Yazar Portal
Salı, Nisan 20, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Çapar KANAT

Hayvancılığın Selası Resmi Gazete’ de!

Çapar KANAT Yazar Çapar KANAT
30 Haziran 2010
Çapar KANAT
2
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Ülkemizde bir insan ölünce minarede o kişinin ölümünü duyuran duanın minarede okunmasına sela denilir. Sela okunduktan sonra hemen ölen kişinin ismi söylenir.

29.06.2010 tarihli Resmi Gazete’ de 100.000 tonluk canlı hayvan ithalat kararının yayınlanması  ile hayvancılığımızın SELA’ sı okundu. Ve ismi söylendi:  Hayvancılık Öldü! Arkasından Sela’ yı okuyan müezzin veya imam el-fatiha der. Biz selayı duyduk, dinledik ama el fatiha demeye dilimiz varmıyor, çünkü ölen biziz. Ölen 800 bin kişi! Ve bu sayının dört ile çarpımını oluşturan aile fertleridir. Öldüğümüze inanamadığımızdan dilimiz fatihaya gitmiyor ve şaşkınlıktan dilimiz tutuluyor!

Nisanda alınan et ithalat kararında etler, canlı hayvanlar gelmeden et fiyatları düşüyor denilip sevinilmeye başlanınca ekonomik besi ağırlığına gelmemiş hayvanların kesime getirildiği EBK Genel Müdür’ ü tarafından itiraf edilmişti.

28 Haziran tarihli ‘’ Önümüzdeki Haftalar da Buzağılar da Kesilecek!’’ başlıklı yazımızda da olabilecek ithalat kararında da artık buzağılarında önümüzdeki haftalarda kesime gönderileceğini yazmıştık.

 ‘’ Süt İnekçiliğini kim yapıyor’’ başlıklı yazımızı yayına tam koymak üzere iken  içimdeki bir hisle Resmi Gazete’ ye baktığımda;

GTİP ( Gümrük tarife istatistik pozisyonu)’ nun 01.02.90 numarası, Diğerleri faslından  100.000 ton Et Balık Kurumu’ na ithal yetkisi  vermişti.  O yazımı yayınlamak yerine bu haberi değerlendirmek durumunda kaldım!

Ne demekti bu diğerleri faslı: Kesilmiş et ve dondurulmuş et haricindeki canlı hayvanlar! Yani EBK önceki yapmış olduğu ithalatlardakinin benzeri aldığı yetki ile kasaplık canlı hayvan ve dişi düve sığır getirebilecek.

Nisan ayında alınan yetki de yukarıdaki faslın aynısı ve ilaveten kesilmiş ve dondurulmuş et miktarı 7500 ton yetkisini kamuoyunun ithal kesilmiş ve dondurulmuş et için oluşacak tüketici tepkisinden kullanmadı. 7500 ton kesilmiş et  ve dondurulmuş et ithal etmeyip 01.02.90 faslından canlı kasaplık hayvan ithal etmeye başlamıştı, arkasından besi hayvanı ithal ihalesi yapmıştı.

100.000 tonluk aldığı yeni yetki kasaplık canlı hayvanı ( 300 kğ ve üzeri) , besiye çekilebilecek canlı ağırlıkta (80-160kğ), dişi düve ( doğurmamış düve) ithalat yetkisini almış durumdadır.

Yaklaşan Ramazan ayı anonsları ve referandum  nedeniyle hayvancılığın selası okundu.

Peki EBK dişi düve mi getirecek yoksa kasaplık canlı hayvan mı getirecek. Yaklaşan Ramazan ve seçim nedeniyle kasaplık canlı hayvan ihalelerini yapacak.

100.000 tonun tamamının ihalesini  yapmayıp, peyderpey yapacak. Piyasanın ateşine bakacaklar. Ama yanılacaklar! Nasıl mı ?

Nisan’ da 14 TL’ye gelen karkas et fiyatları et ithal kararını takiben 12,5 TL’ ye düşüp geçtiğimiz hafta tekrar 14 TL bandına tekrar gelmişti. İşte bu yüzden 16000 ton canlı hayvan ithalatının et fiyatlarındaki ateşin düşmediğini gören iktidar şimdi aynı hatayı daha büyük bir şekilde 100.000 ton olarak uygulamayı 29.06.2010 tarihindeki resmi gazetede başlattı. Kararın uygulanma süresi 30.12.2010 da bitecek!Bunu hatırlattıktan sonra olacakları sıralıyoruz: 100.000 tonluk paritler halinde  ihalaeleri başlayınca iç piyasada karkas et fiyatları geri 12,5 TL’ ye, hatta ihaleler 20’ şer binlik partiler halinde yapıldığı takdirde 11 TL’ ye inebilecektir.

Tüketicilerimiz geçici olarak sevindirileceklerdir. Ya sonrası? İtahalattaki tonaj bitince büyük bir şahlanışla tekrar karkas et fiyatı yükselecek. 100 bin tonun kaç günlük tüketimi karşılayacağı gibi olabilecek yorumlar önemli değil. Hayvancılık sektörümüzdeki oluşacak paniğin yaratacağı erken kesimler ve bu işle işle uğraşanları terk ettireceği çok önemlidir.

Besicler ellerindekini çıkarınca tekrar besi hayvanı toplamaya cesaret edmeyecek: istikrarsız bir canlı hayvan fiyatında kim cesaret eder de eline ateşi alır, kim riske girer, kimse girmez.

Yıllarca Sınır Komşularımızdan kaçak getirilen canlı hayvanlar iç piyasamızdaki canlı hayvanların ve etlerin fiyatlarını baskı altında tuttu. Bu sınır komşularımızda canlı hayvan azalınca kaçak et girişi durdu! Şimdi resmi kanallardan canlı hayvan ithalatına başladık.

Şimdi bizim ülkemizin resmen canlı hayvan ithal ettiği ülkelerdeki hayvan sayısı sınırsız olmadığının farkına varılmalıdır. Sadece bizim ülkemiz değil daha düne kadar bizden et ithal eden ülkelerde, bize kaçak canlı hayvan gönderen sınır ülkelerimiz de şimdi bizim canlı hayvan ithali yaptığımız ülkelerden ithalat yapmakta ve sonuç olarak beş yıl-on yıl sonra tüm Dünya’ da et ve canlı hayvan fiyatları yükselecektir. Beş yıl sonra veya on yıl sonra ülkemizin başında olacak iktidar veya iktidarlar ‘’ ne yapalım et ve canlı hayvan fiyatları tüm Dünya’ da artı’’ gerekçesine sığınacaklardır. Veya  << Hayvancılıkta Enkaz devraldık >> diyebilecekleri çare de olmayacaktır.

100.000 tonluk et ithalat kararı ile ekonomik besi ağırlığına gelmemiş hayvanların hatta 6-7 aylık buzağıların da kesime gönderilmesi paniğini yaşayacağız.  Besiye çekilecek canlı hayvan kalmayacak!

Hayvancılığımız tarihin karanlığına gömülecek.

Bu ne paniktir ki 100.000 tonluk canlı hayvan ithalatına karar veriliyor.

İthalatla tüketiclere bugün için ucuz et yedirebilirisiniz. Ya bu 100.000 ton bitince ne yapacaksınız. Maalesef biz söyleyelim. Ortada hayvancılık kalmayacağı için ithalata devam edilecek. Canlı hayvan ithalatı artık ülkemiz için kaçınılmaz kader olacak!

Bu ithalat durmalı, Hayvancılıkta Acil Eylem Planı hazırlanarak kamuoyuna açıklanmalıdır.

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

 

 

Paylaş
Etiketler: et fiyatlarıet ithalatıhayvan katliamıhayvancılığın selasıhayvancılık politikasıkasaplık hayvanresmi gazete
Önceki Yazı

Siyaset Çocuk Oyuncağı mı ?

Sonraki Yazı

“Gizli Dünya Devleti” İşaret ve Simgeler

Çapar KANAT

Çapar KANAT

İlişkili Yazılar

Çapar KANAT

Bakanlık Et Ve Süt Kurumuna Havada Su Dövdürüyor

13 Haziran 2017
5k
Çapar KANAT

Çiğ Sütün Perakende Satışına Düzenleme

19 Kasım 2015
5k
Çapar KANAT

Gerçekte Çiftçi Mazotta Destekleniyor mu?

07 Eylül 2015
5k
Çapar KANAT

1 Litre Çiğ Sütün Maliyeti – Mart -2015

31 Mart 2015
5k
Sonraki Yazı

“Gizli Dünya Devleti” İşaret ve Simgeler

Yorumlar 2

  1. ismail karagülle says:
    11 sene önce

    Yerli besi et satan kasaplar oluşsun ve kapılarına bu dükkanda yerli besi hayvanların eti satılıyor diye tabelalar asılsın . BİZler de terc
    ihimizi ona göre yapalım ithal et almayalım ve aldırmayalım alan yerlerde yemek yemiyelim .

  2. ahmet uzun says:
    11 sene önce

    Çapar bey,

    hayvanların cenaze namazı nerde hangi namazdan sonra, kaç hayvan öldü?
    🙂 katılmaya çalışırız. Allah rahmet eylesin çok iyi hayvandılar. süt alırdık,severdik,ot verirdik, etini yerdik,derisinden kemer yapardık…valla bizden çok işe yarıyordular… Allah gani gani rahmet eylesin… ben hakkımı helal ediyorum da acaba onlar bana hakkını helal edecek mi?
    🙂

    selamlar,

    ahmet uzun

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Allahın Kulunu Unutması Kulu İçin En Büyük Cehennemdir.

20 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 6 – Paralel Evren Halilülasyonları

20 Nisan 2021

Telefon Tacizliği

20 Nisan 2021

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (I)

19 Nisan 2021

Gözünü Toprak Doyursun

19 Nisan 2021

Maddi Olmayan Servet

19 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap