Yazar Portal
Çarşamba, Nisan 21, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Çapar KANAT

Keçilere Özgürlük

Çapar KANAT Yazar Çapar KANAT
15 Eylül 2010
Çapar KANAT
2
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Ayşen Korkmaz ÇETİN, bakın ne diyor: Ben keçi yetiştirip sütünü kullanmak istiyorum,  bunun için internetten bir araştırma yaptım. Saanen cinsi keçi süt veriminden dolayı tercih ediliyormuş fakat her baktığım sitede yemle beslemekten bahsediliyor.

 

Benim bildiğim keçi hürdür yiyeceğini kendi seçer temizdir öyle ahırda beslenemez ben keçilerim özgür olsun istiyorum bizim eşimle hayvancılığa dair hiç bir deneyimimiz yok ineği bile iki kere görmüşüzdür hayatımızda ama kendimiz neslimiz ve gelevek nesiller için iyi bir şey yapmak istiyoruz  çiğ süt üretmek peyniri yoğurdu  tereyağını kendimiz yapmak daha sonra kendi yiyebiliğimizi güvenle ”””tüketime”””””’ sunmak istiyoruz ama yem olayı çok canımızı sıktı keçilerin illa yemle mi beslenmesi gerekiyor,  böyle beslenirse doğallığını yitirmez mi?  cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Keçiye inat denilmesinin sebebi  ‘’dikine ‘’ gitmesindendir. ”Dik” tabiri hem inat anlamında hem de yokuş anlamındadır. Keçi yokuşu çok sever, tırmanmak onun fiziki yapısına uygundur. İniş, onun mecburen döndürülmesi gereken evinin, ahırının yolu da olsa hiç hoşlanmaz. Yokuşta katettiği aynı mesafeyi iniş yolunda alamaz. İniş, onun için korkudur. Sarp kayaların kenarında incecik yollara onun için ad konmuş; patika. Bulmacaların meşhur sorusu olmuş. O patikalar ne insana ne de başka memeli hayvana, ona ait olmuş. Sanki tahsisli bir yol.

İşte tam keçiye inat koyun uysallığın timsali, yokuşu hiç mi hiç sevmez. İnişi ve düzü sever. Kafası yerde yürürken her ne kadar otları ararken insanoğlu onun bu duruşunu uysallığına yorumlar. Keçi, yerden ot toplamaktan hiç hoşlanmaz, daima kafası yukarda yeşilini, yiyeceğini almak ister. Yerden mecburen bir ot alsa da hemen kafasını kaldırır, sürekli hem yürümek hem de yürür iken yiyeceğini almak ister. Makilik ormanlarda karnını doyurmayı pek sever. Yeşil bulduğu her şeyi yemek ister. Bir fidanın yapraklarını yiyip bitirdiğinde dalını da gövdesini de kemirmeyi ihmal etmezken fidanın gövdesinin kabuğunu da soymuş olur.

İşte bu noktada keçilerin ormanda beslenmesi ile ilgili vaveyla başlar. ‘’ Ormanı keçi bitiriyor ‘’ ormancılıkla ilgili bildirilere konulunca; Ormanı çoğaltmanın çaresi bulundu!

Vurun abalıya. Suçlu bulundu ve keçiler ormanlarımızdan kovuldu. Güya ormanı kurtardılar.

Ormanı çoğaltmanın yolu keçiyi ormandan kovmak değildir. Çünkü ormanın keçiye ihtiyacı var. Orman ağaçlardan oluşur, her bir ağacın havaya,suya, toprağa ihtiyacı olduğu kadar keçilerin gübresine de ihityacı var.

Başarının sahibi çoktur. Başarısızlığın ise mazereti yoktur. Başarısızlıkta herkes bir suçlu arar. Orman Genel Müdürlüğü ormanları çoğaltamamanın suçunu kendine çıkaracak değil ya, keçiye suçu yükledi. Zavallı keçiler dilleri yok ki söylesin:

Kızılırmağın suyu salına salına akar iken İç Anadolu Türkiye Haritasında benim kafamın keli gibi kabak bir vaziyette duruyur. İç Anadolunun dağları çıplak, ovaları da çıplak. Bir dere kenarında üç beş tane kavak ancak görebilirsiniz. Ankara’dan 350 km mesafe katedeceksiniz ki ancak Toros Dağlarına girdiğinizde ormanı görebilirsiniz. O da atalarımızdan miras kalmış. Yine Ankara’ dan Kırşehir,Kayseri İstikametine kilometrelerce gittiğinizde bir tek orman göremezsiniz. Yol kenarlarında reklam amaçlı bir kaç dönüm o da bakımsız ağaçlar hariç.

Orman Genel Müdürlüğü’ nün dev bir personel yapısı yeni ormanlar inşaa etmekten daha fazla yetişmiş ormanı angejman planları dahilinde kesip satmakla konumlanmış. Birde ormanı muhafaza. Kimden muhafaza? Keçiden, orman köylüsünden!

Ormanın mülkiyetini teslim et bakalım orman köylüsüne. Bir tek kişi ormanı kaçak kesebilir mi? Devlet, orman köylüsü ile mücadele ediyor: Orman senin orman benim!

 

1989 yılında ilk özel orman yönetmeliği çıktı. İnsanlar boş uygun arazilere özel orman yapsın. 1992 yılında yönetmelik yine yumuşatıldı. 2000’li yıllarda özel ormancılıkta zeytine de izin verilince zeytin yetişen alanlarda hazine arazilerinin değerlendirilmesinde epey mesafe katedildi. Ama bu da cüzi bir yekün. Özel ormancılığın gelişmesi için devletin özel orman kurulacak alanlarda mülkiyet sevdasından vaz geçmesi gerekir.  Yanan ormanlık alanlar hemen orman yapılması mecbur olduğu halde her yıl yanan ormanların yerine ormanlık oluşturulmuyor.  Halbuki yanan ormanlık alanlarında hemen özel ormana açılması gerekir, ama bu özel ormancılık yönetmelikleri ile kimse ormancılığa soyunmak istemiyor.

Devlet orman inşaa etmek için parasal kaynak ayırmıyor, ama boş alanlar, yeni yanmış, eski yanmış  alanlar da benim demekten vazgeçmiyor.

Bunları beceremediğinin sorumluluğunu keçilere yüklüyor.

Sadece keçiler değil tüm memeli hayvanların yemlenmesinde yeşile ihtiyaç var. Mandalarımızın neredeyse nesli tükendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Ziraat Fakültesi lokal de olsa mandalara sahip çıktı.

Keçi ormandan , sığır, koyun da meralardan kovularak esir edildi. Şimdi hepsi özgürlüklerini bekliyorlar.

Keçiler ormandan indirilirken keçiler ile ortak yaşama sahip yörükler, göçerler de mecburen ovaya indirildiler ve yaşam kavgası veriyorlar!

Orman, keçinin doğal yaşam ve beslenme alanıdır. Onu sabit bir ortamda beslemek onun fiziksel özelleiklerine de aykırıdır. Ormandan, gezinti alanından keçiler de inekler de mahrum edilmemeli

Keçiler,  ormanlaşamamanın ‘’ günah keçisi ’’ edilmemelidir.

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

Paylaş
Etiketler: angejman planıgöçerlerkeçikeçi beslenmesikonar göçerlermandameraogmormanorman genel müdürlüğüorman gübresiorman köylüsüözel ormancılıközel ormanlarsaanen keçisiyörükler
Önceki Yazı

Allah (C.C.) Nerededir?

Sonraki Yazı

Hayır Propagandası Yapıp Oy Kullanamayan Ulvi…

Çapar KANAT

Çapar KANAT

İlişkili Yazılar

Çapar KANAT

Bakanlık Et Ve Süt Kurumuna Havada Su Dövdürüyor

13 Haziran 2017
5k
Çapar KANAT

Çiğ Sütün Perakende Satışına Düzenleme

19 Kasım 2015
5k
Çapar KANAT

Gerçekte Çiftçi Mazotta Destekleniyor mu?

07 Eylül 2015
5k
Çapar KANAT

1 Litre Çiğ Sütün Maliyeti – Mart -2015

31 Mart 2015
5k
Sonraki Yazı

Hayır Propagandası Yapıp Oy Kullanamayan Ulvi...

Yorumlar 2

  1. Hakan Ozan Erzincanlı says:
    10 sene önce

    Çok beğendim bu yazıyı. Mutlak hemfikirim.

  2. Pelin Pampal says:
    10 sene önce

    Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter:Ormana keçiler değil,elinde baltalı insanlar zarar vererek yok ediyor
    Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter,ormana keçilerin değil, elinde baltalı insanların zarar vererek yok ettiğini söyledi. Yeter, artık orman işletmelerinin köylüye keçi dağıtır duruma geldiğini vurguladı.

    Türkiye tarım ve hayvancılığının son yıllarda gerilediğini, bunun uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını söyleyen Yeter, “Hem

    hayvancılığımız hem de bitkisel üretimimiz azaldı. Tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasındaydık. Şimdi pamuk ve buğday dâhil birçok ürünü

    ithal ediyoruz. Hayvan sayımız da azaldı. Hem canlı koyun hem de ithal ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (III)

21 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

21 Nisan 2021

Rejim Baskı Üretmeye Mecbur

21 Nisan 2021
Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021

İş Hukukunda “Telafi Çalışması”

21 Nisan 2021

İlk Yüzyıl…Ortak Noktaların Zuhur Ettiği Yıldır…

21 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap