bu çetrefil durumu felsefenin alanında bırakarak, bu her iki kavramın politikayla bağına ve toplumsal hayatımızın pratiğindeki yer alış biçimine bakalım.

İnsana ait her kavram, doğrudan veya dolaylı olarak politiktir. İyilik ve kötülük kavramı ilk elde bireye ve ahlaka ait görünür. Ancak birey ve ahlak, politikanın dışında değil, tam da politikanın merkezi kavramları arasındadır. Çünkü ne bireysiz politika ne de ahlakı olmayan (ahlaksız demiyorum) politika vardır. Sonuçta iyilik ve kötülük, politikaya içkin kavramlardır.

Böylece iyilik-kötülükten birey ve ahlaka, oradan da politikaya uzanan bu ilişki üzerinden bir toplum ve politika analizi yapabiliriz.

İyilik ve kötülük

Türkiye toplumu çoktan beridir iyilik-kötülük yol ayrımına girdi ve hızla ilerleyerek bugünlere geldik. Bu gidişle bu yarılma derinleşerek devam edeceğe benziyor.

Bütün toplumlarda her açıdan farklılıklar vardır. Maddi yaşam biçimleri, kültürleri, düşünceleri, hayalleri, gelenekleri, çıkarları, nesnel ve öznel kimlikleri vs.

Fakat toplumları bir arada tutan, birlikte yaşamayı gerektiren ve ona falan ya da filan toplum adını, sanını veren ortak moral değerleri vardır. Bu değerler kendilerini tarihten, kültürden, inançlardan, geleneklerden süzerek alır. Süzgecin altına geçenler moral değerler olup buna iyilik, erdem, güzel ahlak deniliyor. Evrensel değerlere ulaşmak ve evrenseli içselleştirmek de buradan geçiyor. Bu yol toplumsal iyiliğe çıkar.

Süzgecin üstünde kalanlar ise, bu alanların posalarıdır. Kimlikçiliğin hamur hali bu posalar olup düşmanlığa, adaletsizliğe, çatışmaya yataklık yapar. Buradan kötülük ürer.

Moral değerleri yok olmuş bir toplumun şekli şemalı süzgeçte kalan posalardan oluşur ki, toplumu çürüten, toptan çöküşe götüren de budur.

Bir toplumun moral değerlerini bozan, çürüten, çökerten irade siyaset alanında bulunur. Siyaset alanındaki bu bozulmanın motor gücü, belirleyicisi iktidardır.

Erdoğan iktidarı, iktidarını devam ettirmek için toplumu benden yana ve bana karşı olanlar şeklinde ikiye böldü. Böyle bir bölünme, toplumda normal olarak bulunması gereken farklı siyasetlere sahip olma, farklı partileri tutma taraftarlığı değildir. Bu bölünme, toplumda kendi iktidarına muhalif olan herkesi düşmanlaştırma üzerine oturtuldu. Toplumu yaran böyle bir bölme zihniyeti, önsel olarak kendi içinde zaten çatışmayı, ötekileştirmeyi, düşmanlığı barındırır.

Süzgeçte kalan posadan üretilen bu politika ve onun arkaik, nobran dili, toplumun moral değerlerini parçaliyor, ortak yaşam kültürünü baltalıyor ve bu siyasi çürümeyi yukarıdan aşağıya doğru topluma yayılıyor.

Artık öyle bir noktaya geldik ki, bütün bu olanları iyilik ve kötülük tasnifine tabi tutarak daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum.

Muhalefet gündemi belirliyor

Erdoğan, popülist ve kötücül politikasını şimdiye kadar İslamcılık ve milliyetçilik aksları üzerinden yürütüyordu. İslamcılık aksındaki son barutu Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla iyice azalttı, hatta tüketti diyebiliriz. İslamcıların topluma sunacakları iyi bir şeylerinin olmadığını, üstelik mücahitlerin müteahhit olduklarını bu toplum gördü.

Erdoğan bundan sonra politikasını daha çok milliyetçilik ve dış düşman retoriği üzerine oturtacak. Milliyetçilikteki tek kanalı ise Kürtler.

2019 yerel seçimlerinden bu yana ilk defa muhalefet gündemi belirliyor. Ve ilk defe Erdoğan, muhalefet belirlediği gündeme sıkışmış durumda.

Erdoğan’ın bütün beklenti ve ataklarını muhalefet boşa çıkardığı gibi, kendileri atağa geçtiler.

Boğaziçi protestosunu terörize etmeye çalışan iktidar bunu başaramadı ve muhalefet doğru bir noktada durdu.

Erdoğan’ın anayasa teklifi muhalefette karşılık bulmadı.

Muhalefet, Merkez Bankası’nda eriyen 128 milyar dolar sorusuyla iktidarı yakaladı.

Erdoğan Gare operasyonuyla umduğunu bulamadı. Erdoğan bunun teröre karşı bir milli mesele olduğu üzerinden muhalefeti (HDP hariç) kendi yanında hizalayacağını düşünüyordu. Muhalefetin geçmişte iktidarın yanında hizalanma pratiklerine bakarak bundan emindi diyebiliriz.

Ancak büyük hayal kırıklığına uğradı. Bırakın desteği, muhalefet Gare’nin hesabını sordu.

Erdoğan bunu beklemiyordu ve çok kızdı.

İktidar çevresinin gardı düştükçe, dilleri daha bir kötüleşti.

Erdoğan neye kızıyorsa, orası zayıf karnıdır.

Muhalefet iyi ve etkili bir noktaya doğru geliyor. Önemli olan bunu geliştirerek devam ettirmektir. Bunu yapabilmenin yolu, doğru bir ortak payda saptamaktır.

Muhalefetin ortak paydası

MHP destekli Erdoğan iktidarına karşı etkin bir muhalefet yapmanın yolu, muhalefetin her birinin kendi siyasetlerini öne çıkarmasından geçmiyor. Özellikle muhalefetin aktörlerinin siyasal geçmişlerini konu etmekten, farklılıkların üzerine gitmekten geçmiyor.

Kim neyi nasıl hesap ederse etsin, HDP’siz bir muhalefet kesiminin MHP destekli Erdoğan iktidarını yenmesi mümkün değil. Bunu Erdoğan çok iyi bildiği için HDP’yi terörize ederek muhalefet kesiminin dışına itmenin yollarını arıyor. Bunu yaparken örneğin HDP’li vekillerin dokunulmazlık dosyaları gibi, muhalefetin bir kesimini de kendi amacına ortak etmeye çalışıyor. Muhalefet ile HDP arasına sürekli kama sokan Erdoğan’ın elinde yaratacağı bu ayrışmadan başka bir çıkar yol da kalmadı. İktidarın dilinde pelesenk olan, olur olmaz herkesi FETÖ’cülükle suçlama tavrının da toplumda pek bir karşılığı kalmadı. Erdoğan’ın politika sahası darala darala gelip bu Kürt yokuşunun dibine sıkıştı.

Tamam, muhalefetin böyle önemli bir HDP sorunu var. Buradan hareketle bu bir siyasal mücadele ve muhaliflik de siyaset diliyle yapılmalıdır, denilebilir. Doğru, ama yetersiz. Yetersizlikler kimi zaman yanlışlıklara yol açar. Önemli olan, buradaki siyaset dilini HDP ayrışması üzerine derinleştirmek yerine, bu dili toplumun moral değerleri üzerinden ifade edebilmektir. Yani ahlaktan, ortak yaşama kültüründen, erdemden, eşit yurttaşlık hukukundan hareketle o siyaset dili renklendirilmelidir. Çünkü Erdoğan iktidarının niteliği, geçmiş iktidarların niteliğine benzemiyor. Erdoğan iktidarının niteliği popülizmden, otokratlıktan, hegemonyadan, süzgeç üstünde kalan posadaki kavram ve alanların retoriğinden ve daha önemlisi bir parti devletinden oluşuyor.

Böyle bir iktidar yapısının politik özünü kötülük oluşturur.

Buna göre muhalefetin politik belirlenimi, yani ortak paydası iyilik olmak zorundadır.

Kötülüğe karşı olmak, bizi iyi kılmaz. İyi olabilmemiz için iyilikten yana olmalıyız.

Erdoğan iktidarını eleştirmek, geldiğimiz nokta itibariyle etkin politik bur tutum değildir. İçinde bulunduğumuz bu ağır koşullardaki kötülüğü yenmenin yolu, kötülüğe karşı olanların hiçbir ön koşul olmaksızın iyilik başlığı altında yan yana gelmesinden geçiyor. Bu yan yana geliş illa ki fiziki bir teması gerektirmeyebilir. Bütün mesele iktidara karşı alınacak tavrın aynı kanala akıtılmasını sağlamaktır.

O halde bu iyilik nedir?

Bu sorunun en kısa cevabı, Erdoğan iktidarının yaptıklarının, söylediklerinin tersidir, diyebiliriz. Ancak bu, kötülük üzerinden bir iyilik tanımlaması olur ki, yetersizdir.

Selahattin Demirtaş’ın T24 sitesinde 22 Şubat’ta yayınlanan ve beni de bu yazıyı yazmaya teşvik eden “İyi misiniz?” yazısı tam da bu konuyu işliyor. Yazısında iyiliğin somut olarak ne olduğuna dair küçük bir test de var.

Demirtaş testi

Demirtaş’ın yazısındaki bu test kısmı okunduğunda, meramımı tam olarak anlatmış olacağım.

Demirtaş’ın mevcut duruma ve önümüzdeki seçimlere göre “iyilik ve kötülük” testi şöyle:

“1– İnsanların Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Ezidi, Süryani, Alevi, Caferi, Şafi, ateist vs olmalarına göre sizin için değerleri artıp azalıyor mu? (Dikkat edin lütfen, kendinize yakın hissedip hissetmediğinizi sormuyorum.)

A) Evet  B) Hayır

2- İnsanların Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Çerkes, Rum, Boşnak vs olmalarına göre sizin için değerleri artıp azalıyor mu? (Yine dikkat edin lütfen, kendinize yakın hissedip hissetmediğinizi sormuyorum.)

A) Evet B) Hayır

3- İnsanların başörtülü, başı açık, sakallı, bıyıklı, şapkalı, takkeli, kipalı, sarıklı, şalvarlı, mini etekli ya da farklı cinsel yönelimli olmalarına göre sizin için değerleri artıp azalıyor mu? (Yine dikkat edin lütfen, yine kendinize yakın hissedip hissetmediğinizi sormuyorum.)

A) Evet B) Hayır

4- Kadına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik her türlü şiddete karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

5- Çalışanların emeklerinin sömürülmesine, kötü koşullarda çalıştırılmalarına, modern köleliğe karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

6- Doğanın katledilmesine, hayvanlara eziyet edilmesine karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

7- Rüşvet, yolsuzluk, kayırmacılık, israf gibi şeylere, devlet kaynaklarının üç beş yandaş müteahhite aktarılmasına karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

8- Emek vererek hak edenlerin yerine yandaşlığın esas alınarak atama yapılmasına karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

9- Adaletsizliğe, mahkemelerin siyasetin emri altında olmasına karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

10- Medyanın yalan iftira, hakaret dolu haberlerle algı operasyonları yapmasına, masum insanları linç edip milyarları cebe indirmesine, yoksulluk güzellemeleri yapmasına, medyanın neredeyse tamamının hükümetin kontrolünde olmasına karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

11- Sorunları konuşarak çözmek varken silah ve şiddet yoluyla “çözmemeye” karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

12- Devletin sadece tek bir kişi tarafından yönetilmesine karşı mısınız?

A) Evet B) Hayır

Önümüzdeki seçimler iyiler ile kötüler arasında

Buna kavramsal olarak ‘demokrasi ittifakı’da denilebilir. Bu şekilde, toplumu gerçek bir tercih yapma durumuna sevk etmeliyiz. Ak Parti’ye ve seçmenlerine de bu şekilde seslenmeliyiz.

Demokrasi, farklılıkların ittifakından çıkacaktır.”

(NÖ)

Paylaş
Etiketler: İyilik ve kötülükMaddi yaşam biçimleriPolitik Ayrışmanın ölçüsü:
Önceki Yazı

Kur’an Evlenin Buyurdu… İbadet Amacıyla Evlenin…

Sonraki Yazı

Cerrahi Maskeler Oksijeni Azaltıyor, Nabzı Hızlandırıyor

Hüseyin ŞENGÜL

Hüseyin ŞENGÜL

İlişkili Yazılar

Hüseyin ŞENGÜL

Kızıldan Yeşile

12 Mart 2021
5k
Hüseyin ŞENGÜL

Reform Paketi(ymiş!)

07 Mart 2021
5k
Hüseyin ŞENGÜL

Narsizimin Popülizmle Buluşması

12 Şubat 2021
5k
Hüseyin ŞENGÜL

Erdoğan’ın Yeni Anayasa Teklifi

09 Şubat 2021
5k
Sonraki Yazı

Cerrahi Maskeler Oksijeni Azaltıyor, Nabzı Hızlandırıyor

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Hayali Sermaye ve Borç Refahı

23 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

23 Nisan 2021

Yabancı Gözüyle Köy Enstitüleri

23 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 7- Şerefli Muhbirler, Vatan Millet, Thodex’ler

23 Nisan 2021

Mikroplastikler Akciğer Hücrelerine Zarar Veriyor

23 Nisan 2021

Sayın Valim Teşvikleriniz Üretimi Artıracaktır!

23 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap