Yazar Portal
Cuma, Nisan 23, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Aysun GÜL

İran’da Esarettir, İnsan Olmak

Aysun GÜL Yazar Aysun GÜL
08 Eylül 2010
Aysun GÜL
2
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İran da İslam’ın yaşanış şekli, ne kadar doğru? Bir din anlayışı neden,  insanların gözünü korkutacak bir biçime sokulabilir?  Kadın haklarını göstermelik yasalarla ortaya koyan İran İslam diye uyguladığı bu kanlı yasalardan, ne zaman vazgeçecek?

“

Hürriyet asılsızlık zindanlarında,

gölgelik bir yerde kendini arayan.

Soğuk taş duvarlar, yaslandıkça! yas tutan,

esaretin ayaz tutmuş izlerinde.” AYSUN GÜL

Evet, bizler referandum sürecinden geçtiğimiz şu günler de, İran da yaşayan “Sakine  Muhammmedi Aşkiyan’inin” başına gelenlerle çalkalanıyor.  Bir insanın yaptığı hatanın, ölüm cezasıyla sonuçlanması ayrıca insanın tüyleri diken diken  ediyor. Bir hata işlenmişse ki, bu eşler ilgilendiren bir konudur. Verilen kırbaç cezasından sonra,  Recm cezasının uygulanma aşamasında olması, özgürlük bu kadar mı?  ayaklar altına alınır, dedirtiyor insana. İslam dini kolaylık ve insan için vahiyle,  çile verilerek indirilen bir din.

Recm cezası kimlere verilir? Ve bu peygamber döneminde ne kadar uygulanmış?  Şartları nelerdir? Bilmek gerektiğine inanıyorum. İran’ın mezhebi anlayışla, yeniden işleyişe soktuğu bu yasalar, ne kadar geçerli oda ortada, ee görünen köy kılavuz istemiyor işte.

 “Evli kadın veya erkek eğer evlilik dışı ilişkiye giriyorsa bu Recm cezası gerektirir.” diyor, İslam. Ama bunun da şartları var tabi ki. Bir insanın taşlanarak öldürülmesi  için, dört erkeğin şahitliği gerekmektedir. Eğer bu insanlar bu olayı görmüşse bu geçerlidir. Görmeden kulaktan duyma bir şekilde olan şahitlik kabul edilemez. Bir şartta suçluların itirafı olmalı. Ve bu ispatlanmalı, ispatı olmayan bir suç, suç değildir. Ve birilerinin insiyatifinde değildir. Eğer itiraf edilmiş bir suç varsa bile, şeriat kanunlarında bu uygulanacak diye de kesin bir şart yoktur.

 

Recm cezası İslam’dan önce de uygulanmıştır, İslam’ın getirdiği ve başlattığı bir yasa değildir. Kuran da zinaya verilen cezalardan bahsedildiği halde recm cezasına yer verilmemiştir.

 

“Evlendikten sonra fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınların cezasının yarısı gerekir” ayeti kerimesinde, hür ve evli kadınların zina cezalarının da yüz sopa olduğuna işaret etmektedir. Çünkü yüz sopanın yarısı uygulanabilir, fakat Recm (ölüm) cezasının yarısından söz edilemez. Zaten ayet açıkçada ortaya koymaktadır.

“Recm edilesi hain zalimlik,

kabir ziyareti gözlerinden çıkar benliğimi

yutkunamıyorum artık!

bir telaşe bedenim de,

firari ölümlere göz kırpan” AYSUN GÜL

 

Bir hadisi şerifte de bunu görmekteyiz. Peygamber uygulanan hiçbir Recm cezasında bulunmamıştır.

“Zina ettim, beni cezalandırarak temizle” diye gelen Müslümanları, Hz.Peygamber önce geri çevirmiş, söylediklerini duymamış gibi davranmış, ısrar etmeleri üzerine kurtarıcı telkinlerde bulunmuş, “Deli mi, içmiş mi, yaptığı zina olmadığı halde öyle mi sanıyor?” demiş, bütün bunlara rağmen ısrar ettikleri için cezalandırma yoluna gitmiştir (Müslim,)

“Zina afilli bir aymazlık,

arsız duyguların arkasına gizlenen.

Sevgili bedeninden terkedilişi recm eden”

Peygamber efendimizin bile insanlar hatalarını itiraf ettiği halde, görmezlikten geldiği bir konuda, İran’a ne oluyor ki anlamıyorum! Şah’ın rejiminden sonra ülke uygulanan rejim, ülke insanın daha çok yasaklara gidişine sebep olmuştur. Acımadan uygulanan cezalar ne kadar! adil uygulanmış şahit olmaktayız.

 

İslam devleti olma özelliğiyle tüm dünyaya örnek olan İran, artık tartıyı gerçekten aşmaya başladı. Sonu gelmeyen gereksiz mezhebi uygulamalar, İslam dinini kaos dini haline getirmiştir.

Sakine Muhammed’inin çocukları annemizi kurtarın diye haykırmaktalar dünyaya, ama kadın İran kamplarında eziyet ve sıkıntılarla öleceği günü beklemekte. Evlatlarının feryadını dünya duyarken, İran yönetimi kulak arkasından bile dinlemeye tenezzül etmiyor.

 

Yapılan bu uygulamaların İslam’a nasıl leke sürdüğünün farkındayız. Bu din, insanlık dini ve İslam peygamber ışığını taşıyan tarafsız akidelerle yazılmış yasaların birliğidir. Kimsenin haddine değil İslam’ı bu hale sokmak, ve yanlış uygulamalarla yanlış tanıtmak.

 

Hak ve adalet ülkesi diye geçinen İran, kadının avukatının ve ailesini bile hakkında hakaret yetkisini kendinde görebiliyor. Hadi bu kadın suçlu diyelim ki o avukatın ve ailesinin ne suçu var! Çocuklarının ne suçu var!

 

İran devrimi halkın devrimi olmaktan çıktı artık, Şah’ı tahtından eden İran’lı kadınlar, çok haklara sahip olduklarını düşünürken, ülkede gelinen nokta hepimizi hayal kırıklığına uğratıyor. Kadınlara başta gösterilen müsemma şimdiler de yerini haksız uygulamalar bıraktı. İran’da halk ikiye ayrılmış durumda. Bir cephe yıllardır, radikal bağlamda yaşayan ve Humeyni diye haykıran bağnaz çevre. Diğeri de Hamaney’le birlikte açılım yaşayan kesim.

“Gün ağarmakta acı var, bir ülkenin gözlerinde,

harap gösteriler sokakalrını kaplayan.

Özgürlüğe esaret hırkasın giydiren,

zalim bir gölgelik kurulmuş, bir ülkenin göbeğine” AYSUN GÜL

Nijerya’da Safiye hüseyni’ye uygulanan Recm cezası, hala akıllarda. Kadın tecavüze uğradım deyip; temyize gittiği halde, mahkeme delil bulunamadı diye, kadın Recm etmiştir. Suçlu olup olmadığı belli olmayan bir insana, bu nasıl yapılır aklım almıyor!!

 

İran da ve bazı Müslüman ülkelerde uygulanan yanlış cezaların artık sonu gelmeli. Bile bile insana yapılan bu eziyete son verilmeli. İran da Recm cezasında kurtulan Süreyya adında kadının filmi çekildi. Ama İran bu filmin yayınlanması yasakladı, ülke sınırlarında. Türkiye’ye filmi yayınlamasın diye, uyarılar yapıldı! lakin Türkiye Cumhuriyet’i insan özgürlüğüne değer veren bir ülkedir ve bu talebi kabul etmedi. Recm cezasının İran da uygulanışını anlatan bu film, bir kadının hayatındaki çıkmazları anlatıyor.

 

Birde merak ediyorum acaba bu cezayı uygulayanlar hiç mi günah işlemiyorlarmış?!

 

Sakine Muhammedi için başlatılan imza kampanyasında, ben de varım. Hem de sonuna kadar. Bu dini kullanarak bu şekilde kirleten ellere de lanet olsun diyorum. İnsan yüce Yaradan’ın aynasıdır ve acizlikleriyle dünyada ki kurulu düzene uyum sağlamaya çalışan bir varlıktır. Yaratıcısından nağmeler taşır. Tövbeleri kabul eden rabbimize hamdolsun..

 

Selam ve dua ile

Paylaş
Etiketler: cezaİrankadınözgürlükrecm
Önceki Yazı

Değirmenci’yi Fırtınalar Bekliyor…

Sonraki Yazı

Ramazan Bayramımız Kutlu ve Mutlu Olsun…

Aysun GÜL

Aysun GÜL

1977 Trabzon doğumluyum/evli ve bir çocuk annesiyim. yerel bir gazetede ve İnternet bir edebiyat dergisinde yazılar yazıyorum. k.t.u mezunuyum.

İlişkili Yazılar

Aysun GÜL

Kalbin Keşfindeki Mucizevi İlaç: Nefis Terbiyesi

02 Ağustos 2011
5k
Aysun GÜL

İçin İçin İçimizi Kemiren Hatalarımız

31 Temmuz 2011
5k
Aysun GÜL

Dağ Eşkiyalığından Meclis Eşkiyalığına!

07 Ağustos 2011
5k
Aysun GÜL

İnternet Sohbetleri Veba Gibi Sardı Toplumu

23 Temmuz 2011
5k
Sonraki Yazı

Ramazan Bayramımız Kutlu ve Mutlu Olsun…

Yorumlar 2

  1. bestechi says:
    11 sene önce

    İran evet iran tüm yanlış uygulamalarına rağmen evrensel kapitalizmin karşısında chavezle birlikte ayakta durabilen iran.İranda bugüne kadar uygulanan recm cezasının devrimden sonra 60 civarında olduğunu söylemişti bana iranlı bir arkadaşım.Evet recm en az evlilik dışı ilişki kadar insanlık dışı
    ama ben yinede batının kirli gözlüğüyle olaya bakmayanlardanım.Recm uygulaması yanlış bir uygulamadır ama gayrı meşrü çocukların çocuk esirgeme kurumlarında annesiz babasız büyüyen çocukların,bir anlık zevk için yapılıp sokaklarda büyümeye terk edilen çocukların tedbiri için caydırıcı bir ceza olsun…Ama recm olmasın.İranda kadınlar dünyanın heryerinden daha özgür geldi bana.İranda evin reisi kadındır.Kadının onaylamadığı hiçbirşey ailede gerçekleşmez.ama örtü mecburiyeti tüm bu özgürlükleri gölgelemek için kullanılan bir kalkan olmuştur hep.Bence iranın en büyük problemi imaj problemidir.Onun dışında bizim iran için problem gibi gördüğümüz hiçbirşey iranın kendisi için problem değil.

  2. Aysun gül says:
    11 sene önce

    İNSANLIK DIŞI YAPTIRIMLARIN AMASI OLMAZ.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Hayali Sermaye ve Borç Refahı

23 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

23 Nisan 2021

Yabancı Gözüyle Köy Enstitüleri

23 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 7- Şerefli Muhbirler, Vatan Millet, Thodex’ler

23 Nisan 2021

Mikroplastikler Akciğer Hücrelerine Zarar Veriyor

23 Nisan 2021

Sayın Valim Teşvikleriniz Üretimi Artıracaktır!

23 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap