Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mehmet Salih ÖZALP

Evrene Müdahale: Mucize

Mehmet Salih Özalp Yazar Mehmet Salih Özalp
26 Haziran 2013
Mehmet Salih ÖZALP
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

“Acz” kökünden türeyen bu kelime, tam anlamıyla karşı konulamaz gerçek, âciz bırakan, müthiş olaylar veya hârikalar anlamına gelir. Esasında Kur’an’da kelime olarak mucize kavramı geçmez. Ancak bunun yerine işaret anlamına gelen ayet veya çoğulu olan ayat geçer. Ayatın anlamı nişan, belirti, işaret, ibret demektir; Türkçe’de ayete karşılık “bellik” kelimesi kullanılır. Bugün Türkçe’de kullanılan mucize, peygamberlerin yaşamında meydana gelen olağan-üstü olaylara denir. Yunanca’da Mythos/Mitos, söz anlamına gelip, anlatılan masallara, hikayelere verilen addır. Zazamanla eski tanrılar, kahramanlıklar üzerinde gerçekleşen destansı ve olağan-dışı tüm olaylara mitos/mythos yani efsane denilmiştir. Türkçe’de Mucize özel bir ad hâline gelip, sadece İslami bir terim olarak kullanılırken; efsane antik-çağ’da meydana gelen, o dönemde kabul edilen masallara, destanlara, hikayelere, tanrılarla ilgi kahramanlıklara, olağan dışı olaylara deniliyor.

Hz.Muhammed’in yaşamında olağan-üstü, mucize denilen olaylar yaşanmış mıdır? Konuya dair İslam tarihinde ve geleneğinde 700′e yakın Mucize anlatılır. Peygamberlerin yaşamında meydana gelen olağan-üstü olaylara “Mucize” denir, Evliya/Ermiş insanların yaşamında meydana gelen ilginç olaylara Keramet denirken; sıradan samimi Müslümanların yaşamında görülen olaylara ise “hârikulâde” yani harika olaylar/adetler denir. Olağan dışı olaylara örnek olarak, insanın uçması, balığın konuşması, kişinin işaretiyle dağları/taşları ikiye ayırması ve benzeri. Ayrıca Sihir denilen İlizyon/yanıltma bu konunun dışındadır. İslam literatüründe “sihir” kabul edilmekle birlikte, inanılması ve yapılması kınanmıştır. İlginç olan ise Harut ve Marut olarak ifade edilen iki meleğin bu ilmi insanlara öğretmesidir, aynı zamanda Harut ile Marut’un bu öğretiden ötürü günah işlemediklerinin kabul edilmesidir.

Tanrı müdahale evrene eder mi? Eğer herşey bir düzen ve nizam çerçevesinde yaratılmışsa; Allah neden yeryüzündeki bazı kulları için, sevdiği bazı kullarının hatırı adına -kendi koyduğu yasalara- müdahalede bulunsun? Kuran’ı incelediğimizde “Allah’ın evreni bir takım yasalarla donattığı” görülür. Bu yasalara ise Âdetullah denir. Âdet, lügatte “Avd” kökünden türemiş olup, dönüşü zor veya geri dönülmez anlamındadır. Örneğin Kuran’da “Biz bir Resul göndermedikçe, hiçbir kimseye azap edecek değiliz.” (İsrâ Suresi, 17/15) diyerek bir kural bırakıyor. Peygamber gönderilmeyen halkların azap çekmeyeceği bir adettir. ve Allah bu adeti bozmayacağına dair sözleri vardır. Âdetullah mefhumunun yanı sıra, bir de Sünetullah kavramı vardır. Sünnet lügatte yol, anlamı; kanun, gidilecek yol, izlenecek kurallar veya geleneklerdir. Mesela Kuran’da verilen bir söz herşeyi açıklıyor: “Allah’ın kanununda aslâ bir döneklik de bulamazsın” (Fâtır Suresi, 35/43) Başka bir ayette evrenin de yasalarla yönetildiğini görüyoruz: “{Allah} Böylece onları yedi gök olarak iki devirde {günde} var etti ve her göğe kanununu {özünü} yerleştirdi {emretti}…” (Fussilet, 43/12), “Onun yanında her şey bir ölçü iledir” (Ra’d Suresi, 13/8), “Bir toplum kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez” Ra’d Suresi, 13/11), “Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzün önüne geçebilir. Hepsi bir yörüngede yüzmektedirler” (Yasin Suresi, 36/40), “Bu, Allah’ın öteden beri süregelen yasasıdır; Allah’ın yasasında bir değişiklik bulamazsın” (Fetih, 48/22,23) ve daha birçok ayet bu kuralları açıklar. Toplumda, bireyde, evrende; döklerde, yerde, her yerde bir adetin/sünnetin ve yasanın bulunduğuna dair verdiğimiz ayetler -konunun anlaşılması adına yeterlidir.

Ayrıca Ankebut Suresi 50. ayetinde geçtiğine göre, o dönemin insanları peygambere gelip bir takım mucizeler talep ediyorlar. “Dediler ki: ‘Ona Rabbinden ayetler (birtakım mucizeler) indirilmeli değil miydi?’ De ki: ‘Ayetler yalnızca Allah’ın katındadır. Ben ise, ancak apaçık bir uyarıcıyım.’ Bunun üzerinde 51. ayette cevap olarak mucize talebi kabul edilmiyor: “Bu kitabı sana indirmiş olmamız ve kendilerine okunması onlara yetmez mi? Bunda inanan bir toplum için bir rahmet ve öğüt vardır.” Kuran’a göre “mucize/ayet” varolan şeylerdir. Örneğin yerçekimi bir yasadır ve bu ayettir; yani mucizedir. İstenen olağan-dışı mucizeler ise kabul edilmiyor. Peki o zaman Müslüman dünyada varolan efsanelerin kaynağı neresidir?

Doğal olarak her peygamberden sonra mucize furyası başlatılır. Sadece peygamberler için değil, aynı zamanda kahramanlar, büyük işler başaran insanlar adına; insanların daha çok bağlılığını sağlamak adına böyle olaylar uydurulur. Hz.Muhammed’in adına kurulan hadis merkezleri vardı. Küfe’de, Basra’da; buralarda ve daha birçok yerde insanlara hikayeler anlatılırdı. İktidarı güçlendirmek adına, hatta soğanlarını, hurmalarını sattırmak isteyen tüccarlar adına bile hadis uydurulduğu görülülüyordu. “Şeyh uçmaz, mürit uçurur” deyimiyle, her şahsın yaşamından sonra, farklı bir şahıs ortaya çıkar. Lakin bu seferki olağan-üstüdür. Gerçi Hz.Muhammed, zamanında insanları çok uyarmıştır, ama ne yazar. Marks’ın yaşamında çok ilginç bir anekdot anlatılır. Birgün Marks, kendi adı ve Marksizm üzerindeki absürd tartışmaları görünce “Ben Marksist değilim” demiştir. Bu da o mesele. Xalo’nun dediği gibi Hz.Muhammed bir gözünü açıp Müslüman topluma baksa, çok daha kesin bir dille, “Ben İslam değilim” diyecektir.

{…}

Mehmetsalih Özalp

Mazdek.com

Paylaş
Etiketler: peygamberlerin yaşamıTürkçe’de ayete karşılık
Önceki Yazı

Yoğurt Beyin Aktivitemizi Düzenliyor

Sonraki Yazı

Yeni Bir Yüzyılın Doğuşuna Şahitlik Ediyoruz

Mehmet Salih Özalp

Mehmet Salih Özalp

İlişkili Yazılar

Hristiyanlığın Kurucusu: Saint Paul/Pavlus (Tarsuslu Saul)
Din ve Ahlak

Hristiyanlığın Kurucusu: Saint Paul/Pavlus (Tarsuslu Saul)

30 Aralık 2023
5.1k
Çocuk Gelişimi

Çağdaş Dünyanın “Çocuk Tanımı” ve “Çıkmazları”

21 Temmuz 2022
5k
Edebiyat & Sanat

Temel Alfabeler

21 Haziran 2022
5k
Mehmet Salih ÖZALP

Türk Tarihi Üzerine Notlar

16 Haziran 2022
5k
Sonraki Yazı

Yeni Bir Yüzyılın Doğuşuna Şahitlik Ediyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap