Yazar Portal
Çarşamba, Nisan 21, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

Başlık Parası, Mihir, Nafaka

Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN Yazar Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN
17 Kasım 2010
Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN
6
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Başlık sözcüğünü, bir başa ait, bir baş karşılığı, bir baş için, bir başın bedeli biçimindedir. Böylece başlık, evlenecek kızın koşullara göre göreceli değeri olur.

Değerin koşullara göre göreceli olmadığı durumda, kız  satılık bir mal, eşya durumuna düşecektir; eline bir miktar parayi alan herkes bu kıza sahip olabileceğini düşünecektir.

Oysa başlığın bir toplumsal kural, adet olarak kabul edildiği toplulukların yaşam biçimleri içerisinde ele alınıldığında, durumun tiyatrolara konu edinildiği gibi hiç de dramatik bir yaninin olmadığı ve yasalarla önlenemeyeceği gerçeği apaçık meydanda.

Ekonomik uğraşları geleneksel tarımcı ve hayvancı olan kırsal  kesimde “başlık” konusu evlenme olayların da ön plana çıkar.

Yurdumuzda kırsal kesimler de bireyler ve hayvanlar “baş” sözcüğüyle sayılır. Örnegin: “Biz üç baş horantayız” diyen köylü, aile üye sayısının üç olduğunu söylemek ister; hayvanlarını “ on baş, yirmi baş” diye sayar ve nüfus cüzdanının adına da “Kafa (baş)  kağıdı’ der.

Aile bireylerinin her birinin bir görevi vardır. İnsan gücününe hakim olduğu bir yaşantıda, üretimden birinin ayrilmasi durumun da “kayıp”, aileye bir bireyin katılması durumunda “kazanç”ın bir bedeli olması gerekir. İşte, bu BAŞLIK  bu bedelin karşılığıdır. Ülkemizde yakın tarihe kadar geleneksel bir kültürdür.

Bir başka durumda  kızını, kentli birisine, köyde kadrolu imama, öğretmen gibi birilerine veren babanın, başlığın odunsuz uygulandığı topluluklarda bile başlık parası istemediği gözlenmiştir. Ekonomik özgürlüğe sahip bir köylü kızının (köy ebesi, köy öğretmeni vb..) başlıkla evlendiğine rastlanmamıştır.

Bu durumda başlık parasının yani sıra “baba hakkı, anne süt hakkı, kardeş yolu emmi yolu, dayı yolu ” gibi kız tarafindan istenen hediyeler söz konusudur. Bu durum oğlan tarafina  ekonomik olarak yüklendiği için “GİYDİRMEK” deyimi buradan gelmiştir.

“Başlık bir satış değildir”, olmamasi gerekir. Eger başlık kızların satılması olayı olsaydı, başlığın geçerli olduğu topluluklarda bu bedeli karşılayan herkesin bu kızlara sahip olması gerekirdi ki, beyaz kadın tüccarları için bu durum hazır bir pazar sayılırdı. Oysa, böyle bir durum yoktur. Kızın kendisinin istemediği bir erkeğe baba, zorla vermeğe kalksa kızın isteyip istemediğine bakılmaz.

Kızın istememesi durumun da kızını seven bir babaya söylediği söz:

“Baba, baba. Yediğim aş yavan ola Koynuma giren civan ola,
ölürüm de varmam ona” dediğinde, akan sular durur…

Ülkemiz dışın da da başlık olgusu,  evlenmelerde hala geçerliliğini korurken, ekonomik özgürlüğü olan, evlenmelerde bireysel kararlar geçerlidir. Özetle, bireylerin ekonomik özgürlüğe kavuşmaları durumunda başlık olgusunun kendiliğinden kalkacağını söylemek zor olmaz…

Ülkemiz dışında Sibirya’nın güney batısında yaşayan Müslüman Kırgızlar da, Güney Afrika yerlilerin de başlık parası söz konusudur. Hindistan ve Japon geleneksel kültürleri örneklerinde olduğu gibi. Başlık parası kıza ödenirken, kentlerde “drahoma”, Rum ve Yahudi toplumlarında olduğu gibi erkeklere ödenmesi yaygın bir uygulamadır.

Berder evlilikler (bacı değiştirme), kız  kaçırma, otura kalma (kızın bohçasını alıp oğlan evine taşınması), taygelgi  (dul babanın dul anneyle, çocuklarının da birbirleriyle evlenmeleri) evlilikler, başlık geleneği olan yörelerde başlıksız evlenirler. İki erkeğin birbirlerine bacılarını vererek yapılan “değişik yapma” tür evlenmelerde başlık söz konusu olmaz, koşullar ortaktır. Kızın bohçasını alıp giderek oğlan evine oturmasıyla gerçekleşen “otura kalma” tür evlenmelerde de başlık parası talep etme şansı kalmaz. Taygeldi tür evlenmelerde de aynı şeyi düşünülür; çünkü, ortada bu denklik (tay ‘denk’ gelme) vardır: Dul ana kızıyla, dul baba oğluyla karşılılklı dulların ve gençlerin evlenmeleriyle gerçekleşen bu evlilikte başlık parası ödenmez. Bu nedenle, köyler de başlık parası vermeden evlenenler var.

Başlık parasının yasalar karşın da durumundan söz edildiğin de: 25.11.1920 tarih ve 55 sayılı “Düğünlerde Men’i İsrafat” adlı yasayla başlık parası yasaklanmış; ancak bu yasa, 1966 yılın da, anayasaya aykırırılık nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin 20 Eylül 1966 tarih ve 156-34 sayılı kararıyla iptal edilmiştir.

Mihir ve Nafaka en yakın zamanda asimetrik yansimada…

Not: Kurban Bayraminizi kutlarim. Nice bayramlara…

Paylaş
Etiketler: ailebaslik parasiboşanmaevlilikgelenekhukukkadınKadın haklarımihirnafakatoplumyaşam
Önceki Yazı

Bayramlar da Olmasa!

Sonraki Yazı

“Sanata ve Sanatçımıza Gereken Önem Verilmelidir”

Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

İlişkili Yazılar

Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

Baslik Parası, Mihir ve Nafaka (III)

27 Aralık 2010
5k
Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

Başlık Parası, Mihir ve Nafaka (II)

29 Kasım 2010
5k
Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

Astrolojide Elementlerin Kavramı

09 Ağustos 2010
5k
Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN

Babil, Kalde’liler ve Astroloji

12 Temmuz 2010
5k
Sonraki Yazı

“Sanata ve Sanatçımıza Gereken Önem Verilmelidir”

Yorumlar 6

  1. İbrahimî Feyzullah YALÇIN says:
    10 sene önce

    Bilgi, zekâ tamam güzel hasletlerdir ama en güzeli vicdandır. Çok kişi bu konuyu bir aşağılama sebebi yapar ama siz vicdanınızla olayı tamamiyle sosyolojik bir potada analiz etmişsiniz.

    Ayrıca uzun bir zamandan sonra tekrar yazmanıza sevindim. Bu sitede eline kalem/kelâm yakışan insanlardan biri de sizsiniz, yazılarınızı takip edeceğim..

    Fâni hürmetler!

  2. Fazilet AKTAŞ BOZDOĞAN says:
    10 sene önce

    Sevgili Ibrahimi,
    Guzel sozleriniz icin tesekkur ediyorum.

    Ahmet Fidan,Aysun Gul,Sizin ve sizin gibi birkac arkadasimin yazilarinin gunluk takipcisiyim.

    Ankara’dan sevgiler…

  3. reyhan says:
    10 sene önce

    yazılarınızın sürekli takipçisiyim fazilet hanım.kaleminize ellerine sağlık diyorum.yazdıklarınız maalesef toplumumuzun kanayan yarası hala doğuda…kızlarımız mal gibi alınıp satılıyor aileleri tarafından hala kırsal kesimlerde…. insan evladına fiat biçebilirmi….saygılar sunuyorum ,köşenizde size başarılar diliyorum.kolay gelsin…

  4. Mürsel Adıgüzel says:
    10 sene önce

    Sevgili Fazilet Hanım,”Başlık Parası” başlığı altında yazmış olduğunuz makalenizi beyeniyle okudum. Toplumların oluşumunda bir takım kurallatın da oluşturulduğu bilinmektedir.Bu durum dünyanın çeşitli yerlerinde uygulanmaktadır. Sizde Başlık Parasında çok detaylı olmasada fevkalade işlemişsiniz.Aslında bu yazınızın mühtevası çok önemlidir. O nedelede tartışılmalı ve gelenek, görenek, yada adetlerimiz üzerinde düşünceler açıklanmalı ve bir çözüm üretilmelidir.Bana göre bu ve benzeri durumlar,geri kalmışlığın sonucudur.İnsanlar çağdaşlaştıkca, bir takım gereksizlik ortadan kalkar. Bunun içinde, bu ve benzeri konular sürekli işlemeli ve anlatmalıdır. Toplumsal yazıların, her zaman gerekliliğine inanırım.Bu yönüylede size başarılar diliyorum. Kaleminiz daim olsun.Sevgilerimle.

  5. fazilet says:
    10 sene önce

    Mursel bey,
    Yazimi yorumlarinizla desteklediginiz icin tesekkur ederim.
    Gelenek,gorenek,adetlerimiz bizim ayrilmaz birer parcalarimizdir.Bu konuyu cok sevdigim ve saygi duydugum bir arkadasim yazmami istemisti.

    Ankara’dan saygi ve selamlarimi sunuyorum.

  6. Ömer SARDONAT says:
    10 sene önce

    Sayın Fazilet hcam,başlık parası hakkındaki yazınızı okudum. Bundan 5-10 yıl kadar önce bizim yöremizdede başlık parası yaygındı.Artık son yıllarda çok köylerimizde kaldırıldı.Bu tür yazıların ve yayınların daha etkili olacağına inanıyorum.sizlere teşekkür ediyorum. saygılar,sevgiler..

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (III)

21 Nisan 2021

Gözledim Yolları

21 Nisan 2021

Rejim Baskı Üretmeye Mecbur

21 Nisan 2021
Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021

İş Hukukunda “Telafi Çalışması”

21 Nisan 2021

İlk Yüzyıl…Ortak Noktaların Zuhur Ettiği Yıldır…

21 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap