Yazar Portal
Salı, Nisan 20, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dilek GAPPİ

İmkanlar Çoğaldı Dürüstlük Azaldı

Dilek GAPPİ Yazar Dilek GAPPİ
04 Mayıs 2010
Dilek GAPPİ
1
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

“70 yıl boyunca çok zorluk yaşadık ama şimdiki kadar sahtekarlık.  kaçak yoktu” diyor sanayinin gelişimine tanıklık eden isimlerden Noel Mikaleff.  Sektörün duayeni,  tağşiş (karışım),  kolon yağı derken marketlerdeki bazı markalı yağlara bile sahtekarlığın sızdığı uyarısında bulunuyor

Mal­ta’dan 1860’lar­da İz­mir’e ge­len Mi­ca­leff’ler ül­ke­de sa­na­yi­leş­me­nin de önü­nü açan ilk ai­le­ler­den ol­du. Bu­gün Kris­tal yağ­la­rı­nın yö­ne­tim ku­ru­lu baş­kan­lı­ğı’nı yü­rü­ten No­el Mi­ca­leff’in ba­ba­sı,  Ku­ru­cu­la­rı An­tonhy Mi­ca­leff, 1930’lu yıl­lar­da  tif­tik, zey­tin­ya­ğı, tü­tün, zer­da­li ce­kir­de­ği ürü­le­ri­nin alım sa­tı­mı­nı ger­çek­leş­ti­ren bir tüc­car­dı.  No­el Mi­ca­leff ba­ba­sı­nın ti­ca­ret­ten sa­na­yi­ci­li­ğe ge­çiş yıl­la­rı­nı şöy­le an­la­tı­yor:

“O dö­nem­ler­de Tür­ki­ye’yi çok iyi ta­nı­yan  ve  Ku­şa­da­sı’nda ül­ke­nin en es­ki ra­fi­ne­le­rin­den bi­ri­ne sa­hip İtal­yan bir sa­na­yi­ci var­dı.   Ba­bam di­ğer iş­le­ri­ne ila­ve ola­rak, bu İtal­yan sa­na­yi­ci ile bir­likt 1938’de ra­fi­ne üre­tim te­si­si kur­du. Ha­yal me­yal ha­tır­lı­yo­rum o ta­rih­ler­de İz­mir’de elek­trik yok­tu. Fab­ri­ka­yı ça­lış­tı­ra­cak sis­te­mi kur­mak için    es­ki bir lo­ko­mo­tif sa­tın al­mış­lar­dı.  O za­man­lar İz­mir bi­le an­cak gaz lam­ba­la­rı ile ay­dın­la­na­bi­li­yor­du.  Ha­va­ga­zı te­si­si  fab­ri­ka­dan son­ra ku­rul­du.  

İlk ih­ra­ca­tı ger­çek­leş­tir­di

Sö­ke’den Ay­dın, Tor­ba­lı, Sul­tan­hi­sar, Ay­va­lık yö­re­le­rin­den sa­tın alı­nan zey­tin­ler bu fab­ri­ka­da iş­le­ni­yor­du.

Bi­lir mi­si­niz yağ­lar o ta­rih­te de­ve ker­van­la­rı ile ge­lir­di. Gü­ğüm­ler, tu­lum­lar­la ta­şı­nır­dı. 1940’lar­dan son­ra kam­yon­lar baş­la­dı. Kris­tal Tür­ki­ye’nin ilk ri­ve­ra zey­tin­ya­ğı­nı te­ke­ne ku­tu­ya ko­yan ilk mü­ese­se­dir.   Ba­bam­lar fab­ri­ka ku­rul­du­ğun­da ilk ih­ra­ca­ta Gü­ney Ame­ri­ka’yla baş­la­mış­lar. Tür­ki­ye’nin ra­fi­ne zey­tin­ya­ğın­da ilk ih­ra­ca­tı­nı Ame­ri­ka ve Ka­na­da’ya biz ger­çek­leş­tir­dik.  İlk ih­ra­cat ku­tu­la­rı, 200 ki­lo­luk va­ril­ler­di. Gü­ney Ame­ri­ka iş­le­ri ke­sil­di ve da­hi­li pi­ya­say­la ça­lış­ma­ya hız ver­dik”
No­el Mi­ka­leff es­ki yıl­la­rı an­la­tır­ken onu, öy­kü ta­dın­da din­li­yo­ruz.

Tür­ki­ye ve Ege ti­ca­re­ti­nin, sa­na­yi­si­nin en ya­kın ta­nık­la­rın­dan Bay  Mi­ca­leff  1954’den bu ya­na  fii­len iş­le­rin ba­şın­da. Baş­la­dı­ğı dö­nem­ler­den bu­gü­ne sek­tör­le il­gi­li çok şe­yin de­ğiş­ti­ği­ni an­la­tı­yor:
“İş ha­ya­tı­na baş­la­dı­ğım­da zey­tin­yağ, İs­tan­bul, İz­mir gi­bi üre­tim böl­ge­le­rin­de tü­ke­ti­lir­di. İç  ve Do­ğu Ana­do­lu’da zey­tin­yağ di­ye bir­şey yok­tu.  Ül­ke­de o ta­rih­ler­de doğ­ru düz­gün yol da yok­tu. Ürün sev­ki­ya­tı­nı ge­mi­ler­le ka­yık­lar­la li­man­la­ra ya­par­dık. De­va­mı­nı an­cak tren yo­lu ile ya­pa­bi­lir­dik. Gün­de 15 ton üre­ti­mi­miz var­dı ki 50’ler için bü­yük, çok bü­yük ra­kam.  Zey­tin­ya­ğı­nı ilk sa­na­yi­leş­ti­ren Ko­mi­li ile biz ol­duk. Ta­riş biz­den son­ra baş­la­dı”

Fi­yat­lar dü­şü­rül­dü
İlk fab­ri­ka ye­ter­siz ha­le ge­lin­ce 1959’da Bor­no­va Çı­nar­lı’da ikin­ci te­si­si­ni ku­ru­yor Kris­tal Yağ­la­rı. Bay Mi­ka­leff de iş­le­re da­ha çok ha­kim ol­ma­ya baş­lı­yor.  “Ti­ca­ri ah­la­kı öğ­ren­dim” de­di­ği ba­ba­sı An­tonhyMi­ca­leff  70’le­re ka­dar ak­tif gö­re­vi­ni sür­dü­rür­ken da­ha son­ra kap­tan­lık No­el Mi­ca­leff’e ge­çi­yor.

Bu­gün Kris­tal Tür­ki­ye zey­tin­yağ üre­ti­mi­nin yak­la­şık yüz­de 25’ini ger­çek­leş­ti­ri­yor. Bay Mi­ca­leff Kris­tal’in han­gi ilk­le­ri yap­tı­ğı­nı an­lat­ma­ya baş­la­yın­ca  “yak­la­şık 80 yıl boyn­ca her­şey gül­lük gü­lis­tan­lık mıy­dı, hiç mi sı­kı­nı­tı­lı gün­le­ri­niz ol­ma­dı” di­ye ara­ya gi­ri­yo­rum. An­la­tı­yor:

“6070 ara­sın­da Hü­kü­met ani­den 1 li­ra olan ürü­nü 50 ku­ru­şa sa­ta­cak­sı­nız de­me­ye baş­la­dı. Zor yıl­lar­dı, çok za­rar et­tik ama ge­re­ği­ni de yap­tık” di­yor.

O yıl­lar­dan iti­ba­ren Tür­ki­ye’nin ve sek­tö­rün çok de­ğiş­ti­ği­ni an­la­tı­yor Bay Mi­ka­leff ama önem­li de bir ay­ra­cı şöy­le açı­yor:

 “Elek­trik ol­ma­dı­ğı gün­ler­de üre­tim ya­pa­rak baş­la­dık. İm­kan­lar yok­tu fa­kat in­san­lar da­ha dü­rüst­tü. Şim­di sek­tör­de, ka­yıt­dı­şı, tağ­şiş, ko­lon ya­ğı der­ken  ka­yıt­dı­şı, hi­le al­dı ba­şı­nı gi­di­yor”
No­el Mi­ka­leff bu­gün Kris­tal’i or­ta­ğı Ay­han Ba­ran ve ai­le­nin 3. ku­şak temsil­ci­si  ye­ğe­ni Chris­top­her Do­logh ile bir­lik­te yö­ne­ti­yor. Kris­tal geç­ti­ği­miz yıl şir­ke­tin yüz­de 49’unu Ar­kas Gru­bu sa­tın al­mış­tı.

Cris­top­her Do­logh şir­ke­ti zor­lan­dık­la­rı için sat­ma­dık­la­rı­nı,  mi­ras yo­luy­la da­ğı­lan his­se­le­ri  el­le­rin­de tu­tan ai­le üye­le­ri­nin pay­la­rı­nı Ar­kas Gru­bu’na sat­tı­ğı­nı be­lir­ti­yor.  Ar­kas’ın şir­ke­te güç ver­di­ği de açık. Kris­tal’in Bor­no­va­da’ki te­sis­le­rin­de 10 mil­yon do­lar­lık ya­tı­rım  ta­mam­lan­ma aşa­ma­sı­na gel­di. Kristal bu ya­tı­rım­la bir­lik­te pi­ya­sa­da­ki ağır­lı­ğı­nı daha da ar­tır­ma­yı plan­lı­yor.

“Yepyeni bir hayat gelir Bizde ve her yerde..”

Gittiğim üretim yerlerinde, fabrikalarda, patronu yetkilileri dinlerken, fırsat bularak işçilerle de sohbet etmeye çalışırım. Aslında yetkililerin uzun uzun anlattıklarının gerçeği, birkaç satırla çalışanların anlattıklarındadır.

Mutlu ve işini severek yapan işçilerdir aslolan.  İşçi mutluysa o patron doğru söylüyordur, o zaman o işletme ekonomi adına gerçek işlevini yerine getiriyordur. Artık daha az gülen yüzler gördüğümüzü bilmem söylemeye gerek var mı ? İşçiliğin kaderi taşeronlaştırmaya, asgari ücrete denk düşer hale geldi.  Evet, dünyada 1889 yılında 1 Mayıs’ın “İşçi Bayramı” olarak kutlanması kararının ardından 121 yıl geçti. 1 Mayıs’lar hep acı, yürek yakan olaylarla belleğimizde kaldı.  Nihayet 22 Nisan 2009 tarihinde yasa ile 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kabul edildi. Ve uzun yıllar sonra ilk kez Taksim’de yeniden buluşma gerçekleşti.  Maksim Gorki’nin ANA romanından Bertolt Brecht’in uyarladığı oyun için yazılan ve bestelenen 1 Mayıs Marşı’nda yüzbinlerce kişi tarafından dillendi.

“Bu böyle gitmez sömürü devam etmez.Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde”
Dileriz ki, işçisi, üreteniyle, mutlu bir hayat gelir bize ve her yere… 

Bakanlık, yetkililer neden engellemiyor?

Sektörün yaşadığı sorunlara son yıllardae kolon yağının eklenmesi Bay Micaleff’i hayli kızdırmış. ‘Bu sektör dürüstlüğü ile ayakta kalmalı’ diyen Mikaleff’le sektörün sorunlarını paylaştık. 

Son zamanlarda sık duymaya başladığımız kolon yağı nedir?
Bu ayrı bir sistem. Yüksek asitli yenmeyecek kötü yağların kolon tabir edilen bir yöntemle yapısal özeliklerini değiştirerek, düşük asiltli bir yağ elde ediyorlar, sızma diyorlar. Sentetik şeker imal etmek gibi birşey. Ne yazık ki marketlerdeki bazı markalı satışlarda da kolon yağına rastlar hale geldik. 

Kayıtdışının üzerine eklendi sanırım.

Tağşiş yani karışımın yanı sıra beyaz teneke tabir edilen markasız satışlarla uğraşmaktan zaten yorulmuştuk. Artık öyle bir yere geldik ki; sahil bölgelerinde kasaba gidiyorum etin yanında su şişelerinin içine doldurulmuş zeytinyağ var.  Berbere gidince amca    şahane zeytinyağ satıyoruz, verelim sana diyorlar. 

Ulusal Zeytin ve zeytinyağ birliği UZZK bu sorunları çözmek için kuruldu Umudunuz yok mu?
Elbette umudum var, UZZK önüne geçer diye tahmin ediyorum ancak  Bakanlıklar, yetkililer görevlerini tam yapmıyor. Aşırı derece tağşiş yaşanıyor. Türkiye’deki insanları koruyacak ve düzgün beslenmelerini temin edecek merciler var biz bu mercilere  vergi veriyoruz ana  ne yapıyorlar?  Hiçbir şey yapılmıyor.

Rekolte artar

Sektörde son yıllarda 60 milyona yakın zeytin ağıcı dikildiğine ve ağaç sayısının artması gibi gibi olumlu gelişmelerin olduğuna da değiniyoruz Bay Micaleff’le…

Zeytinyağıı ihracatında Türkiye yolun başında, şansımız ne kadar açık ?
Avrupa’yla rekabet o kadar kolay olmuyor. İhracattaki gümrük duvarı çok yüksek. Bu gerçekçi bir sorun.
Bu yıl yüksek rekolte bekleniyor, etkili olur mu ?

Evet rekolte   yükseleceği için piyasada denge sağlanabilir.  Ben de 180 bin ton civarında  yüksek rekolte bekliyorum ki bu fiyatlara da yansır. Ancak ihracattan evvel Türkiye’nin kendi iç tüketimi artmalı.  

Belki rekoltenin yüksekliği etkiler ama şu anda halkın daha çok tüketebilmesi için zeytinyağın fiyatı  pahalı kalıyor.

Pahalı olduğuna katılmıyorum. Çünkü hakiki zeytinyağ yiyorsunuz. Hakiki ürünün fiyatı ucuz olamaz. Ama şurası doğru; Türkiye şartlarında üreticinin maliyeti yüksek.  Üreticinin maliyeti düşürülebilirse zeytinyağında bu kesinlikle nihai tüketiciye yansır.

Paylaş
Etiketler: gıdatüketiciürertici sektörü
Önceki Yazı

Kimi Abat Etmiş ki!

Sonraki Yazı

Hayat, Sana Yenilmeyeceğim!

Dilek GAPPİ

Dilek GAPPİ

İlişkili Yazılar

Dilek GAPPİ

Her Yer İzmir Olsa!

25 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

Lafı Bırak Sisteme Bak

12 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

10 Yılda 10 Seçim

07 Haziran 2018
5k
Dilek GAPPİ

Villa Fiyatına 1 Oda 1 Salon

05 Haziran 2018
5k
Sonraki Yazı

Hayat, Sana Yenilmeyeceğim!

Yorumlar 1

  1. Uğur ÖZALTIN says:
    11 sene önce

    Ulus devlet anlayışından global vampir olan düzene geçilince hırsızlar iktidara geliyor ve dünyadaki iki kutupluluk da 90 lı yıllarda bitince olan oldu yani

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Allahın Kulunu Unutması Kulu İçin En Büyük Cehennemdir.

20 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 6 – Paralel Evren Halilülasyonları

20 Nisan 2021

Telefon Tacizliği

20 Nisan 2021

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (I)

19 Nisan 2021

Gözünü Toprak Doyursun

19 Nisan 2021

Maddi Olmayan Servet

19 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap