Yazar Portal
Salı, Nisan 20, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Çapar KANAT

Gdo’lu Patetesler Geliyor mu?

Çapar KANAT Yazar Çapar KANAT
01 Mayıs 2010
Çapar KANAT
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bir kaç gün önce bir internet posta grubunda, GDO’lu pateteslerin Almanya’da bir pilot ekim sahasına izin alınarak dikim yapıldığıı ifade ediliyordu. Yazıyı sonuna kadar okuyunca inanın “sana da bu yapılırmı ey patetes” demekten kenndimi alamadım.

Çiftçi olduğum için yıllar önce mısırda gıda ile ilgili bir makale okumuştum. Makalede mısır tohumunun genetiğine bir bakteri cinsinin geni aktarılması sonucunda o mısır bitkisini, danelerini ve danelerinin bitki üzerinde sokumunu mısır zararlıları yemedeiğini okumuştum. İşte bu gen değişikliğinde kullanılan bakterinin toprağa geçtiğini de aynı makalede okuyunca irkilmiştim. O günden bu yana mısır, endüstiyel tarım ürünleri, yem bitkileri ekim hazırlığında tohum satın alırken GDO’lu mu GDO’suz mu araştırmak zorunda kalıyorum. Endişem ben ekemesemde tarla komşularım da benim gibi hassasiyete sahipmiydiler. Haydi ben bir çok tarla komşumu bilinçlendirip ektirtmesem de bir kaç köy uzakta tarla sahibi çiftçilere nasıl ulaşacağım sorusu içimi kemirir durur.

Almanya’nın kendi bölgesinde ekiminden sora İsveç ve Çekoslavakya’da ekim yine pilot bir bölgede sınırlı bir alanlarda izni alan  BASF firmasının sözcüsü endişelerin yersiz olduğunu açıklamışmış. Bu patetes endüstride nişasta yapımında kullanılacakmış. Bu ülkelerin arkasından ülkemizde de deneme için sahası satın alıp veya kiralayıp Tarım Bakanlığımızın kapısına deneme üretim izni almak isterse hiç şaşırmayalım. Neymi efendim bu gdo’lu patetesin nişasta oranı çok yüksekmiş, gıda olarak değil  kağıt yapımında kullanılacakmış.  Kim garanti edecek piyasada gıda olarak satılmayacağını? Ülkemizde at, eşek etini pazarlayan insanların gıda için üretilen pateteslerin fiyatı arttığında gıda patetesi üzerinde yazacakmı ? Yurt dışına gönderilen meyve ve sebzelerimiz içinde yüksek oranda tarımsal ilaç kalıntısı olduğunda TIR kamyonlarımız geri çevrilip ülkemize gönderildiğinde bunun sahipleri sanki imha etme ahlak ve faziletini göstermiyorlar. Afiyetle sevgili tüketicilerimize yediriyorlar!

Yarınlarda GDO’lu yetiştirilecek pateteslerin sahiplerinden insaf ve merhamet bekleyeceğiz öyle mi? Bekleyemeyiz. İnsanların sağlığı, gıda güvenliği veya her türlü toplum düzeninin o toplumu oluşturan bireylerin bunu istismar etmemeleri için kanunlar ve yönetmelikler düzenlenir. Ama bu kanunları her ne kadar yönetimler yapsa da bu düzenlemeler ister izin versin ister vermesin en doğru yol tüketicilerimizin bilinçli bir birey haline getirilmesi çok önemlidir. Bilinçli tüketici bütün hesapları alt üst eder. Bıkmadan usanmadan klavyelerimizle  genetiği değiştirilen ürünlerin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade etmemiz gerektir. Bu konuda gençlerimiz ,çocuklarımız ön planda olmalıdır.

Bundan bir kaç ay önce market rafından armut satın almak istediğimde kolumdan çekip <<baba bu günlerde armut almayalım>> diyen oğlumun ikazı kulaklarımda çınlıyor. Yurt dışından geri dönen armut kamyonları haberini televizyonlardan oğlum kaçırmamış.!

Mısır tohumuna aktarılan bakteri toprağa geçiyor bakterili toprak oluyorda o mısırın diğer endüstriyel ürünlerini, mısır yağını asla yemiyorum. Yemeklerde ayçiçek yağı ve zeytin yağı,  pilavlarda (bulgur ve pirinç ) tereyağı kullanıyorum. Hem de ambalajı teryağı değil kendi inekelrimizden yapılma ambalasız tereyağı.! Şimdi 82 yaşında olan babam ilk defa doktorla prostat’tan dolayı 2003 yılında tanışıp sadece yaşının yüksekliğinden dolayı ameliyat edilmeyip 7 yıldır hormon tedavisi görüyor ve tarlasında traktörü kullanıyor, araba kullanmaya devam ediyor. Doktoru 5 yıl sonra prostat kanserinin vucuda yayılacağını söylemesine rağmen henüz vucuda yayılmaya başlamadı. 2003 yılında tetkiklerinde de her iki klestrol da yüksek olmasına rağmen doktoru klostrol için bir tedavi önermedi.

Dünya’nın  gıda ihtiyacı bahane edilerek gdo’nun yaygınlaştırılarak tohumda tekelleşme ve o tohuma çiftçiyi mahkum etme ,çiftçinin kendi ürettiği tohumu tekrar kullanamama gibi tohumculuk politikalarını da beraberinde getiren bu açığa çıkmış temelinde gıda savaşında ülkemizin başarılı olabilmesi için tek çaremiz tüketicilerimizdir.

Tüketici derneklerimiz bizler için çok yararlı hizmet etmekteler. Banka kredi kartları, telefon faturaları gibi konularda epey başarılı çalışmalar yaptılar. GDO, Gıdalarımızda gerçek besin değerleri, gıda ambalajları konusnda çalışmalar da başlatmalıdırlar. Tüketicler Birliği’nin Antalya Şube’sinin “Gönüllü Gıda müfettişliği’’ kursu açıp tüketicleri gıda konusnda bilinçlendirmeleri yabana atılacak bir girişim olmayıp orjinal bir proje olarak kabul edilmelidir. Fikir Sahibi Damaklar grubunun ellerinde merceklerle gıda etiketlerini inceleyip kendilerine <<Etiket hafiyeleri>> denilmesi de çok hoş bir girişim olduğunu görüyoruz. Bu çabalar ülke geneline yayılmalılıdır. Şimdi düşününüz , marketlere giren her tüketicinin ya etiket hafiyesi yada GGM (Gönüllü Gıda müfettişi olmaları) piyasada çok kuvvetli bir denetim mekanizma oluşacaktır. Bu memlekette her sahtekarın başına bir polis veya resmi gıda denetim uzmanı konulması mümkün değilken tüketicilerimizin tamamının bilinçli hale getirilmesi ne harika bir proje olurdu. AB ‘nin bir çok projesinde üreticilerin sivil toplum kuruluşlarınca bilinçlendirilmesi eğitilmesi gibi fonlamalarının olduğunu biliyoruz. Peki tüketicilerin gıda, gdo  gibi konularda bilinçlenmelerini sağlayıcı fonlamalarına ben rastlamadım, gören, duyan var ise bizi de haberdar ederler ise memnun olur ve herkese de duyururuz.

GDO’suz bir hayat ve gerçek besin değerinde gıdalarla beraber olmak dileklerimle.

Çiğ süt üreticileri, süt ve süt ürünleri tüketicileri grubu

Paylaş
Etiketler: armutçiğ sütetiket hafiyesifsdgdogdo'lu patetesgerçek besingönüllü gıda müfettişiklestrolprostattarım ilacıtarım ilaçlı armuttohumtüketici dernekleri
Önceki Yazı

İki Cani ve Kör Adalet

Sonraki Yazı

Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olmasın!

Çapar KANAT

Çapar KANAT

İlişkili Yazılar

Çapar KANAT

Bakanlık Et Ve Süt Kurumuna Havada Su Dövdürüyor

13 Haziran 2017
5k
Çapar KANAT

Çiğ Sütün Perakende Satışına Düzenleme

19 Kasım 2015
5k
Çapar KANAT

Gerçekte Çiftçi Mazotta Destekleniyor mu?

07 Eylül 2015
5k
Çapar KANAT

1 Litre Çiğ Sütün Maliyeti – Mart -2015

31 Mart 2015
5k
Sonraki Yazı

Ucuz Etin Yahnisi Yavan Olmasın!

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Allahın Kulunu Unutması Kulu İçin En Büyük Cehennemdir.

20 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 6 – Paralel Evren Halilülasyonları

20 Nisan 2021

Telefon Tacizliği

20 Nisan 2021

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (I)

19 Nisan 2021

Gözünü Toprak Doyursun

19 Nisan 2021

Maddi Olmayan Servet

19 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap