\n\n
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Mayıs 2, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Edebiyat & Sanat Gezi Yazısı

Gemi Yolculuğumuz

Hasan TANRIVERDİ Yazar Hasan TANRIVERDİ
03 Haziran 2022
Gezi Yazısı, Hasan TANRIVERDİ, Öykü Tefrikaları
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Üç arkadaş, uzak ülkelere yolculuk için üçüncü sınıf bilet aldık. Gemi İstanbul’dan kalkacak ve bir ay sonra aynı yere gelecekti. Gemi lüks sayılırdı. Yüzme havuzu, tenis kortları ve sinema salonları vardı. Bakanlığın bizlerden haberi olması, itibar sağlamıştı. Kahvaltı ve yemekler zamanında veriliyordu.

Gemide her türlü insan vardı. Uğradığı limanda inen de oluyordu binende. Üçümüz birbirimizden ayrılmayıp tembih edilenleri aynen uyguluyorduk. Yolcular kendi aleminde oyalanıyordu. Fakat göz ardından gözetleyenlerin olduğunu fark ediyorduk.

Sporcular basket ve voleybol maçları yapıyorlardı. Yüzme yarışları bayağı revaçtaydı.

Tatilimizde en çok kalacağımız şehir Lizbon’a gelmiştik. Sabaha karşı limana girdik. Çoğu limanlar gibi düzensiz ve kirliydi. Gün açmadan ve kahvaltı etmeden gemiden dışarı çıkmadık. Kahvaltıdan sonra şehrin önemli kale ve tarihi caddelerini gezdik. Parkların yanındaki muazzam kiliseler, görülmeğe değerdi.

Giyim eşyaları fiyatlı sayılırdı. Hiçbir şey almadık. Sokaklarda halk mutluydu, karamsarlık esmiyordu. Türk olduğumuzu söyleyince bilmeyenlerin yanında, tepkili olanlar da vardı. Turistik eşyalar her yerde aynıydı. Ülkeye has doğru dürüst bir şey yoktu. Avrupa’nın en batı noktasını sorduğumuzda cevap alamamıştık. Bizim turistik eşyalarımız, bize has ve sıcak bir ruh taşıyordu. Onun için eşya almadık. Cennet vatan boşuna denmiyordu.

Çay bahçesinde dönerciye de rastladık. Biraz hır gür insanlar oturuyor diye içeriye girmedik. Görkemli kiliselere giden hiç görmedik. Dikkatimizden kaçmadı. Yalnız her şey düzenliydi.

Belçika, Hollanda ve Danimarka’ya gideceğiz. Paralarına değer veriyor, Ülkeleri için elinden geleni yapıyorlar. Din ve ırk ayrımcılığı olmuyormuş. Fakat onların karşısında hâliyle ezik kaldık. Alabildiğine özgür, insana verilen değer çok fazla. Dini konularda rahatlar. Sokakta polis görmüyorsun. Devletin yetkilisi yanımızdan bisikletle geçti.

İstanbul’u bilen ve yolculuk yapanlar, bizde özgürlüğün olmadığını adaletin kişilerin iki dudağı arasında olduğunu söylediğinde ağzımızı açamadık. Anayasa mahkemesini alt mahkeme tanımadı, diyor. Bizde diyorlar, hukuk ve adalet herkese eşittir diyorlar. Demokratik haklarımızı kimse kısıtlayamaz. İstanbul sözleşmesinden bahsediyorlar. Dolar değişmiyor ama paranız değersizleşiyor, diyorlar. Merkez bankası bağımsız olmazsa olacağı budur diyorlar.

Aynı müteahhitlere dolar garantili ihale veriliyor. Acaba yöneticiler onlarla ortak mı? diyorlar. Biz daha onlarla gezmedik. Çok şaşırdığımız ülkemizdeki anormallikleri bizden iyi bilmeleriydi.

Park ve bahçeleri dolaştık. Katedrallere girdik. Müzeleri gezdik. Adamlar sanata o kadar önem vermişler ki, inanamadık. Her yer tarih kokuyor. En küçük bir tarihi yeri restore etmişler ve halkın emrine vermişler.

Şaşırdığımız çok yerde ellerinde kitaplarla tarihi yerleri öğrenme istekleri. Şehirde yeşil alanlar o kadar çok ki, inanılmaz. Şehir değil sanki ormanlık.

Bir gemi yolculuğunu şans eseri gerçekleştirdik. Geri dönüşte girmediğimiz limanlara girip şehirleri gezdik.

İnanamadığım kendimiz ülkenin yıkımı için çalışan bir topluluk muyuz? demek istiyorum. Belki ağır kaçtı ama başka açıklayıcı bir ifade bulamadım.

 

Hasan TANRIVERDİ

Paylaş
Etiketler: bisikletgemiYolculuk
Önceki Yazı

İman/İnkâr Psikolojisi ve Anne

Sonraki Yazı

Unutma Beni

Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretmen...

İlişkili Yazılar

Sudaki Ördekler
Hasan TANRIVERDİ

Sudaki Ördekler

02 Mayıs 2026
5k
Serap Olayı
Doğa-Çevre

Serap Olayı

01 Mayıs 2026
5k
Kamyonet
Hasan TANRIVERDİ

Kamyonet

30 Nisan 2026
5k
Gençlik
Hasan TANRIVERDİ

Tıp Öğrencisi

29 Nisan 2026
5k
Sonraki Yazı
Unutma Beni

Unutma Beni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap