Yazar Portal
Çarşamba, Nisan 21, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

Bir Başkadır Romanlar

Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN Yazar Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN
10 Ekim 2010
Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN
11
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bu hayatın belki de en hafifini yaşarlar. Bugün bulduğunu yarına bırakmaz, yarının vereceğini bugünden beklemezler.

Şarkılarıyla, danslarıyla, giyimleriyle şenlik edasında bir renktir çingeneler. Ben de bu defa hiç korkmadan onların içine girdim araştırdım ve o güzel insanları yazdım.Dünyanın rengi de diyebiliriz onlara. Gülmeleriyle ortalığı çınlatan, melodilerini söylerken kendilerinden geçerler ve bu işi gerçekten severek yaparlar. Kavgalarında bile bir arkadaşlık vardır. Yürekleri kocamandır, içlerine girdiğin zaman seni kendilerinden gibi sayarlar. Başlarlar anlatmaya öyle güzel bir şiveyle konuşurlar ki siz gülesiniz mi, ciddi mi durasınız bilemezsiniz. 

Aşkları bile bağırışlı çağırışlı yaşarlar. Ben bir olayı direkt onların ağzından dinledim. Bir sevgili diğerine kızdı mı, kızan eğer kız ise erkek olan peşinden sabahlara kadar dolaşır. Kız “çekilesin peşimden kokarca gibi kokarsın” diyerek gülümseten cümlelerle başından def eder sevgiliyi tabi biz gülüyoruz bunlara onların oralarda çok gönül kırıcı kelime sayılıyor bunlar. Erkek en sonunda pes eder “bana bak giderim bizim Mualla’nın kızına bilesin” deyip kıza göz dağı verir. Kız kıskanır ama yağını vermez “gitmezsen erkek değilsin be, git benden de selam söyle benim saçımın telinin kırpıntısı olamaz o kız anasının daniskası” deyiverir. Onların aşkı, kavgaları bile özünde şenlikli geçer. 

Sordum nasıl karşılıyor sizi insanlar yaşadığınız zorluklar neler. Tek bir nokta dikkatimi çekti. “Abla burada tek bir okul var bizleri alan, isteriz gidelim başka okullara ama almazlar kapçıklar” üzüldüm tabi ki de ama elimden bir şey gelmediği için fazla irdelemedim. Çok güldüm o gün, o kadar şenler ki eğer üzüntünüz varsa mutlaka bir Çingene mahallesine gidin. Tabi tanıdık varsa oraları bilen, oralarda tanınan biri ile gezmeniz daha mantıklı. 

Düğünleri bir şölen gibi oluyor, rengarenk elbiseler içinde 3 yaşından 70 yaşına kadar herkes oyuncu, bir roman oynuyorlar aklınız almaz. Ama ortaya isimle çağırılıyorlar bilmem kimin anası ile gelini şeklinde oluyor. Sünnet düğünlerinde sünnet çocuğu tahta bindirilip kapı kapı dolaştırılıyor. Eğer biraz zenginse düğünü yapan takılan altınları hiç söylemiyorum bile. Düğüne katılanların kıyafetleri görülmeye değer. Allı pullu şakır şakır parlıyor, gecenin karanlığına resmen ışık oluyorlar. Düğünler sokakta oluyor, oturma yerleri iki sandalye arası tahta, Çalgılar ince çalgı denen klarnet, darbuka ve altı tencere misali yuvarlak, üzeri telli olan cümbüş adı verilen çalgıdan oluşuyor. Ama öyle güzel çıkıyor ki sesi, biraz benim gibi oynamayı seven biri asla yerinde duramaz. Sabahtan mevlid okutuluyor, akşam dans, içki akıp gidiyor. Düğünler üç gün üç gece sürüyor, bir gece sadece erkeklere yapılıyor damadın arkadaşları ve akrabalarına, kesinlikle kadınlar giremiyor dansözler oynatılıyor, masalar kuruluyor yemekler, içkiler seriliyor her kes gönlünce eğleniyor. 

Kadınların egemenliği yok ama kadınların da erkekleri taktığı yok. Evler çok renkli sabahtan akşama kadar sarı, kırmızı, mavi, pembe, yeşil ile boyanmış evlerinin önünde oturuyor kadınlar. Kim ne yemek yapacaksa sokağa çıkartıyor küçük tüp eşliğinde pişiriyorlar. Sakızları olmazsa olmazlarından her bir kadının ağzında sakızı günü bitirene kadar çiğniyorlar. El işi filan yok, diyorum ya sohbet ederek gün boyu kavga ederek yaşıyorlar. Günlük elbiseleri bile çiçekli kıpır kıpır insanın bir an giyesi geliyor. Şalvarları, etekleri birer moda harikası gibi. 

Çocuklar çıplak ayaklarıyla sokakta dolaşıyor, yüzleri, elleri kararmış yıkanmak için akşamı bekliyorlar. Yüzlerinde kocaman gülümsemeleriyle dişleri dökülmüş kadınlar, saçlarında kocaman karanfillerden tokaları size misafirperverlik sunuyorlar. Onları görünce hayatın umursamazlığını hissediyorsunuz kalbinizde. Sanki dertten arınmış, huzurlu bir yaşam gibi geliyor. Aslında bir çok sorunları var, ezilmişliğin ve dışlanmışlığın gölgesinde yaşıyorlar. Size sadece hiçbir derdi dert etmeyen kısmı cazip geliyor. 

İçlerine girdiğiniz zaman başka bir dünya gibi geliyor, gerçekten de öyle başka bir hayat başka bir yaşam, siz de kendinizi yargılıyor ve analiz ediyorsunuz. Umudun beslediği yaşam onların ki, ve sizde bu yaşamın ucundan kendiniz için olanı tutuyorsunuz. 

Daha fazla yazmak isterdim, ancak bana bu kadarı izin verildi. Ancak şunu söyleyebilirim, onlar dışarıda gördüğümüz birçok insandan daha insan, daha verimkar, daha dostlar.

Romanlar işte, her biri başlı başına 100-150 sayfalık birer roman…

Benden şimdilik bu kadar, başka hayatlar da buluşmak dileğiyle.

Paylaş
Etiketler: düğünhayatrenklerromanlaryaşam
Önceki Yazı

Mühürlü Olan Yerde Nasıl Su Satılır

Sonraki Yazı

Kaç Kuruş Psikolojik Servetiniz var A Kuzum!

Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

İkametgah adresi: Cendere Yolu No:16 Kağıthane / İstanbul

İlişkili Yazılar

Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

Sosyal Paylaşım Ağları İle İntikamın Yolu Değişti:)

22 Şubat 2011
5k
Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

Beklediklerimiz Beklettiklerimiz

28 Ocak 2011
5k
Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

Merhaba!

10 Kasım 2010
5k
Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN

Anne Olmak!

27 Ekim 2010
5k
Sonraki Yazı

Kaç Kuruş Psikolojik Servetiniz var A Kuzum!

Yorumlar 11

  1. Uğur ÖZALTIN says:
    11 sene önce

    İlle de roman olsun şarkısıyla daha bir güzel görünüyorlar gözüme.
    Çingene ismini pek sevmiyorlar nedense.
    Onların dışlanmışlıkları hırsızlığı meslek edinmeleri yüzünden dir yoksa başka bir sebep yok.
    Yine de iyiler di mi ?

  2. Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN says:
    11 sene önce

    Yaşam tarzları belkide Uğur bey. :)Onları anlayabilmek için onlar gibi düşünmek lazım belki de, ben bunu gördüm yerinde yaşadım…Kimbilir birgün sizde böyle bir deneyim yaşayabilirsiniz. Saygılar..

  3. ÖZNUR says:
    11 sene önce

    Çok güzel olmuş, çok beğendim :)Romanlara yakın bir yerde oturduğum için onların hayatlarını azda olsa biliyorum 🙂 tam anlattığım gibiler :))))

  4. cihan says:
    11 sene önce

    Sarıgöl mahllesı sakını olarak bu kdr ıcten anlatıaln bı yazı gormedım ben teskkurelr her sey ııcn en azından romanların belkıde cırkın bılınen o yuzunu bı nebze olsun dogru yanstımıssınnn….. sarıgol mahllesi şen mahalle adına saygıalr…..:D

  5. nilgün says:
    11 sene önce

    gerçekten herşeyleri gönüllerince,düğünleri süper ki seyrettiğim için bilerek söylüyorum dünyanın en rahat insanları…..

  6. Semra says:
    11 sene önce

    Edirne de yaşayan biri olarak gündelik yaşantımın içinde mutlaka onlarla bir şekilde karşılaşıyorum.anlatımınız kusursuzluga yakın hatta her notayı kullandıgınız bir şarkı gibiydi.onları bu kadar yakın tanıdınız için sizi şanslı sayıyor,başarılı araştırmanız içinde sizi tebrik ediyorum.

  7. binnur says:
    11 sene önce

    çok güzel bi yazı olmuş bende mesleğim gereği bol bol bi araya geliyorum:)) tıpkı anlattığınız gibi.. kaleminize sağlık başarılarınız devemını diliyorum tebrikler….

  8. bahar says:
    11 sene önce

    muhteşem bi yazı olmuşşş sizi kutluyorumm kesinlikle çok heyecanlı hareketli ve coşkulu insnlar aslında hayatı tamda yaşanması gerektiği gibi yaşayan insanlar keşke herkez sizin gibi onlara karşı objektif bakabilsee şarkıları oyunları düğünleri herşeyiyle içimizde yaşayan ve eğlenceliler sadece bu gözle bakmak gerekiyor sanırımm…

  9. Nesrin ATEŞ ŞENGÜLEN says:
    11 sene önce

    Görüyorum ki herkesin içinde birazcık ta olsa romanlık var. Ya da şöyle denilebilir bizler onları kendimize yakın buluyoruz. Yazdıklarımın bu denli samimi bulunması beni çok mutlu etti. Hepinize sevgiler.

  10. Hülya Barış says:
    11 sene önce

    Yazılarını gözlemlere dayalı, olayların, durumların içlerine girerek gerçekleri bize aktarak yazman çok güzel sevgili Nesrin. Romanlar da sonuçta bir insan sanırım onların toplumdan dışlanmasının sebebi içlerinde bazılarının HIRSIZlık yapmalarından kaynaklanıyordur.Ama sebep-sonuç ilişkisine dayalı bir sorun görünüyor yani onlar toplumdan dışlandıkları için, bir kimlik kazandırılamadıkları için onlar da hayatı göğüslenmek için hırsızlık yapıyor olabilirler.Bazı şeyler yaşanmadan bilinemez.Anlamak için yaşamak lazım.Yine onlarda bir insan ve kendilerine saygımız sonsuz bunları bilsinler.Yeni yazılarını merakla bekliyorum.Kalemine sağlık sevgili Nesrin.

  11. behiye says:
    10 sene önce

    çok güzel bizimlede paylaştığın için teşekkür ederim.:D

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (III)

21 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

21 Nisan 2021

Rejim Baskı Üretmeye Mecbur

21 Nisan 2021
Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021

İş Hukukunda “Telafi Çalışması”

21 Nisan 2021

İlk Yüzyıl…Ortak Noktaların Zuhur Ettiği Yıldır…

21 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap